Ana Irina: O femeie fericită e cea mai bună mamă

ana irinaFace parte din lista femeilor admirate de sute sau chiar mii de alte femei, mame mai exact. Le inspiră prin felul în care își crește și educă copiii, prin relația pe care o are cu aceștia și pozitivismul cu care acceptă ghidușiile celor 2 pici. Despre bloggerița Ana Irina vă vorbesc. Este printre primele femei care devenind mamă a decis să își împărtășească experiența cu alte mii de femei și mame din mediul online. Și îi reușește, iată deja de câțiva ani buni, fiind printre cele mai de succes bloggerițe. Am organizat un shooting tematic de Crăciun împreună cu Cristina Axentii Photography și am aflat de la Ana Irina cum sunt sărbătorile în familia lor, care e garanția unui blog de succes, dar și ce vrea să îi aducă Moș Crăciun.

-Mamă și apoi bloggeriță sau blogul este al treilea copil? Ce înseamnă astăzi pentru tine sa îmbini viață de familia, rolul de mamă și viața online? 

-Cu siguranță blogul nu are aceeași atenție ca și copiii. Deși mi-aș dori să îi ofer mai mult timp, mai multe articole de calitate, ramâne a fi un hobby la care revin destul de rar. Scriu despre viața noastră de familie, iar ceea ce apare pe blog vine în mod absolut natural și e ușor de combinat.ana irina

-Ești printre primele bloggerițe care au vorbit despre copii și familie. În toți acești ani, ce crezi că a contribuit la succesul tău în blogging?

-Nu consider că am făcut vreo revelație, nu am descoperit maternitatea și nici trăirile unei mame, eu doar am hotărât să vorbesc despre asta. În primele luni în rol de mamă trăiam și descopeream zilnic lucruri noi, deosebite, magice și extenuante în același timp, încât nu mai puteam să le țin doar pentru mine. Iar când am înțeles că pagina mea de Facebook era deja “bombardată” cu poze și texte despre copii, m-am gândit că un blog mi-ar permite o stocare mai organizată a acestor postări. Nu am crezut că o sa fie citit și apreciat de atâtea femei, nu am avut vreo schemă sau plan de acțiuni, am făcut-o sincer și cu pasiune. Probabil acesta și e secretul 🙂

ana irina

ana irina

-E o perioadă în care femeile spun că pot fi independente, iar bărbații nu se grăbesc la însurat. Tu la 26 de ani ești mamă a doi copii. Dacă ar fi se explici într-o frază de ce nu trebuie să amânăm viața de familia, care ar fi aceea?

-Nici noi nu aveam de gând să ne grăbim cu căsătoria, așa a fost sa fie 🙂 Când ne-am cunoscut, nu cred că vreo unul din noi s-a gândit că o să ajungem aici, dar se pare că soarta avea deja planuri 🙂 Ne-am dorit copii și suntem foarte fericiți că îi avem. Desigur că s-au adăugat multe responsabilități, s-au schimbat complet prioritățile și ritmul vieții, dar asta nu ne împiedică să mergem în continuare spre ceea ce ne dorim. Împreună drumul e chiar mai interesant!

Suntem într-o perioadă când unii trăiesc mai mult online decât o viață reală, o perioadă când ne expunem viață privată public, momentele frumoase și nu prea. O fi bine sau există un echilibru? Tu tinzi să echilibrezi conținutul?

-Pentru unii online-ul e business, pentru alții o sursă de informare, comunicare sau pur și simplu relaxare și fiecare e în măsură să își filtreze postările în funcție de propriile limite și interese. Eu prefer să împărtășesc lucruri pozitive, să inspir. Pe lângă toate știrile triste, cu atâta durere și nedreptate, vreau ca blogul meu să rămână o oază cu zâmbete copilărești. Asta nu înseamnă că totul în jurul nostru e roz. Ca orice altă familie avem momente neplăcute, grele sau pur și simplu de rutină, dar aleg să mă concentrez pe cele frumoase.

ana irina

untitled-40-of-41-Suntem în preajma sărbătorilor de iarna. Cum au fost sărbătorile din copilăria ta, fără internet și gadgeturi? Ce îți amintești cu drag și de ce îți e dor?

