INTERVIEWS JOURNALISM SPECIAL

Alina Ilioi: „Am venit în presă ca să aduc un zâmbet pe buze”

Tânăra bucovineancă este jurnalistă cu acte în regulă. Dintre cele 300 de tinere jurnaliste dornice să lucreze la Antena 1, a fost aleasă ea, Alina Ilioi! Îi plac subiectele sociale, se implică cu tot sufletul în tot ce face și suferă împreună cu protagoniștii subiectelor alese. Are o legătură specială cu Dumnezeu și asta o ajută să meargă mereu înainte.

Cum ai ajuns să lucrezi la Antena 1?

Într-o zi, mi-a sunat telefonul și mi s-a zis: „Uite, organizăm un casting. Vino la noi!”. Am depus CV-ul și exact peste două săptămâni m-au sunat cei de la Antena 1 și m-au invitat. Erau 300 de fete ce candidau pentru același post și, atunci, m-am gândit: „De ce nu?!”. Iată așa am ajuns să lucrez reporter la Antena 1. Nu era dorința sau visul meu, pentru că eu mi-am început activitatea de jurnalist în calitate de crainică la televiziune.

– Chiar vroiam să te întreb de ce ai ales jurnalismul TV?

– Atunci când aveam 17 ani, m-a racolat un cameraman. Mi-a zis că am o mimică interesantă și m-a întrebat dacă am urmat cursuri de televiziune. Mi-a propus să merg la studio, unde m-a pus în fața camerei să citesc un text. Am început să-l citesc. Cei prezenți erau șocați cu toții și mă tot întrebau dacă nu am mai făcut televiziune până atunci. Peste două zile m-a sunat directorul acelui post, zicîndu-mi că le-am plăcut și că vor să mă angajeze în calitate de crainică. Eu niciodată nu m-am gândit la televiziune, nu am visat și nici măcar nu mi-am imaginat așa ceva, dar am acceptat. Era o provocare pentru mine și m-am gândit că am doar 17 ani. Puțini vin în televiziune la această vârstă, iar eu am reușit!

Alina Ilioi

Despre ce post de televiziune e vorba?

TV Rădăuți. Acolo mi-a rămas și până acum o parte din suflet. Pentru că acolo e începutul meu. Am fost o echipă adevărată și s-au comportat exemplar. Primele patru zile am plâns, mă tot gândeam dacă o să reușesc. Era foarte greu, dar am scos-o la capăt. Pot să zic că am fost autodidactă. În fiecare zi mă uitam la mine de două-trei ori. Mă analizam atent, vedeam ce trebuie să schimb, ce-ar trebui să îmbunătățesc. Și uite așa a trecut un an…

– Se zice că meseria de crainic TV se fură. Tu de la cine ai furat?

– Nu am avut de la cine să fur. Am fost autodidactă. Când m-au chemat cei de la TV Rădăuți, persoana care prezenta știrile era însărcinată și plecase în concediu de maternitate. Practic, am rămas singură cu cameramanii. Am furat-o din mine. Mă uitam foarte rar la televizor, dar îmi plăcea Andreea Esca. M-a ajutat faptul că am citit foarte mult, pentru mine, pentru alții, cu voce tare. Îmi place să citesc și asta mă ajută și acum când scriu. Iar eu scriu foarte mult.

Alina Ilioi

– Ce cărți te-au marcat, te-au format ca personalitate?

– Sunt multe, foarte multe! Aș vrea să-l remarc pe Dostoievski. Îmi plac foarte mult scriitorii ruși. Sunt extraordinari. Pentru început, am citit Frații Karamazov și mi-a plăcut mult cartea. M-a provocat să citesc și alte opere de-ale sale. Astfel, a urmat Idiotul, ce m-a impresionat la fel de mult. După, am citit-o pe Jane Austen. Opera sa romantică e tocmai potrivită pentru fete. Ca rezultat, m-am îndrăgostit și de Jane Austen.

Zici că scrisul îți ocupă tot timpul. Scrii editoriale, știri?

– Eu nu am vrut să merg pe calea presei scrise. Am foarte mulți prieteni care activează în domeniu și m-au sfătuit să nu mă bag, pentru că o să mi se omoare acel ceva din mine. Adică o să devin automatizată și voi scrie ca toți cei din presă. Iată de ce scriu pe site-ul meu. Am început să scriu prin a-mi descărca sufletul. Tot ce simțeam, scriam acolo.

