INTERVIEWS SPECIAL

Alexandru Bordian: La făcut show, în fața camerelor de filmat, aleșii poporului se pricep de minune

13 ore de live de la un eveniment și 8 ore de live cu nervi în Parlament. Alexandru Bordian este exemplul jurnalistului cu o dimplomă de istoric,  dar cu perspective de viitor. El este cel care a ajuns din spatele camerei video direct pe sticlă, implicându-se într-un proiect la Moldova 1. Ambiția și dorința de a face mai mult decât atât o puteți citi în interviul ce urmează.

-Ai absolvit o facultate în domeniul istoriei. Cum ai ajuns să activezi în mass-media?
-Nu este o noutate pentru Moldova să absolvi o facultate într-un domeniu și să activezi în altul. În echipa Privesc eu am ajuns din întâmplare. Anunțul de angajare l-am găsit pe Facebook, am aplicat și iată că deja de doi ani sunt în echipa celui mai mare site de transmisiuni LIVE din România și Republica Moldova.

-Care sunt calitățile necesare pentru a fi profesionist în ceea ce faci tu?
-Este foarte important să îți faci lucrul calitativ. De asemenea, un jurnalist trebuie să fie îndrăzneț. Doritor de a absorbi tot ce este nou și util pentru profesia pe care o practici. La fel, e foarte important să ai setul de abilități pentru a te adapta la noile tehnologii, altfel riști să devii un angajat fără perspectivă pentru șeful tău.

-Care a fost ședința sau evenimentul cel mai greu de filmat? De ce?
-Au fost mai multe, dar cele mai deocheate s-au dovedit a fi ședințele Parlamentului și ale Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Ședințele uneori durau câte 8 ore, la microfoane se făcea doar demagogie, eram flămând, nervii nu rezistau și aveam dorința să arunc cu scaune în deputați. Sincer. La făcut show, în fața camerelor de filmat, aleșii poporului se pricep de minune. Deseori evenimentele la care merg se transformă în bâlci cu măscărici.

Alexandru Bordian

-Știu că ai avut LIVE de câteva zeci de ore în continuu. Când și unde a fost? Nu te plictisește munca asta?
-Eu mă mândresc cu acel LIVE. A fost probabil cel mai lung LIVE operat de mine –  de 13 ore! Acest lucru s-a întâmplat la Concursul de dansuri sportive “Codreanca”. Până noaptea târziu am fost cu ochii pe dansatori iar noaptea în vis și eu dansam latino.
Jobul pe care îl am la Privesc nu e deloc plictisitor. E alinarea sufletului meu. Noi oameni, noi locuri, scandal, “circ”, mișcare și nebunie. Curând dorim să facem o transmisiune LIVE deasupra Chișinăului, din avion! Așadar, nici vorbă de plictiseală, mai ales când deputații se bat pe la ședințe.

-A fost o perioadă când ai văzut tot ce se întâmplă LIVE în Parlament. În acea perioadă mai urmăreai știrile la TV? Crezi și tu că ar trebui să se știe oficial cine sunt proprietarii unei instituții mass-media? De ce?

-Știrile le privesc, dar, deseori mă informez chiar din prima sursă la evenimente. Ce ține de proprietarii instituțiilor media – consider că trebuie să cunoaștem oficial cine sunt ei. Aceasta pornind de la simplul fapt că mass-media într-un stat sănătos trebuie să fie transparentă. Astfel, e importantă transparenţa proprietăţii media în Republica Moldova, deoarece riscăm să asistăm și mai departe la un proces de manipulare informaţională care este la limita şantajului.

Alexandru Bordian

-Ești mereu printre alți jurnaliști. Cum sunt cei care ne informează?
-Cei care ne informează sunt oameni simpli și interesanți. Cu dorințe ca noi toți. Vor să meargă la mare în concediu, vor mărirea salariului și week-end liber.

Alexandru Bordian

-Recent te-ai implicat și într-un proiect TV de la Moldova 1. Cum a fost trecerea din spatele camerei video pe sticlă?
-Odată cu jobul de la Moldova 1, am mai mult de lucru. Dar, fiindcă îmi place mult ceea ce fac, nu obosesc. Seara am putere suficientă să mai lucrez și să “casc gura” pe Facebook și bloguri.

Stilul meu vestimentar a rămas același, am început să-mi antrenez dicția, să mai fac sport, fiindcă nu ar fi bine să par prea slăbănog pe ecran.

-Cum ai luat decizia de a începe o carieră la TV?
-Prima oară m-am gândit la aceasta cu jumătate de an în urmă. Mult noroc cu Irina Harea de la Moldova 1, care căuta un coprezentator. Și aici am apărut eu. Am dat o probă și imediat am fost acceptat. Știam că nu e din categoria imposibilului așa că Universul a conspirat iar Alex s-a bucurat.

Alexandru Bordian

-Ce prezinți tu? Ce rubrică? Ce încercați să faceți? Ce aduceți nou?
-Este o rubrică din cadrul emisiunii matinale “Bună Dimineața”. Iar eu cu Irina încercăm să abordăm subiecte ce țin îndeosebi de tineri și cupluri. Nu e o rubrică standard care implică mutre seriose și informații.  Mai degrabă e un amalgam de idei, glume și improvizări pentru a-l distra pe cel care ne privește dimineața.

-Care au fost emoțiile primei emisii? Ce ți s-a părut greu de făcut?

-Emoții am avut. E omenesc să le ai, mai ales când faci ceva prima oară. Înainte de prima emisie fusesem accidentat la un ochi, nu aveam încotro și am ieșit așa în emisie. Acest lucru mă incomoda. Și chiar dacă nu era foarte vizibil, oricum mă simțeam ca un pirat cu un ochi.

Alexandru Bordian

-Ce calități crezi că trebuie să ai pentru TV?

-Dacă dorești să fii crainic de știri, ai nevoie de o dicție bună, voce plăcută și mimică decentă ca să poți să aduci informația până la spectator.

Prezentatorul unei emisiuni de divertisment trebuie să poată să distreze publicul. Oamenii privesc emisiunile de divertisment pentru a se distra, nu pentru a se informa.
Moderatorul de talk-show-uri are nevoie de calități de diplomat, să fie calculat, inteligent și informat. De fapt, nu am eu suficientă experiență ca să vin cu recomandări geniale. Chiar dacă zilnic lucrez cu mine însumi, știu că mai am de „păpat multă mămăligă” pentru a fi bun în ceea ce fac.

-Te vezi pe viitor implicat în alte proiecte televizate?
-Dacă voi avea oferte “gustose” și originale, desigur că voi accepta. Aș accepta să fac și un LIVE din cosmos sau să prezint o emisiune despre sex sau triburi sălbatice din Amazonia.

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.