-Țin minte foarte bine iernile din copilărie, cu multă zăpadă. Cum veneam de la săniuș uzi până la piele, dar parcă nu simțeam deloc gerul. Mi-e foarte dor de serile de Crăciun când mergeam cu colindatul prin satul bunicilor, apoi imploram părinții să ne lase și în seara de 13 ianuarie în sat, ca să mergem cu uratul. Trebuia să negociem mult, deoarece pe 14 ianuarie începeau orele la școală. Deși părinții noștri sunt în oraș acum, păstrăm tradițiile, ascultăm și învățăm colinde pentru bunei și rude, poate când mai cresc începem să facem tururi prin oraș în seara de Crăciun 🙂

-Generațiile sunt alte, nici nu pune în discuție, însă ce ții neapărat sa păstrezi în educația și atmosfera în familie, în relația ta cu copiii din ceea ce ai avut în copilăria ta?

-Chiar dacă ei sunt încă mici, mereu încerc să-i tratez ca pe niște personalități, să înțeleg ce vor și de ce în anumite situații se comportă așa sau invers. Vreau ca în familia noastră să fie o atmosfera lejeră, de prietenie, să nu le fie frică să ne spună ce gândesc, să știe că noi, părinții, îi vom suștine chiar dacă greșesc și că îi iubim și atunci când îi certăm. Acasă am fost învățată să nu mint, să nu judec, să-mi asum consecințele deciziilor luate și tare mi-aș dori să pot educa aceste trăsături în copiii mei.

-Ce tradiții și momente hazlii aveți în familie de sărbători?

-În fiecare seară de Crăciun, nelipsit e Moșul! El vine cu desaga plină, dar mereu are o listă cu lucrurile bune și soțiile fiecăruia, sa nu creadă copiii că Moșului i-a scăpat ceva 😀 Colindăm, dansăm, spunem poezii și promitem că în următorul an lista lucrurilor bune va fi și mai lungă.

Momete hazlii sunt multe, de exemplu, rugămintea Crinei la 2 ani: “Moș Crăciun, dar să nu te mai uiți la mine când nu sunt cuminte”. Acum ca și Gabriel vorbește, abia aștept să văd cum o să comunice cu Moșul.ana irina

-Ce ghidușii memorabile fac astăzi copiii tăi?

-Cu ei doi zi de zi e o aventură! Avem tot felul de spectacole, de la drame până la comedii. Crina e foarte isteață și creativă, ea inventează scenarii și împarte rolurile. Gabriel e ștrengarul “rebel” – cum aude “nu e voie”, cum strigă cu zâmbetul până la urechi “ba e voie!” și toate năzdrăvăniile le face zâmbind, ca să nu îl pot certa prea aspru. Apoi vine, mă cuprinde și zice “mami scuze” și fuge să o ia de la început.

-Cine e Moș Crăciun în familia voastră și ce vrei să vă aducă în acest an? 

-Știu că sună banal, dar nu-mi doresc altceva decât să rămânem sănătoși cu toții și să ne iubim în continuare, dar nu ar fi în plus și o mică vacanță 😀ana irina

-Care sunt lucrurile care te fac să fii fericită când seara pui capul pe pernă și adormi împlinită?

-Nu e nicio seară în care să nu îi mulțumesc Domnului că mi-a dăruit acești copii, că îi văd crescând fericiți și sănătoși. Dacă o să reușesc să-i cresc și oameni buni, o să fiu cu adevărat împlinită.

-Ce mesaj ai pentru femeile și mamele care te urmăresc?

-Mesaj pentru femeile care mă urmăresc? Sa își urmeze visele și instinctele, să facă orice vor dacă asta le va aduce fericire și împlinire. E voie să fii un pic egoistă, să îți acorzi timp pentru propriile plăceri sau hobby-uri, deoarece o femeie fericită e cea mai bună mamă.ana irina

Autoare: Victoria Ungureanu

Fotografă: Cristina Axentii Photography

Sursa: Everyday Journalism