Alina Ilioi

– Era un jurnal personal online?

– Da, era un jurnal personal, dar nu întru totul. Primeam multe scrisori prin care lumea spunea că se regăsește în cele scrise de mine. Astfel, jurnalul nu era doar al meu, dar și al altora. Ei nu aveau curajul să scrie, iar scriam eu pentru ei, despre toate: sentimente, trăiri, emoții, femei, relații, societate.

 -Cum ai reușit să-ți perfecționezi dicția?

– M-a ajutat foarte mult faptul că am trăit în Constanța. Prima problemă cu care m-am confruntat ajungând acolo, era faptul că toată lumea se distra de accentul meu. Eram copil, dar mi-am zis de atunci că nu doar nu mai vreau să am accent, dar nu vreau niciun fel de accent, vreau să vorbesc corect românește.

– Ți se zice deseori că ești moldoveancă. Cum reacționezi la glumele în adresa moldovenilor?

– Într-adevăr, mi s-a zis că sunt moldoveancă, deși sunt bucovineancă. Dar mă mândresc cu ceea ce sunt – moldoveancă-bucovineancă. Eu consider că acele glume se fac și dintr-o simpatie, pentru că și tu știi bine că: „Moldovencele sunt cele mai frumoase femei!”. Aș mai adăuga că nu sunt doar frumoase, dar mai sunt și deștepte, energice și harnice.

Alina Ilioi

Fii atent! În caz contrar, riști să fii mâncat ca de un balaur!

Cum reușești să faci față invidiei, intențiilor rele, bârfelor?

– Sunt o persoană sensibilă, care are o relație apropiată cu Dumnezeu. Pentru mine acest fapt e foarte important. Când m-am trezit în vâltoarea lumii presei, în care se știe că toți se mănâncă unii pe alții, mi-a fost foarte greu. Sunt o fire deschisă, directă, sensibilă, sinceră și, odată intrată în presă, mi-am dat seama că sinceritatea mea îmi aduce multe dezavantaje. Ceilalți profitau de faptul că eu aveam încredere în ei. În consecință, luasem pentru câteva luni decizia de a mă distanța de cei din jur. Nu a fost o idee prea bună, pentru că n-am fost fericită. În schimb, am conștientizat că oamenii care vor să mă rănească nu sunt destul de profesioniști, nu au o cultură în spate, nu au valoare. Oamenii care au valoare niciodată n-o să încerce să se ridice pe seama altuia, n-o să dea în altul ca să se simtă ei mai bine.

Și dacă tot ai menționat despre oamenii de valoare, dă-ne și niște nume. Cine te-a ajutat?

– Sunt oameni dragi mie, care de la început au observat potențialul din mine, care mi-au dat sfaturi extraordinare. Au fost și îmi sunt alături. Faptul că unii din ei lucrează la televiziuni concurente, nu a fost o piedică. Ei sunt: Mihai Curezeanu, Sandu Mureșan, Ciprian Aron, Ana-Maria Gagea, Mircea Radu, Andi Moisescu. Pe acești oameni îi apreciez. Ei mi-au zis că se poate să fii un om de valoare și să lucrezi fără ca să-i rănești pe alții.

– Dacă ar fi să ți se ofere un salariu foarte tentant, cu condiția ca să zici în emisiune ceea ce ți se cere, cu care nu ai fi de acord, ai accepta?

– Niciodată! Atât cât pot, am să încerc să nu fac așa ceva. Am să încerc să mă abțin din a face lucruri pe care nu le vreau și nu le simt. De multe ori am și refuzat subiecte, pentru că nu credeam în ele. Îmi aleg cu grijă subiectele. Nu pot să dau într-o persoană, nu am venit în presă pentru asta. Am venit să schimb ceva, să demonstrez că se poate să fii un om cu credință, să reușesc să aduc un zâmbet pe buze. Am avut câteva certuri, pentru că am refuzat anumite subiecte. Dar dacă ești un om bun, reușești să treci cu bine și peste asta.

– Ai lucrat un an ca reporter. Ce ar trebui să știe tinerii reporteri?

