Advertorial EVERYDAY STORIES SPECIAL Special

Alexandru Bordea despre oratorie: Oamenii nu pot savura din discursurile lor

alexandru bordeaÎn primii ani de viață suntem încurajați să ne exprimăm verbal. Mai târziu, la grădiniță și la școală începem să avem primele încercări de a fi oratori în fața colegilor recitând poezii. Adevărul e că de fiecare dată prezența noastră este evaluată cu o notă care ne încurajează sau ne descurajează, iar asta de multe ori generează mai târziu un șir de frustrări și acea frică de a nu eșua repetat. Astăzi Alexandru Bordea, trainer public speaking cu o experiență de 8 ani ne vorbește despre cum putem deveni oratori convingători și cum ne poate ajuta participarea la un training de așa gen.

-Oratoria este un talent sau o deprindere/excercițiu continuu?

-Oratoria este, mai degrabă, o deprindere care a fost dezvoltată până pe la 3-4 ani, ca mai apoi să fie inhibată și pentru care ulterior să facem multe exerciții ca să o recăpătăm. Cei 7 ani de acasă, mai mult de jumătate, sunt distructivi în multe cazuri.

-De ce avem frica de a vorbi în public? Cum o putem depăși?

-Frica o avem pentru că ne pasă. Prea mult. Ne pasă de ce va crede lumea, de ce vor spune alții, de ce vor gândi despre noi… Și toate aceste temeri ne fac prizonieri ai cuvântului EMOȚII. Secretul e că nu avem nevoie să depășim această frică. E important să îi înțelegem sursa, rădăcina. Apoi să începem a trăi exact în senzațiile și emoțiile copiilor care nu știu ce e aia comparație cu cineva mai bun, nu știu ce e rușine și ce înseamnă să nu îți reușească ceva.

alexandru bordea-În calitate de trainer public speaking de 8 ani pe piața din Moldova, care sunt cele mai grave probleme ale vorbitorilor, fie ei tineri, antreprenori, jurnaliști sau politicieni?

-Problema cea mai gravă nu e decât una, oamenii nu pot savura din discursurile lor, fiecare din ele fiind pentru vorbitori o adevărată provocare și examen de viață. Discursurile în fața unui public pentru mulți a devenit cea mai nedorită încercare la care îi poate pune viața. Și ei sunt gata să meargă la orice doar ca să evite un discurs. Iar dacă situația îi impune, atunci fac totul ca acest discurs să fie ultimul.

-Teoria o putem studia din cărți. Spune-mi ce se va întâmpla la trainingul ”Publik Speaking – Cum să fii un orator convingător”? În 6 ore de training mă pot transforma într-un orator convingător?

-În 6 ore nu te poți transforma într-un orator convingător, dar garantez că oricine în acest timp își poate schimba viziunea asupra la tot ce înseamnă public speaking. Scopul acestui training este ca fiecare din cei care vor fi în situația de a vorbi în fața unui public să primeasca plăcere din acest proces și poate chiar să fie persuasivi, reușind să convingă publicul cu ajutorul mesajului pe care îl transmit.

-Cine și de ce trebuie să participe la un training despre oratorie ?

-Toți. Și e regretabil faptul că am fost lipsiți la școală sau facultate de acest drept. Iar acum, fiind în largul vieții ne este frică de tot ce înseamnă scenă și nu reușim să convingem șefii, partenerii, clienții sau colegii de niște lucruri ce altădată, copii fiind o faceam în câteva cuvinte. Și nu contează, ești antreprenor, director, angajat sau student, oricând “te paște pericolul” de a ieși în fața publicului. Iar dacă acesta va fi discursul care îți va decide soarta, ești pregătit pentru el?

alexandru bordea

-Spune-mi câteva nume de oratori de succes care au frecventat trainingurile de oratorie organizate de ”Evenda”.

-Fiecare participant al trainingului de oratorie după participare este un NUME. Pentru că îndată după el se apreciază cu altă notă, are o atitudine mai pozitivă și crede mai mult în forțele proprii. Oratoria nu este numai despre cum să dai din mâini și ce să spui. E despre cum spui ceea ce simți astfel ca cei care te ascultă să te și simtă.

Pentru a partipa la trainingul de Public Speaking accesați AICI!

Autor: Victoria Ungureanu

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*