INTERVIEWS SPECIAL

Alex Nedea, reporter Antena 3: “În 9 ani de zile de meserie n-am dezamăgit pe nimeni”

Jurnalistul Alex Nedea este câştigătorul concursului “Reporter European, organizat de Comisia Europeană şi de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Reportajul câştigător realizat de Alex pentru emisiunea „În Premieră” se numeşte „Integrarea nu e”. Deşi este cel mai nou membru al echipei „În premieră” , Alex Nedea susţine că a reuşit să facă trecerea destul de uşor de la presa scrisă la reportajele pentru televiziune.  În 2002 și-a început cariera, fiind reporter la secția de învățământ a ziarului Adevărul. Apoi a fost la Jurnalul Național și la Realitatea TV. În prezent este reporter al emisiunii „În premieră”, prezentată de Carmen Avram la Antena 3.

– Cum a fost primul contact cu media? Când s-a întâmplat?
-Am deschis ochii cu televizorul în sufragerie, un Snagov alb negru cu carcasă de lemn, dar știu că primul lucru pe care l-am urât din inimă la ce era dincolo de sticlă era jurnalul de știri de la TVR care se numea « Actualități »  și care la acea vreme mi se părea cel mai plictisitor lucru din lume. Țin minte că la finalul fiecărei ediții, prezentatorul spunea « Aici se încheie „Actualităţile » și eu credeam că atunci când zice se încheie, înseamnă că  am scăpat de el pentru totdeauna, s-a terminat şi niciodată în viaţă nu îl voi mai vedea. Mă gândeam că oamenii cei mari de la televiziune şi-au dat seama cât de plictisitor este şi s-au gândit să îl desfiinţeze şi să dea desene animate în loc. Îl revedeam însă a doua zi pe acelaşi prezentator cu politica lui pentru oameni mari. Mai târziu, pe la 14 ani, aveam să mă îndrăgostesc tot de o emisiune a TVR „Cu ochi-n patru”, o emisiune de reportaj care avea un format asemănător cu ce fac acum la “În premieră”.

-Povestește-ne despre experiența ta de la Jurnalul Național. Ce ai învățat acolo?

Alex Nedea în copilătie
Alex Nedea în copilărie

-Jurnalul Naţional chiar mi-a dat şansa să descopăr frumuseţea meseriei de jurnalist. Aveam 19 ani, nu aveam experienţă deloc, dar un jurnalist respectabil pe nume Remus Radu a avut încredere în mine şi m-a angajat ca reporter la departamentul Reportaj. Era o perioadă când presa scrisă mergea unsă, banii curgeau cu găleata şi aveam delegaţii peste tot în ţară. De exemplu, în fiecare an, ziarul organiza o campanie genială care se numea „Caravana Jurnalul”. Mergeam echipe de câte zece jurnalişti cu săptămânile prin toată ţara. Descopeream locuri şi oameni incredibili despre care scriam incredibil de mult şi foarte mulţi oameni ne citeau. Pentru un articol de două pagini alergam sute de kilometri pe zi pe toate coclaurile.

-De unde vine pasiunea pentru televiziune?
-Pasiunea pentru televiziune vine de la acea emisiunea „Cu ochi-n patru” de la TVR.

-Povestește-ne despre experiența de la Realitatea TV.
-Un singur episod m-a marcat puternic la Realitatea TV. Când împreună cu operatorul şi cu asistentul de filmare am fost sechestraţi de o gaşcă de 200 de săteni din Neamţ în timp ce făceam o investigaţie despre tăierile ilegale de pădure. Intrasem în pădure pentru a filma jaful pe care îl făcuseră în codru chiar proprietarii de pădure, sub supravegherea atentă a autorităţilor. În timp ce filmam, un interlop local a îmbătat zdravăn toată partea masculină din sat, aşa că la întoarcere ne aştepta o ceată de indivizi supăraţi şi înarmaţi cu furci şi topoare, ca la Bobâlna. Ne-au ţinut 4 ore într-un magazin, timp în care au vrut pe rând ba să ne zdrobească camera, ba capul, ba ambele. În cele din urmă am scăpat doar cu maşina vandalizată şi ei au avut de scris declaraţii la poliţie cât probabil nu au scris în toată viaţa lor.

