NEWS SPECIAL

55 de ani de la prima emisie a TV Moldova 1

TV Moldova 1 aniversează astăzi 55 de ani de la fondare. Generaţii de jurnalişti, editori, redactori, regizori, cameramani au muncit zi de zi, timp de peste cinci decenii, cu entuziasm şi dăruire pentru a aduce în casele telespectatorilor ultimele ştiri, emisiuni de dezbateri, educative şi de divertisment cu participarea diferitor categorii de populaţie.
Prima emisiune la postul public a fost transmisă pe 30 aprilie 1958, la ora 19:00. Iniţial, primul post de televiziune din ţară emitea de două ori pe săptămână, iar la sfârşitul anului 1958, programele erau difuzate de patru ori săptămânal. În acelaşi an, a fost realizată şi prima transmisiune în direct.Pentru extinderea ariei de acoperire, în anul 1961, au fost puse în funcţiune reemiţătoarele la Bălţi, Cahul şi Comrat.

În 1964, este fondată Orchestra simfonică şi de estradă a Radioteleviziunii de Stat. Fondurile televiziunii păstrează peste 1500 de fonograme ale Capelei Corale „Moldova”. În 1967, a fost creat studioul „Telefilm – Chişinău”, care a realizat peste 300 de lucrări de cinema.

Din 1974, televiziunea emite în color, iar trei ani mai târziu a fost inaugurat Studioul 2 cu o suprafaţă de 600 de metri. La începutul anilor `80, în cadrul televiziunii activau peste 1200 de oameni.

platoul-de-filmare-tv-moldova-1

După anii `90, televiziunea a trecut printr-o perioadă complicată: de la transparenţă și informare obiectivă la aservire politică.

În 1992, devine membru a Uniunii Europene de Radio și Televiziune.

Eforturile în afirmarea idealurilor naţionale şi independenţei au fost susţinute de „Mesager” – principalul program informativ. În acea perioadă s-a intensificat şi mişcarea jurnaliștilor pentru transformarea televiziunii în serviciu public al audiovizualului autohton.

Moldova 1 produce emisiuni de larg interes public, pentru toate categoriile de populaţie. Emite pe întreg teritoriul ţării, 24 din 24 de ore, pe unde, cablu şi internet.

sursa: trm.md

Comments are closed.