INTERVIEWS SPECIAL

Alina Matei: Obstacole apar des, dar ele devin probleme doar dacă noi le privim aşa

Din entuziasm spre culmi. Acesta este exemplul unei jurnaliste care s-a ambiționat să lanseze un proiect online, asta după o experiență de 10 ani la ziar. Alina Matei este jurnalista care a lansat site-ul www.thewoman.md, un produs media destinat femeilor care își doresc să obțină mai mult de la viață, mult mai mult decât au acum. Despre cum e să lansezi un produs media online, cum e să scrii și să lansezi proiecte pentru femei, dar și care este secretul succesului în fața unor impedimente, aflați din interviul cu fondatoarea platformei online, Alina Matei.

-Timp de 10 ani ai făcut presă scrisă. Cum şi de ce ai decis să te lansezi în mediul online cu un proiect pentru femei?

-La început a fost dorinţa de independenţă, dar nu neapărat cea financiară. A fost visul meu să lucrez pe cont propriu şi, Alina Mateipentru că aveam experienţa necesară dar, mai presus de orice, îmi place teribil de mult meseria mea, am decis să-mi construiesc o afacere în mediul online. Aşa a apărut www.thewoman.md – Un portal pentru femei cu atitudine!

Într-adevăr, am activat timp de zece ani în presa scrisă, începând de la reporter şi până la redactor-şef, am lansat şi dezvoltat proiecte, am angajat şi concediat oameni, am intuit potenţialul într-un student/ă şi l-am ajutat să promoveze, am oferit mult şi am primit mult, am învăţat mult de la profesionişti autentici, alături de care am avut bafta să lucrez, am cunoscut oameni deosebiţi, dar lucrul cel mai important e că am făcut totul cu pasiune.

Din păcate, după zece ani de fidelitate, ani excelenţi, de altfel, am început să mă plafonez, oarecum, să simt că am nevoie de ceva nou, de o schimbare şi am avut curajul să-mi ascult inima şi intuiţia. Toate celelalte au fost secundare.

Alina Matei

-Nu ai regretat schimbarea?

-În general nu am regrete, cel puţin nu mari regrete! Am ales să mă dăruiesc în totalitate pasiunii mele şi mi-am asumat toate riscurile venite la pachet odată cu schimbarea. Munca mea a fost apreciată constant. Din acest punct de vedere sunt beneficiara unui echilibru perfect. Am pus pe picioare un proiect frumos, în care cred cu desăvârşire şi de care sunt îndrăgostită iremedibil. Simt că pot face lucruri măreţe!

-De ce ai ales online-ul şi nu printul, dacă tot aveai experienţa necesară?

-În general, în online nu te mai loveşti de costurile mari de tipărire, de distribuţie şi poţi face aceeaşi treabă cu oameni mai puţini. În plus, în online poţi implica audienţa şi primi feedback mult mai rapid şi mai ai avantajul multimedia.

-Cine este targetul țintă? De ce thewoman.md?

-Pentru că Moldova are femei frumoase, deştepte, puternice şi extrem de abile, femei care excelează în carieră, dar care îşi rezervă timp şi pentru viaţa de familie. Femei care se implică în evenimente caritabile şi în viaţa socială. Nu sunt neapărat vedete sau persoane publice, dar poveştile lor de viaţă le face să fie remarcabile. Scopul nostru este să le aducem în prim-plan, pentru a vedea cum au învăţat ele succesul şi împlinirea.

Alina Matei

www.thewoman.md este creat pentru a inspira femeia, a o emancipa şi a o încuraja să devină puternică şi independentă, frumoasă şi feminină, liberă de prejudecăţi şi ambiţioasă. Pledăm pentru femeia cu fustă, tocuri şi smartphone în acelaşi timp! Conţinutul editorial acoperă o varietate de subiecte de interes major pentru femei.

-Au existat anumite impedimente în lansarea proiectului?

-Obstacole apar des, dar ele devin probleme doar dacă noi le privim aşa. Prefer să cred că toate se întâmplă cu un scop, iar de fiecare dată când depăşesc câte o piedică mă simt mai puternică şi mai încrezătoare în forţele proprii.

-Nu ți-a fost frică se te lansezi cu un site dedicat femeilor, știind că mai există astfel de site-uri?

-Nu, categoric, nu am temeri de genul ăsta. Singura teamă reală este că aş putea pierde pe cineva drag sau că aş pierde sănătatea, restul nu mă interesează fundamental. Ştiam de la început ce site-uri dedicate femeilor există pe piaţă şi ce reprezintă ele, nişa pe care o ocupă şi îmi cunosc potenţialul. Ştiu că pot fi mai bună şi pot face un produs competitiv. De obicei, concurenţa mă stimulează.

-Cum încercați să vă cuceriți cititoarele?

