BLOG Călătorii de vis SPECIAL Special

Stela Roman: 30 de lucruri pe care le-am învățat în Eurotrip

Stela RomanPentru a treia oară m-a pălit norocul (în cel mai bun sens al cuvântului) să plec în Eurotrip. Cu această ocazie am compilat o listă din 30 de sfaturi pe care mi le-aș fi dat la începutul hoinărelilor mele.

  1. Cu cât e mai scump orașul, cu atât este mai rar accesul la wifi gratuit.
  2. Alege îmbrăcăminte și încălțăminte comodă. Nu lua cu tine haine sau încălțăminte pe care nu le porți acasă, cu gândul că sunt drăguțe în poze.

Stela Roman3. Mereu ia cu tine o sticluță cu apă. Și ceva de ronțăit (mai mult pentru confortul psihologic că nu ai să mori de foame).

4. Vizitează un loc de 3 ori: prima dată pentru a vedea locurile turistice, a doua pentru a putea hoinări fără frică pe străduțe și pentru a descoperi locuri noi, și a treia pentru a-l vedea ca un ”băștinaș”.

5. Hărțile sunt foarte ușor de înțeles. Poți downloada hărți pe telefon care lucrează fără wifi și îți arată cum să ajungi la destinația necesară.

Notre-Dame de Paris6.Dacă vrei să găsești locuri bune în Amsterdam, întreabă de un localnic. Șoferii de taxi sau rickshaw pot fi de ajutor.

7. Praga este un oraș mult mai romantic decât Parisul. Și mult mai ieftin.

8. Dacă intenționezi să vizitezi mai multe țări, începe cu cea mai scumpă. Când ajungi în Budapesta sau Praga vei fi placut surprins de diferența de prețuri.

9. Orice oraș trebuie privit la pas. Mergi cât mai mult pe jos. Nu uita de încălțăminte comodă.

10. Nu schimba banii în locurile unde sunt puncte de atracție turistice. Dacă ești în Praga, caută punctele de schimb la care lucrează arabi. Ei nu vor cere comision, îți vor arată calculele și îți vor rotungi suma în favoarea ta.

11. Nu ține toți banii împreună. Dacă te va căuta cineva prin portofel, vei pierde doar o parte din suma cu care ai venit.

Praga

12. Nopțile nedormite = a doua zi pierdută. Vei fi obosit și dezinteresat.

13. Nu suferi de FOMO (fear of missing out). Nu trebuie să vezi absolut totul din prima. Lasă ceva și pe data viitoare.

14. Scade din așteptări. E mult mai rewarding să fii curios față de locul pe care îl vizitezi decât să vii cu așteptarea de a fi uimit. Poți rămâne decepționat.

15. Cumpără power bank. Bateria externă pentru telefon este o invenție genială.

16. Pornește-te cu loc în bagaj. Vrei nu vrei dar ai sa vii cu de 2 ori mai multe lucruri decât te-ai pornit.

17. Zâmbește, fii politicos, spune ”salut” și ”la revedere”.

18. Poartă mereu cu tine copia la pașaport, asigurare medicală, medicamente, plasturi.

19. Informează-te din timp despre prețurile și excepțiile pentru intrare în muzee și alte localuri. Cetățenii EU până la o anumită vârstă, studenții, presa și alte categorii pot avea facilități sau chiar pot trece gratis.

20. Vezi la hotelul la care te-ai cazat dacă au cupoane de reducere la bilete pentru localuri turistice. De obicei ele sunt în lobby.

21. Dacă alegi să vezi orașul prin excursie pe vapor, asigură-te că este unul deschis (fără ferestre). Orașul privit prin fereastră e la fel ca și cel privit prin fereastra de la autobuz, nu are nici un farmec. În plus, pozele sunt mai frumoase.

Amsterdam

22. Dacă ceva nu are prețul afișat pe el, înseamnă că trebuie să te târguiești. Nu achita din start suma pe care ți-a zis-o vânzătorul. În plus, dacă nu este un local care îți va da cec, cel mai probabil e că suma e negociabilă.

23. Poartă rucsac. De la el nu doare spatele și poți avea cu tine o haină în caz că se răcește vremea spre seară (inevitabil. așa că mereu să ai cu tine o haină de schimb).

24. Gustă goulash în Budapesta (ele sunt foarte diferite, caută un local ok). Și cumpără vin. La ei e ieftin.

25. Treci prin magazinele de cașcaval în Amsterdam, sunt la fiecare pas. Acolo poți gusta din toate felurile de cașcaval gratis. Dar cumpără-l in supermarket. E același, dar de câteva ori mai ieftin.

26. Excursia pe Dunăre în Budapesta e extraordinară, dar alege să fii pe acoperișul vasului.

27. Pune-ți o dorință pe Karlův most în Praga. Este un ritual întreg. Fă un search pe google cum se face. Lumea a zis că li s-au împlinit dorințele. A mea încă nu 🙂

28. Vizitează Prater (parc de distracții) în Vienna. Biletele la fiecare ride variază între 3 și 15 euro. Cel de 15 e cel mai strașnic, evident.

Louvre, Paris

29. Mai există o intrare mai puțin cunoscută în Muzeul Luvru, pe lângă cea de mii de oameni pe care o vedeți în poze. Ea se află în stația de Metro. Acolo rândul e muuuuult mai scurt.

30. Un smartphone bun e destul pentru poze frumoase. Nu ai nevoie de un DSLR. În plus, mai puțin chin să postezi pozele pe Facebook.

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO

Processed with VSCO with m5 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Autoare text și foto: Stela Roman

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*