INTERVIEWS SPECIAL

Acum TVR și pe internet (INTERVIU)

O vreme-nchisă, deschisă totuși nițel de faptul că scăpat-am de iarnă, ocazie cu care dau curs, cu plăcere lepșei blogăristice weekend-ale inițiată de draga Elly, în al cărei blog aveți posibilitatea să vă-nscrieți în tabelul ei din terminusul articolului: Elly – HAPPY WEEKEND!

Trecuți prin procesul de restructurare, acum onorăm mai des weekend-urile așa că-ntâlnitu-m-am cu Cristian Mureșanu, realizatorul emisiunii Știință și cunoaștere, difuzată pe TVR Cluj și tras-am o șuetă, într-una din pauze:

Tury
-Sal’ Cristi! Stai! Nu mișca, să te trag’n chip pentru blogu-mi! Gata! Oioi! Ai ieșit, nialcoș! Uite (fotografia de mai sus)!
Ei bine, cum mai e viaţa ta ?

Cristi
-Bună, dragă Tury, eh, mai mult cu emisiunile… 

Tury
-Ultima ta perioadă şi ce mai urmează să apară pe post?

Cristi
-În primul rând mă bucur că avem transmisie pe internet…

Tury
-Da; doar pe teritoriul României, unii basarabeni și români de peste mări și țări, mi-au spus că nu prind transmisiile TVR pe site-ul TVR+.

Cristi
-Eh,… hai să vedem partea plină a paharului, zic eu, adică faptul că în acest moment ne vedem în toată ţara. Tot mai mulţi oameni vor avea calculatoare în viitorul apropiat – probabil în prezent ar fi, cred eu, vreo 2-3 milioane de utilizatori pe internet. Poate sunt mai mulţi, dar undeva pe acolo… Oricum, comunicarea pe internet este viitorul. Era analogică a apus demult. Noi suntem singurii care încă mai difuzăm analogic şi din ce în ce mai multe televiziuni îşi dublează transmisia pe internet.

Tury
-Hai să le dăm pe lângă TVR+ şi-un alt linc blogărilor și cititorilor noştri…

Cristi
-Da, întâi se intră la: ROTV4U după care se accesează cu clic, “TV Locale” şi undeva în josul listei este şi TVR Cluj unde se apasă pe acel “f” înclinat și încercuit (care înseamnă că e vorba de un fişier care se vizionează cu Flash Player).

Tury
-Așa deci. La “Ştiinţă şi Cunoaştere”, ce mai e pe țeavă ?

Cristi
-După seria de înregistrări cu profesorii Daniel David şi Octavian Popescu în care vorbim de psihologie şi biologie, urmează un interviu super-incendiar cu un profesor de la Universitatea de Stat din Arizona.

Tury
-Mai precis?

Cristi
-Deja emisiunea mea începe să pătrundă în grupul celor mai apreciaţi oameni de ştiinţă de pe glob, Lawrence Krauss fiind unul din ei. Mi-a trebuit 3 minute la introducere să îi citesc titlurile şi funcţiile academice, să amintesc una-două cărţi publicate – deci îţi dai seama cât de greu a fost să ajung la el.

Tury
Ououu, supermichteaux! -Cristi? Dai de ei, dau ei de tine? Hehehehehe, ai vreo metodă secretă care te ajută să-i găseşti?

Cristi
-Nu,… de fapt găsitul nu e o problemă, pentru că internetul ţi-i găseşte în câteva secunde, problema e ca ei să vrea să participe la emisiune.

Tury
-Ahaa! Ăsta-ți e secretu’!

Cristi
-Aici e,… deoarece ei nu mă cunosc, nu au încredere în jurnalişti – deoarece sunt prea puţini jurnalişti de ştiinţă, cu care ar prefera să stea de vorbă – iar partea care deseori este incomodă e cea în care le explic că sunt din România. Încă în momentul de faţă România nu are o imagine prea bună în lumea occidentală. Nu contează detaliile. Şi după mai multe insistenţe şi autorecomandări – le ofer link-urile cu alte interviuri în engleză pentru a se convinge de pregătirea şi intenţiile mele.

Tury
-Hmm, aici e mai dificil… pân’reuşeşti a le demonstra că vrei să faci o treabă bună aici, la TVR Cluj.

