DIVERTISMENT INTERVIEWS JOURNALISM Journalism in Moldova SPECIAL

Alina Radu, director Ziarul de Gardă: “Interesați-vă să veniți în jurnalism nu pentru o  zi, ci pentru o Viață”

Alina Radu
sursa foto:europalibera.org

Alina Radu este ”doamna de fier” a jurnalismului din Republica Moldova. Născută la 24 august 1967, dna. Radu știa că va deveni jurnalistă încă de la vârsta de cinci ani. Cariera şi-a început-o în 1989, la primul program de ştiri „Mesager” de la „Teleradio-Moldova”. Din 1994 activează la prima televiziune privată din Moldova, „Catalan TV”, iar din 1997 se reprofilează în jurnalistă de presă scrisă, în cadrul GP „FLUX”. Din anul 2004 este directoare la „Ziarul de Gardă” – una dintre cele mai incomode, dar şi independente publicaţii de la Chişinău. În 2005 a fost prima jurnalistă din Moldova, nominalizată la Premiul Nobel pentru pace, iar în 2009 a fost desemnată printre cei „Zece jurnalişti ai anului”.

Dna. Radu ce înseamnă jurnalismul de investigație?
Jurnalismul de investigație este cel mai necesar produs pe piața media din Republica Moldova. Presa din țara noastră duce lipsă de articole de investigație atât în presa scrisă, cât şi produse de investigație la radio sau TV. Jurnalismul de investigație este o privire mai profundă asupra problemelor: corupției, încălcării drepturilor omului, abuzurilor ș.a.

Ce părere aveți despre actuala presă din Molova?
E necesar ca jurnaliștii să-și discute problemele în interior. Cel mai bine este să-și facă meseria și să nu se dea cu părerea despre celălalt. Consider că avem o presă diversă, dar mai are probleme cu etica, deontologia și activismul civic.

Ce reprezintă “Ziarul de Gardă” pentru dvs.?
E ziarul la care muncesc de 8 ani împreună cu colegii mei și înseamnă în fond 8 ani din viață.

Care este articolul scris de dvs. ce a avut un impact social considerabil?
Nu mi-am făcut un top de acest fel, dar cred că au existat și articole care au schimbat societatea. De exemplu, după seria de articole despre traficul de ființe umane, două persoane au fost condamnate, după o serie de articole despre judecători, un judecător a fost demis, iar unele articole au fost preluate și de alte surse media.

Cum arată profilul ziaristului de gardă?
Activ, energic și foarte, foarte curios!

Câtă siguranță pot avea jurnaliștii de investigație în Moldova?
Multă și puțină, depinde de la caz la caz. În zonele complicate jurnaliștii știu că nu pot beneficia de prea multă siguranță, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să se oprească și să nu muncească.

Ce merge bine și ce prost în Republica Moldova?
Uneori ne pare că totul merge prost, dar merge bine viața interioară a fiecăruia. Oricine poate construi în interior un domeniu plin de energie, bunăvoință și dorință de a schimba ceva.

Ce face în timpul liber Alina Radu?
Discut cu copii mei.

Recomandați o carte care va marcat în viață.
M-a marcat în viață multe cărți. Cartea pe care o recomand în ultimul an, și inclusiv le-am recomandat-o copiilor mei, este Lupii, scrisă de o persoană care a fost deportată când era copil și a descris cu ochii de copil tot ce i s-a întâmplat în Siberia, departe de casă. E o experiență pe care trebuie să o cunoască fiecare, din citite, ca să nu admită abuzuri politice de mai târziu.

Ce mesaj transmiteți tinerilor jurnaliști?
Dragii mei nu sperați să schimbați ceva imediat pentru că o să vă doară atunci când vedeți că nu se schimbă! Interesați-vă să veniți în jurnalism nu pentru o  zi, pentru o lună, pentru un salariu sau pentru un beneficiu, dar pentru o Viață și atunci o să vedeți schimbările cu ochii voștri!

Mircea MITROFAN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.