Călătorii de vis SPECIAL Special

Africa din sufletul Rusandei Cojocaru

O cunoașteți cu siguranță. Ea e autoarea genții exclusive pentru cărți – Bookletta și creatoarea colecțiilor de haine în stil african. E vorba despre basarabeanca stabilită la București de mai bine de 10 ani, Rusanda Cojocaru. S-a scris multe despre ea, dar nu totul. Așa că am decis să o invităm la o discuție despre Africa, locul care o inspiră și unde își găsește liniștea.

13626598_10154222349032165_92737431336553313_n

– Mama ta e stabilită de mai mult timp în Africa. Acesta e unicul motiv care te-a determinat să vizitezi această țară?

– Prima mea călătorie în Africa a fost pentru a o vizita pe mama, imediat după ce s-a mutat în Niger. Văzând lumea ei prin ochii ei m-am îndrăgostit iremediabil de țările, oamenii, cultura și natura de pe continentul negru. Până acum am văzut Niger, Benin, Burkina Faso, Togo, Senegal, Tanzania, Cap Verde și Africa de Sud.

– Sunt convinsă că te-ai documentat temeinic și mama ta ți-a povestit mai multe lucruri despre Africa înainte să pleci. Totuşi, Africa te-a luat prin surprindere?

– Totul m-a luat prin surprindere, ceea ce experimentezi acolo este total diferit de lucrurile cu care ai crescut și te-ai obișnuit. De multe ori, chiar aș spune că suntem opuși. Ei își păstrează tradiția și cultura, muzica și dansul se transmit din generație în generație, noi ce păstrăm? Ei mănâncă totul natural, noi ce mâncăm? Ei vorbesc încă unii cu alții, iau masa în familie, păstrează comunitatea unită, noi vorbim prin ecrane și telefoane. Nici măcar nu mai contează că unii sunt mai înaintați tehnologic sau economic, în fond, care dintre noi sunt mai fericiți?

13321931_10154129777797165_4764853779095830878_n

– Ai călătorit pe cont propriu sau cu ajutorul unei agenții de turism?

– Am călătorit fără plan, fără agenție, fără nimic organizat, doar cu sfaturile unor oameni de acolo. Prea multă planificare cred că poate distruge plăcerea de a improviza și de a face alegeri pe loc, de a te bucura de drumuri și locuri nedescoperite.

– Cu ce amintiri ai rămas după această experiență?

– Africa de Sud este o eternă surpriză, cu pinguini, cu Capul Bunei Speranțe, cu insula focilor, cu vinurile excelente și sporturi extreme de toate tipurile pe care le poți practica acolo. Este, în mod sigur, cel mai interesant loc de la capătul lumii.

– Care e cea mai ciudată mâncare tradițională pe care ai gustat-o în Africa? Dar cel mai interesant loc unde te-ai cazat?

– Câteva luni în urmă, în Senegal, am mâncat arici de mare. Da, exact, e acel animal marin țepos care înfricoșează o lume întreagă. Înțepătura sa este toxică și te poate băga în spital cu ușurință. Însă dacă reușești să-l prinzi și să-l tai în jumătate, conține niște icre delicioase, care se mănâncă atunci când sunt crude și proaspete. La capitolul deserturi aș menționa prăjiturile și budincile de origine portugheze, cu ușoare note africane, pe care le-am gustat în Cap Verde.

Cât despre locuri, am locuit în tot felul de ciudățenii. Țin minte cum, în călătoria cu mașina dintre Niger și Benin, a trebuit să dormim într-un hotel izolat, pe marginea  drumului, destul de mizerabil, într-o cameră care nu avea ușă la baie. În același timp, în orașele mari și stațiuni poți găsi mici și cochete guesthouse care au pături cu baldachin, camere mari, obiecte de decor cu mult bun gust, piscină mare și grădină.

rusanda

– Cum ți s-au părut oamenii de acolo?

– Oamenii pe care i-am întâlnit au fost calzi, deschiși, zâmbitori, cu frică de Dumnezeu, plini de culoare și șarm. Nu se poate generaliza, totul diferă de la trib la trib, însă pe mine m-au impresionat prin felul lor de a fi, indiferent că erau tanzanieni, senegalezi sau capverdieni. Un lucru comun pe care l-am observat este intensitatea cu care trăiesc clipa și felul în care se bucură de ea, fără prea multe griji.

13327376_10154127082682165_4625476692694090594_n

– Ai fi gata să locuiești pentru o perioadă îndelungată în Africa?

– Da, am avut câteva momente când am vrut să las tot și să mă mut acolo. Pentru că îmi face bine aerul, mâncarea și liniștea, pentru că mă simt deodată echilibrată și fericită, imediat cum pășesc acolo. Însă de fiecare dată au fost lucruri care m-au ținut în România, iar acum Africa îmi pare o idee bună pentru când ies la pensie și vreau să fug de civilizație. Deocamdată mai am nevoie de nebunia urbană și haosul european, care provoacă dependență.

– Ce îți vine în minte atunci când auzi Africa?

– Africa nu este un punct pe hartă care poate fi vizitat sau nu. Este un continent, divers, plin, savuros. Nu cred că este cineva care poate spune că “a vizitat Africa”. Am văzut câteva țări africane? Da! Mi-au plăcut? Foarte mult. Mai am ce să văd acolo? Bineînțeles!

O experiență africană nu poate fi completă până nu ai văzut un safari adevărat. Le recomand pe cele din Kenya.

– Ce sfaturi oferi celor care vor să călătorească în Africa?

– 1. Să își ia haine din țesături naturale, bumbac, in, mătase, etc. Să aibă cămăși cu mâneci pentru zile prea însorite sau pentru safari. Să nu poarte lucruri sexy în țările musulmane.

2. Să își ia spray anti-țânțari special pentru zone tropicale, nu european.

3. Să învețe expresiile de bază din limba tribală predominantă în țara pe care o vizitează, în semn de respect pentru localnici.

4. Dacă vor să cumpere ceva mai important, să meargă cu un localnic să negocieze în locul lor la fața locului.

5. Să se bucure de experiența unor mâncăruri locale, unice, neobișnuite. Să experimenteze băuturile locale cum ar fi bissap, băutură de ghimbir, ceai de lemongrass.

6. Să încerce orice sport, chiar și cele extreme, tiroliana, canoe, bungee, surf, stand-up-paddleing sau scufundări.

7. Să caute locuri autentice, departe de turiști, cu dans și muzică africană. Să încerce un curs de tobă africană
în aer liber.
13335979_10154127083017165_8948003630484887274_n
Autoare: Sabina Hirianov
Sursa foto: Arhiva personală
Sursa: everydayjournalism.md

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*