Cristi
-Da, ştii … noi jurnaliştii trebuie să fim agresivi pentru a ne atinge scopurile însă e vorba de o agresivitate ce ar trebui înţeleasă mai mult ca o insistenţă dozată de mult bun simţ, respect şi echilibru – pentru că în caz contrar poate ieşi o treabă foarte proastă. Al doilea lucru pe care trebuie să îl rezolv este ca invitaţii străini să îmi semneze o hârtie cu drepturile de difuzare. În prezent am de negociat două contracte pentru a putea aduce telespectatorilor un film documentar excepţional şi un interviu cu o scriitoare de succes din Anglia.

Tury
-Să revenim la profesorul din Arizona…

Cristi
-Da, şi după ce am discutat destul de rapid şi relativ uşor, nu a fost surprins, de data aceasta, de faptul că sunt jurnalist român… dar problema a fost aceea că el era atât de ocupat, încât pe toată durata discuţiilor noastre despre ce şi cum să facem emisiunea, îi suna telefonul, … telefoanele mobile, aproape încontinuu. Şi nu le putea închide deoarece avea nevoie să vadă cine îl apelează… la unele din ele trebuia să răspundă şi atunci mă punea pe mine în aşteptare… în fine, am reuşit să fac un set de 10 întrebări, care ulterior le-am mărit la 20. Am stabilit o primă întâlnire în februarie, dar la acea dată a avut o viroză şi nu putea vorbi aproape deloc, aşa că am amânat. A doua oară ne-am întâlnit într-o locaţie unde nu mergea internetul aşa că iarăşi am amânat… Apoi ne-am reîntâlnit la el la birou în cadrul Universităţii, unde lumina, sunetul şi conexiunea web erau perfecte. Problema a fost când după vreo 10 minute mi-a spus că trebuie să plece urgent undeva deoarece e chemat la o conferinţă să povestească despre asteroidul care a căzut în Rusia şi să liniştească oamenii că încă nu a venit sfârşitul lumii…

Tury
-Da, da… ‘mi-aduc aminte, pietroiul acela care a “plonjat” chiar într-o sau lâng-o localitate din Siberia…

Cristi
-Da, aşa că asteroidul mi-a “deviat” şi mie emisiunea dar aveam 10 minute înregistrate… după care am mai făcut încă două serii de vreo 10 minute şi începeam să fiu mai încrezător… dar ultima oară mi-a spus că pleacă în Australia şi că acolo va sta vreo săptămână… Am insistat să încerce să intre pe skype şi de acolo, însă legătura a fost extrem de proastă, decorul din background era mizerabil, lumina slabă, sunetul se auzea cu întreruperi, aşa că am înregistrat totuşi vreo 5 minute şi a trebuit să mai amânăm. Pentru mine conta fiecare minut adunat în plus.

Tury
-Şi v-aţi reîntâlnit a N-a oară… unde ?

Cristi
-Păi am zis să continuăm tot din locaţia Universităţii… şi cred că a fost un tur de forţă pentru el deoarece a acceptat 15 minute… dar pentru a face economie de minute, eu îi trimiteam întrebările pe fereastra de text iar el le citea de ecran cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea cu care eu le-aş fi vorbit prin microfon – la cât de greu vorbesc eu engleza aşa că întrebările le-am remontat aici acasă, cum fac eu de obicei, şi astfel am câştigat minute importante pentru emisiune.

Tury
-Am văzut că ai folosit un insert special la filmarea din apartament unde să îţi afişezi tema emisiunii… pe ecranul, fereastra, cartonul să zicem,  galben din stânga…

Cristi
-Da, deoarece de fiecare dată acel ecran suplimentar mă deranja prin faptul că nu aveam nicio imagine pe el – şi chiar dacă puneam vreo imagine, aceasta s-ar fi văzut foarte rău, dacă îl lăsam nepornit atunci era un dreptunghi negru în mijlocul cadrului general, dacă îl lăsam galben sau indiferent ce culoare – era acelaşi lucru, dar atunci m-am gândit că, deoarece tot nu puteam să titrez în mod obişnuit tema emisiunii, aşa cum apare ea la emisiunile vorbite în limba română, de ce nu aş încerca să scriu tema acolo?

Tury
-Şi-l puneai acolo-n timp ce te filmai?

