INTERVIEWS JOURNALISM SPECIAL

Alexandru Luchița: „Viața de jurnalist e ca o viață de elev, cu teme pentru acasă”

Alexandru Luchița este tânărul care ne-a trezit cu bună dispoziție în fiecare dimineață, prin exercițiile sale, la emisiunea „Deșteptarea în mișcare” de la JurnalTV. Prin munca sa, prin perseverența și devotamentul său față de tot ce a făcut, a ajuns la o treaptă înaltă în cariera sa. Alexandru a arătat că în viață cuvântul „vreau” este mult mai important decât cuvântul „trebuie”. Totuși, care este cheia succesului unui jurnalist, Alexandru ne spune prin propria sa experiență în interviul ce urmează.

– Cum este viața de jurnalist, în toate aspectele ei?

– Eu întotdeauna am numit redacția în care am lucrat „JurnalTV fitness club”, pentru că această meserie nu îți dă timp de răgaz. Toată ziua fugi pe teren sau în redacție, iar când ajungi acasă îți pregătești textele și subiectele pentru ziua următoare. Viața de jurnalist e ca o viață de elev, cu „teme pentru acasă”, doar că în loc de note, primești mesaje, în direct: „Alexandru, de ce arăți atât de obosit?”sau „Super tari exerciții ai pregătit azi!”.
Încă un aspect este faptul că trebuie să ai mare grijă la tot ce spui, pentru că ești conștient că te privesc mii de oameni și dacă ceva nu este ok, riști să fii „taxat” de specialiștii în domeniu.

– Ai lucrat ani buni în calitate de jurnalist sportiv la JurnalTV. Ce te-a motivat să lași această meserie în schimbul Marii Britanii?

– Atât cariera de sportiv, cât și cea de reporter pe domeniul sportiv la JurnalTV mi-a adus o satisfacție enormă. Nu am lăsat meseria. Am lăsat R.Moldova… Să fi fost scris în „pașaportul țării mele” Marea Britanie, nu cred că alegeam să fac altceva în viață.

Alexandru Luchita

– Cum a fost viața ta când lucrai la JurnalTV? Cum e acum?

– Atunci când eram la interviul de angajare cu Nata Albot, ea îmi citea dintr-un formular, în care era scris:
„Ești gata să nu dormi nopțile?
Ești gata să nu ai viață personală?
Ești gata să îți cadă părul?
Ești gata…?
Ești gata…?”

…și multe astfel de aspecte nu prea avantajoase pentru mine atunci. Sincer să fiu, nici nu o ascultam atent în acel moment, pe o ureche intra și pe alta îmi ieșea. Doar peste o săptămână toate începeau să se adeverească. Mai puțin faza cu părul, totuși nu am chelit!

Când vrei să faci ceva cu adevărat nu trebuie să te gândești cu ce preț vei face toate astea. Dacă era să stau la dubii, nu mai ajungeam să fac gimnastică artistică timp de 18 ani, și nici în Londra nu mă mai mutam cu traiul. Londra sună frumos, însă e frumoasă doar atunci când vii ca turist.

Alexandru Luchita

– Care este situația financiară a unui jurnalist?

– De un ceai cu Snickers la amiază îți ajunge. Cât de tare nu mi-ar plăcea banii, dar ajung să am joburi care nu au cum să mă facă milionar. Recent, mi-am dat seama că toată viața voi face ceva care să îmi creeze un echilibru între suflet și cantitatea banilor. De aceea și am hotărât să nu merg să lucrez la bancă, chiar dacă am absolvit „Finanțe și Bănci”.

– Care sunt avantajele și dezavantajele din viața unui jurnalist?Alexandru Luchita

– Cel mai mare avantaj constă într-o viață socială foarte activă. Întotdeauna cunoști oameni noi. Unul dintre cele mai interesante momente pentru mine a fost reportajul cu arcașul Dan Olaru, cel mai tânăr participant la Jocurile Olimpice de la Londra. El este un băiat foarte sârguincios, timid și modest. Niciodată nu aș fi crezut că el va fi persoana care să ducă tricolorul pe stadionul olimpic. Însă, ca să vezi, doar peste câteva săptămâni o lume întreagă îl privește în direct pe Dan Olaru, învingându-l la limită pe favoritul la titlul olimpic, americanul Jake Kaminski. În acel moment, îți vine să strigi în gura mare: „Eu îl cunosc pe acest băiat, și el mă cunoaște pe mine!”. E foarte emoționant. Ești aproape de oamenii care fac istorie și e o senzație plăcută.

