PR

5 sfaturi pentru antreprenori de la Preşedinta Gas Natural Fenosa

Preşedinta Gas Natural Fenosa este în afaceri de mai bine de 20 de ani. Aflată la cârma unei companii care deserveşte aproape 2 milioane de oameni şi îmbinând cu succes alte câteva funcţii importante, Silvia Radu ştie cât se poate de bine care sunt regulile cheie ce ne garantează succesul.

afacere

1. Concentrare. Concentrare. Concentrare.

Mulţi antreprenori începători simt nevoia de a „sări” la fiecare nouă ocazie ce le apare în cale. Dar, oportunităţile sunt adesea lupi în haine de oaie. Nu te abate de la planul de afaceri iniţial. Jonglatul cu multiplele oportunităţi îţi va limita eficiența. Fă ceva şi bine, decât 10 lucruri, toate prost.

2. Fă ceea ce ştii

Nu porni o afacere doar pentru că ţi se pare “cool”  sau pentru că ar avea mari marje de profit. Fă ceea ce îţi place cu adevărat. Afacerile construite pe valorile, talentul şi punctele forte ale antreprenorului vor avea o şansă mai mare de succes. Nu e important doar să creezi o afacere profitabilă, este important să fii fericit cu gestionarea şi creşterea ei zi de zi. Dacă nu pui suflet, niciun business nu-şi va găsi succesul.

Un  vechi  proverb  englezesc  spunea  că „leneşii  numesc  noroc  succesul  celor ce muncesc”. Este adevărat că pentru  a  avea  succes  trebuie  să  munceşti, şi nu întotdeauna  e  vorba  de o  muncă  uşoară.

 

3. Înconjoară-te cu oameni care te completează.

Nimeni nu știe totul, deci nu te da atotştiutor. Înconjoară-te  cu mentori şi consilieri care te vor ajuta să devii lider, cu persoane cu care impărtăşeşti obiective comune şi care văd beneficii în a lucra cu tine pe termen lung.

Ca  să  ai  succes  trebuie  să  fii  convins că visele tale vor deveni  realitate,  să  faci  lucrurile  din  ce  în  ce  mai  bine,  să crezi în  tine şi în faptul că poţi schimba  domeniul în care activezi.

4. Învaţă din greşeli

Nicio carte sau plan de afaceri nu pot prezice viitorul şi nu te vor învăţa succesul garantat.  Uită de drumuri perfecte şi niciodată nu sări într-un business nou fără o planificare adecvată. Vei deveni antreprenor doar atunci când vei fi testat direct în piaţă, când vei înfrunta primele probleme. Învaţă din propriile greşeli şi niciodată nu comite aceeaşi eroare de două ori. E cel mai important lucru pe care îl poţi face. Uită de birouri de lux, maşini de ultimă generaţie şi conturi bancare grase. Exersează şi perfecţionează arta de a fi modest. Controlează fiecare leu și verifică de trei ori fiecare bănuţ cheltuit.  Menține o limită scuzută de buget și gestionează fluxul financiar în mod eficient.

bec-idee-marcaj-yellowDacă un tânăr decide să se facă antreprenor, trebuie să ia în calcul perspectiva că nimeni nu va investi în el şi nici în ideea sa de afaceri.

5. Nu neglija sănătatea

Îţi garantez că vei fi mult mai productiv atunci când vei avea mai multă grijă de tine. Spiritul antreprenorial este un stil de viață, nu o profesie de la 9.00 la 17.00, iar munca până la epuizare îţi va reduce din eficienţă. Prin urmare, mănâncă sănătos, fă sport şi găseşte timp doar pentru tine. Nu căuta scuze. Nu uita că „non progredi est regredi” (lipsa progresului înseamnă regres) şi acest lucru se atribuie atât afacerii cât şi ţie personal.

Cu perseverenţă şi curaj, vei avea afacerea visată!

Sursa: www.angrybusiness.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*