Cristi
-Nu, pentru că în timpul filmării nu aveam de unde să ştiu unde mi-ar fi util să apară când o să fac montajul aşa că în timpul fimării ecranul a rămas tot galben dar pe urmă am inserat un jpg cu o comandă care numeşte “distort” adică e o subrutină din miile de subrutine ale programului principal de editare, care îţi modifică şi răsuceşte un cadru de imagine în toate felurile posibile. Eu trebuia doar să îl fac să apară exact în locul unde se vedea ecranul… Desigur trebuie să am o temă a emisiunii formulată din cât mai puţine cuvinte, ca să pot face literele cât de mari.

Tury
-Despre ce aţi vorbit ?

Cristi
-Nu voi dezvălui prea multe detalii, tema a fost “Ştiinţă vs. Religie”, un subiect foarte delicat, care cred eu că poate crea “ecouri” de diverse “nuanţe” din partea telespectatorilor dar am încercat să fiu rezervat, atât cât s-a putut. Am vorbit despre creaţionsim, evoluţionism, geneza Universului, descoperiri noi în fizica particulelor,… oricum e unul ditre cele mai bune subiecte abordate până acum. Va fi programat spre difuzare în data de 28 aprilie pe TVR Cluj. Ceea ce a fost interesant e că spre finalul înregistrărilor cu profesorul Krauss l-am rugat să îmi facă legătura cu încă doi colegi de-ai domniei sale, şi anume Sam Harris şi renumitul biolog Richard Dawkins. A zis că dacă va fi mulţumit de produsul final (adică montajul întregii emisiuni) atunci le va trimite link-ul cu emisiunea.

Tury
-Care a fost părerea sa? A văzut deja emisiunea?

Cristi
-Da, era important să o poată vedea şi să ştiu dacă e mulţumit… ei bine a fost chiar încântat de modul în care am făcut montajul iar aici vreau neapărat să le mulţumesc celor doi colegi editori Adrian Olar şi Dora Precup care m-au îndrumat şi ajutat să îmi formez un stil modern de editare cu ferestre, background şi alte idei care mi-au folosit foarte mult. Aşadar, profesorul Krauss a fost deosebit de mulţumit şi îmi va face legătura cu cei doi colegi şi prin intermediul lui Dawkins aş putea ajunge chiar mai departe la Steven Hawking – considerat al doilea Einstein (al civilizaţiei contemporane).

Tury
-Alte cireșe pentru luna mai ?

Cristi
-Ah, da… mai am două emisiuni despre e-uri, dietă, alimente, legislaţia comercializării alimentelor, stress-ul, congelarea alimentelor, Codex Alimentarius, cazul Initium, ingrediente, coloranţi şi conservanţi, cercetări speciale şi am vorbit despre modul în care alimentele ne influenţează starea de sănătate… aici o să am şi câteva secvenţe filmate la mine în bucătărie, unde cu această ocazie am făcut ordine şi curăţenie… pentru că arăta ca după cel de-al doilea război mondial. Oricum nu e un loc în care intru des însă praful se depune… Prima dată când am vrut să fac filmările atât de bine se vedea praful pe ecran încât trebuia să iau o decizie… aşa că am luat… aspiratorul şi mop-ul…

Tury
-Dar restul filmărilor le-ai făcut cu invitaţii…

Cristi
-Da! Evident,… acestea erau doar câteva completări, foarte importante de altfel… O să îţi spun şi unde anume am filmat: Centrul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare pentru Biotehnologii Aplicate In Diagnostic Si Terapii Moleculare, finanţat din proiecte europene.

Tury
Mno, cu asta deja picat-am pe spate!

Cristi
-Păi sună complicat dar ceea ce e înăuntrul acelui centru ne aduce informaţii despre starea noastră de sănătate, prin modalităţi cu totul şi cu totul inedite şi novatoare. O să vedeţi în 5 şi 12 mai pe TVR Cluj, dar ţi-am lăsat câteva imagini din ambele emisiuni.

Tury
-Mulțumesc foarte frumos, dragă Cristi pentru discuție și cu a ta permisiune, o voi posta-n blogu-mi personal.

Cristi
Bineînțeles! Cu drag!

Unele ediții ale emisunii “Știință și Cunoaștere”, le găsiți în canalul Youtube al lui Cristi, aici:Youtube-Cristian Mureșanu iar pe scribd., scrieri, aici: Scribd. Cristian Mureșanu.

Autor: Alexandru Arthur Filimon (Blog de Tury)

Fotografie : Alexandru Arthur Filimon

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Share and Enjoy

Comments are closed.