– Am activat ca reporter pentru că mi s-a zis că nu poți cunoaște adevărata televiziune, dacă nu mergi să faci munca pe teren. Chiar de nu era visul meu, mi-a plăcut. Dar nu cred că am să mai fiu reporter. Am făcut reportaje și pentru Observator. În fiecare zi mă trezeam cu oameni deosebiți, făceam subiecte deosebite, îmi plăcea foarte mult, dar îmi și lua din timp.

Tinerii reporteri ar trebui să știe că uneori subiectele te aleg pe tine și nu invers. Trebuie să ai ochii deschiși și, atunci când e vorba de un subiect, să fii atent, pentru că ai putea să ratezi subiectul de valoare. Reporterul trebuie să fie integru, să nu fie corupt, să abordeze subiectele într-un mod deosebit. E important titlul pe care îl stabilești. El trebuie să fie și simplu, dar să și atragă. Să nu copieze stilul nimănui, să-și spună propria poveste.

Alina Ilioi

Ce subiecte ți-au rămăs în minte?

– Am realizat un reportaj cu un cuplu, care aveau 60 de ani de căsătorie. Mi-au zis niște lucruri extraordinare, am vorbit despre iubire cu ei, despre iubirea adevărată, despre ce-au făcut ca să-și mențină acea căsnicie. Nu puteam să plec de lângă ei, mă simțeam ca acasă. Peste o lună m-a sunat doamna și mi-a zis că, din păcate, bărbatul a murit. M-a marcat și un alt reportaj realizat cu un tânăr într-un scaun cu rotile. El îmi povestea atât de pasionat despre tot ceea ce face, despre cum trebuie să lupți în viață. Peste o săptămână, am aflat că, din păcate, tânărul a decedat într-un accident. Pentru mine astea rămân în memorie. Sunt subiecte pe care nu o să le uit niciodată.

– Revenind la job, te-ai regăsit în acest domeniu sau ai face altceva?

– Să-ți zic un lucru, pe care nu l-am zis public încă nimănui (cu toate că, din greșeală, la Neața cu Răzvan și Dani i-am trimis unui coleg un mesaj, ce s-a citit în direct), acum două zile eu mi-am dat demisia de la Antena 1. Am simțit că trebuie să merg mai departe, trebuie să fac mai multe. Asta nu înseamnă că aici nu făceam, dar cu cei de la București am o relație extraordinaă și mi-au zis că oricând aș putea să mă duc acolo. Sunt conștientă că dacă iau decizia să mă mut la București există posibilitatea să lucrez în continuare cu Antena 1. Cu Clujul, însă, am considerat că a sosit momentul să pun punct. Ce a trebuit să fac acolo – am făcut. Trec la o nouă etapă, pentru că atunci când stai prea mult la un nivel, ajungi să te plafonezi.

Alina Ilioi

Ce planuri ai pentru acest an?

– Anul acesta vreau să-mi termin cartea și s-o lansez. Se numește „Primăvara nouă”. Este vorba despre o fată, care vorbește despre sentimente: dezamăgire, îndrăgostire, decepție. Toate sunt tratate într-un mod unic. De asemenea, e pe drum și o revistă lifestyle. Cât despre televiziune, veți afla un pic mai târziu. Trebuie să iau o decizie. Până nu am decis, nu fac declarații, doar atunci când totul va fi bine pus la punct.

– „Primăvara nouă” reprezintă o experiență din viața personală?

– Aproximativ 70% din carte.

– Ce sfaturi le dai tinerilor care vor să vină în mass-media?

– Lumea mass-mediei e în schimbare. În fiecare zi apar lucruri noi și trebuie să fii atent. În caz contrar, riști să fii mâncat ca de un balaur. Dacă nu ești atent, răsare în inima ta un grăunte de răutate, care tinde să crească, e molipsitor. În primul rând, trebuie să știi ce prezinți tu, ca persoană. Nu poți să vii în mass-media să lucrezi cu o multitudine de oameni, dacă nu ai descoperit cine ești tu cu adevărat, dacă nu ai o relație stabilită cu Dumnezeu. Trebuie să tinzi să crești și să eviți compromisurile ce ți-ar aduce un gust amar.

Alina Ilioi

Autor: Nicoleta SERGENTU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.