-Există un model de jurnalist care te inspiră în carieră?
-Fiecare jurnalist care respectă rigorile profesiei este pentru mine un model. Încerc să învăţ de la fiecare dintre ei câte ceva. Nu vreau să dau nume pentru că o mare parte sunt colegi cu care lucrez acum şi nu vreau să fiu bănuit că linguşesc pe cineva.

-Acum ești reporter pentru emisiunea ”În premieră” a lui Carmen Avram de la Antena 3. Cum te simți în această postură?
-Când am venit la Carmen Avram la emisiune, i-am spus aşa : „Nu sunt eu cel mai tare jurnalist din ţară, sunt chiar mediocru, dar îţi promit că nu am să te dezamăgesc”. Mă bazam când ziceam asta pe faptul că 9 ani de zile în meseria asta n-am dezamăgit şi am fost de puţine ori criticat. Dar primul şoc care a fost când am ajuns aici a fost să îmi dau seama cât de fraier sunt. Şi cred că orice reporter din lumea asta, nu numai din ţară, care ajunge să lucreze cu Carmen Avram, îşi va da seama cât de fraier este şi cât de puţine ştie despre o meserie în care mulţi cred că ştiu totul. Carmen a fost primul meu şef care m-a făcut să nu dorm nopţile, gândindu-mă cum să fac următorul subiect ca să nu o dezamăgesc.

-Care e cea mai mare provocare din activitatea ta de reporter?
-Unui jurnalist nu i se dă toată imaginea realităţii pe tavă. Nici măcar nu are instrumentele pe care le are un procuror să o construiască. Ce poate face un jurnalist este să compună imagine din mai multe sau mai puţine piese de puzzle. Să zicem că o anchetă despre o grupare care se ocupă cu traficul de carne vie este ca o planşă de puzzle care e compusă din 100 de piese şi care la final ar fi ilustrat o bufniţă. Dar tu ca jurnalist nu ai putut decât să aduni din cele o sută de piese doar 45. Puse cap la cap îţi dă un ceva cu cioc şi pene şi poţi să juri că e vorba de o găină şi scrii că e o găină când de fapt e o bufniţă. Poţi greşi fatal ca jurnalist dacă nu munceşti să aduni cât mai multe piese dintr-un puzzle. Asta cere timp, răbdare, resurse.

-În presă se trâmbițează că ai câștigat concursul “Reporter European – 2012”, la categoria “Presă video”. Ce i-a determinat pe organizatori ca reportajul tău să fie cel mai bun? Ce impresii ai?
-Nu cunosc detaliile care au dus la alegerea mea. Mă bucur că juriul e format din oameni pentru care eu am un mare respect.

-Cum se împacă meseria de jurnalist cu familia? Ce părere are soția ta? Te critică?
-Eu dorm în pat cu duşmanul. Soţia lucrează la „concurenţă”. Este reporter ca şi mine la o emisiune cu acelaşi profil la Digi 24, se numeşte „Din interior”. Pot să jur însă că nu ne furăm unul altuia subiectele, ba chiar cred că o parte din materialele mele sunt bune şi datorită sfaturilor ce vin de la ea, angajata concurenţei, aşa cum şi o parte din materialele ei sunt mai bune datorită indicaţiilor care vin de la mine, soldat în tabăra inamică.

Alex Nedea

-Ce face Alex Nedea în timpul liber?
-Am început să fac sport pentru că vreau să fac în ciudă industriei farmaceutice. Până acum am reuşit cu succes, încă de acum doi ani, să pun la pământ industria tutunului şi îmi imaginez deja cum fac ei şedinţe disperate şi pline de nervi că m-au pierdut pe mine unul din cei mai preţioşi şi fideli clienţi ai lor, un destoinic consumator de 3 pachete de ţigări pe zi.

-Ce mesaj transmiți tinerilor care vor să vină în televiziune?
-Nu cred că televiziunea e un început pentru un tânăr jurnalist. Cred că un reporter de televiziune ar trebui să facă întâi presa scrisă, o zonă unde capeţi aptitudini de jurnalist. Desigur, sunt mulţi jurnalişti foarte buni care au început în televiziune, dar televiziunea te învaţă să fii superficial cu subiectul şi nici nu îţi acordă timp suficient pentru documentare. Uneori, dacă nu eşti atent, devii un nefericit suport de microfon. Plimbi microfonul dintr-un loc în altul şi sufli în el din când în când două trei cuvinte din care nici tu nu înţelegi nimic.

Autor: Mircea MITROFAN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.