-Prin articole interesante, materiale din toate domeniile de interes, colaborări cu specialişti, interviuri în exclusivitate, prin puterea exemplului altor femei de succes şi prin motivaţie. Am construit o comunitate de femei care au pretenţii mari de la ele şi de la cei din jur şi ştiu că nimic nu ar fi fost posibil fără numărul în continuă creştere ale acestora, cărora echipa thewoman.md le mulţumeşte şi le dă întâlnire în fiecare zi pe site şi pe pagina de facebook.

Alina Matei

-Cum se întreține financiar proiectul thewoman.md? Crezi că dacă se muncește intensiv, se poate câștiga bine din publicitate și în mediul online?

-Doar cine lucrează pentru un site nou poate realiza cât de greu e să însemni ceva în lumea aglomerată şi extrem de competitivă a online-ului. În ultimii ani se observă o tendinţă de creştere a publicităţii de online, sub orice formă ar fi ea, a bugetelor şi a proiectelor derulate pe acest segment. Vedem din ce în ce mai multe campanii dezvoltate exclusiv pentru online şi acest lucru ne arată că internetul devine un mediu foarte important de comunicare, iar advertiserii pare să aibă din ce în ce mai multă încredere în online. Important e ca tu, ca publisher, să îi oferi platforma necesară şi suficient de bună pentru a produce rezultatele aşteptate. Deocamdată sunt investiţii proprii. Dar ştiu că orice vis necesită şi un sacrificiu şi sunt absolut convinsă că recompensa va veni, mai devreme sau mai târziu.

-Pe lângă portalul pentru femei, ai lansat, de curând, un alt proiect, „Suflet de Femei”. Ce reprezintă acesta?

-În cadrul proiectului „Suflet de Femei” organizăm diverse workshop-uri destinate femeii care vrea să se reinventeze! Un fel de întâlniri de suflet, motivaţionale, despre carieră, curaj, putere, realizări şi familie, alături de modele de feminitate şi succes autentice din Moldova!

Ne îndreptăm atenţia către femei care sunt la început de drum şi care doresc să construiască ceva frumos în viaţă, la cele care vor să se dezvolte sau femei care s-au trezit după o lungă perioadă de timp în care au uitat de ele şi s-au sacrificat pentru altii şi, astfel, cu ajutorul specialiştilor, le ajutăm să se redescopere şi să se reinventeze! Cum? Motivând-o prin a învăţa, a se autoeduca, a citi, a se documenta, a socializa, a avea grijă de ea şi a schimba lucrurile în bine! Pentru că schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi.

Dar cel mai important şi poate cu asta trebuia să încep, este că în cadrul fiecărui workshop organizăm câte o acţiune de strângere de fonduri pentru ajutorarea copiilor sau a femeilor aflate în dificultate. Prezentăm cazul şi căutăm soluţii!

Alina Matei

-Ce satisfacţii îţi oferă ţie acest proiect?

-Pentru mine faptul că îi pot ajuta pe alţii să facă o schimbare pozitivă în viaţa lor, aşa cum am făcut şi eu, la rându-mi, reprezintă un succes. Feedback-ul participantelor a fost încurajator încă de la început şi continui să primesc, de fiecare dată, semne din care reiese că mă aflu pe drumul cel bun. Întotdeauna am ştiut că scopul meu în viaţă este acela de a-i ajuta pe ceilalţi, pentru că dincolo de ceea ce facem în viaţa de zi cu zi, suntem datori să ne pese de cei de lângă noi, de cei cărora le este rău şi greu şi trebuie să le întindem mâna pentru a-i ridica!

Alina Matei

Realmente, mă bucur că m-am regăsit între oameni la fel ca mine, oameni care nu spun nu am, oameni care pot să ajute şi o fac dezinteresat. Şi nu pentru că-i dau lucrurile şi banii afară din casa, ei ajută pentru că au sufletul la locul lui.

-Sunt câteva luni bune de la lansarea proiectului. Ce îți dorești să realizezi pe parcurs?

-Da, în octombrie facem 1 an şi sper să ne prindă foarte bine! Deocamdată nu pot da mai multe detalii, deoarece planurile sunt în derulare. Am mai multe obiective, veţi descoperi pe parcurs unde doresc să ajung! Tot ce pot să dezvălui este că, foarte curând, proiectul “Suflet de Femei”  va fi implementat la nivel national, dorind, astfel, să vină în sprijinul cât mai multor femei din ţară.

-Cum eşti tu, ca femeie?

-Îmi place să fiu femeie, să fiu feminină… Îmi place să port o rochie frumoasă, tocuri, să fiu la curent cu evenimentele de peste zi şi să am un mod activ de viaţă. Dacă celor de lângă mine le merge bine şi dacă am în preajmă oamenii pe care îi iubesc înseamnă că mă pot bucura în linişte de proiectele mele de femeie…

 Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.