INTERVIEWS SPECIAL

5 filme despre jurnaliști care trebuie să le vezi!

La întrebarea “ce este jurnalismul?”, răspunsul ar fi cât se poate de subiectiv, deoarece, atâţia jurnalişti, atâtea poveşti. Şi cine poate să înfăţişeze cel mai bine o lume plină de intrigi, dacă nu un scriitor sau un regizor.

Jurnalismul este, poate, una din cele mai controversate ocupaţii, deoarece viziunea asupra sa porneşte din unghiuri diferite. Jurnalistul joacă multiple roluri: detectiv, scriitor, cercetator.

Renne.ro ne oferă un top cu filme reprezentative, cu şi despre jurnalişti. Intrigi, politică, vedete, bani şi crime – temele de bază într-un film reuşit, 100% jurnalistic.

1.Citizen Kane, 1941

Filmul debutează cu scena în care Charles Foster Kane moare, murmurând ultimul său cuvânt, “rosebud”. Cât a fost în viaţă, Kane a fost un mare jurnalist, pe lânga asta fiind şi darnic, şi altruist.

Intreg filmul ne dezvăluie viaţa jurnalistului, în paralel cu reporterii, care încearcă să descopere dacă “rosebud” este un ultim articol, pe care Kane la lăsat nerezolvat. Deşi, în cele 120 de minute, reporterii încearcă să afle ce înseamna ultimul cuvânt al jurnalistului, finalul ne afundă şi mai mult în mister, lăsând o întrebare fără răspuns: “ce este rosebud?”.

De fapt, ideea regizorului, Orson Welles, a fost aceea de a pune în paralel două genuri de jurnalisti : cel ideal, care respectă toate regulile şi cel care face tot posibilul să hraneasca publicul, despicând firul în patru.

2. The Paper, 1994

“The paper” este un film foarte bun, specific anilor ’90, dar care, din păcate, a primit mult prea puţina atenţie. Actorii joacă foarte bine, iar filmul este extrem de amuzant, cu scene scurte şi pline de simţământ, presărate cu motive ca loialitatea, familia, dragostea, munca şi, nu în ultimul rând, viaţa ca jurnalist, într-un oraş mare.

3.All the President’s men, 1976

Un film profund şi intelectual, completat de abilitatea lui Alan Pakula de a surprinde cele mai importante scene din viaţa unui jurnalist şi de prestaţia excelentă a actorului Dustin Hoffman.

Filmul surprinde secretele din spatele cotidianului “Washington Post’s” şi ultimele zile din viaţa lui Nixon ca preşedinte al Statelor Unite.

4.The China Syndrome, 1979

La prima vedere, subiectul filmului poate fi luat drept banal: o femeie-jurnalist, care încearcă să supravieţuiască într-o lume a bărbaţilor. Insă, totul se schimbă pe parcurs. Ritmul acţiunii devine puternic, chiar dureros, deoarece îţi dă senzaţia aceea de parcă îţi vine să intri direct în televizor şi să îl apuci pe responsabil de guler, ca să nu mai fie atât de ignorant.

Este exact filmul acela pe care nu îl poţi povesti, dar la care trebuie să te uiţi neapărat. Un film agitat, plin de intrigi, marca James Bridges.

5. Scoop, 2006

Contrar criticilor, Woody Allen a reuşit încă o dată să îşi pună amprenta pe un subiect, aparent, banal, transformând toată intriga intr-o piesă tragic-comică, presarată cu puţin din fantasticul specific regizorului.

Producţia aduce un omagiu cetăţeanului Kane, care, de data aceasta, nu lasă niciun mister nerezolvat. Pelicula arată absurditatea vieţii şi înfăţişează simţul aventurii excesiv ca o activitate stupidă.

Morala? Dacă vrei sa te faci detectiv, fă-te detectiv, dacă vrei să fii jurnalist, nu o mai face pe detectivul şi “nu tot ce zboară, se mănâncă”. Fiind vorba de Woody Allen, cuvintele sunt în zadar. Un film bun, acid şi sarcastic.

Comments are closed.