– Care sunt calitățile necesare ca să ajungi în televiziune?

– Nu știu exact ce trebuie să faci ca să lucrezi în televiziune. În redacția JurnalTV erau oameni atât de diferiți, încât îmi dau seama că nu există calități comune care te-ar determina să lucrezi la televiziune. Eu am fost omul potrivit la locul potrivit. Am făcut sport până la televiziune și am avut norocul ca pe lângă mușchii fesieri bine dezvoltați, să am și acea tărie de caracter necesară ca să nu las totul baltă în momentele mai dificile.

– Cum îmbinai sportul cu tot ce făceai la JurnalTV?

– Bineînțeles, antrenamentele mele s-au redus de la 6 zile pe săptămână la 1 zi de gimnastică și una de fotbal. Chiar dacă doream să fac mai multe antrenamente pe săptămână nu le puteam face din punct de vedere fizic. Totuși, în fiecare dimineață făceam sport în direct. Telespectatorii îmi sunt martori.

„Nici un reporter sau prezentator nu lucrează mai puțin de 10 ore pe zi”

– Care e diferența dintre jurnalismul britanic și cel moldovenesc?

– Pot să îți spun care e diferența dintre drumurile britanice și cele moldovenești, dar dintre aceste tipuri de jurnalism nu știu. Însă din cele auzite și din ceea ce am văzut la BBC, aici prezentatorii sunt cu mult mai profesioniști, bătrâni și respectiv un pic mai urâți… Jurnalistele din Moldova stau bine cu zeița frumuseții.

Alexandru Luchita

– Spune-ne câte ceva despre experiența ta de la BBC.

– Am avut o invitație la filmările unei emisiuni americane prezentată de Pierce Morgan, un jurnalist foarte popular în SUA. La BBC am fost frapat de organizarea și exactitatea de care au dat dovadă. Pentru a nimeri ca spectator la o filmare de show poți sta chiar și 2 ani în rând. Eu sunt un moldovean care se respectă și având pile unde trebuie, am ajuns repejor în platourile BBC.
În general, tot ce ține de BBC este senzațional. Dacă toți studenții de la jurnalism ar face o excursie la această televiziune, sunt sigur că după aceasta nu ar mai avea restanțe și ar uita de șpagă. S-ar îndrăgosti de televiziune și de tot ceea ce numim jurnalism.

Alexandru Luchita

– Imaginea ta, cînd apăreai pe „sticlă” în calitate de reporter, era una falsă?

– Imaginea mea la TV era, bineînțeles, falsă. În viața de zi cu zi mai scap și câte un cuvânt necenzurat, și mai scap și câte un hamburger caloric. În rest am fost sincer sută la sută. 90 la sută din reportaje și apariții live au fost pe teme care îmi erau aproape de suflet. Ăsta e un plus mare la Jurnal TV, oamenii își aleg domeniul în care le place să lucreze. Cel puțin eu făceam ce îmi plăcea.

Alexandru Luchita

– Câteva sfaturi pentru jurnaliştii care păşesc pe paginile EverydayJournalism.com?

– Am citit interviul lui Alex Gurdila pe pagina EverydayJournalism și, în ceea ce privește sfaturile, sunt de acord cu el. „Cocos”-ul și „Drive”-ul, bineînțeles, că sunt faine, dar pe lângă ele trebuie să îți pui obiective și să le atingi. Și cât nu ar suna de banal și de învechit ceea ce spun, dar eu cu tărie cred că dacă vrei să faci ceva niciodată nu trebuie să te gândești cu ce preț vei face asta și care vor fi consecințele. Dacă alegi să fii un fricos, vei ajunge în final să stai cu fundul pe canapea, privind cum trăiesc alții, de exemplu, pe cei de la Дом2!

Autor: Radu DINTIU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.