Fashion Journalism JOURNALISM Journalism in Moldova

Anastasia Cucuruz: De când activez în jurnalism am căpătat încredere în mine

Anastasia Cucuruz este o jurnalistă activă, care preferă să nu ascundă imperfecțiunile sub machiaj, ci să îndepărteze circumstanțele în care acestea apar și indiferent de situații ea este ultimul om de pe pământ care ar putea judeca pe cineva. Pune accent doar pe calitățile interioare ale oamenilor  și rezultatele acestora. Anastasia este reporter politic, care activează la site-ul politk.md, iar recent a dat curs provocării și a ieșit din tiparele obișnuite. Rezultatul îl puteți vedea mai jos.

_MG_6608

– Ești una dintre puținele jurnaliste care preferă un machiaj zilnic natural și un stil vestimentar comod. Ce te determină să alegi acest stil?
– E adevărat, sunt omul care petrece în fața oglinzii cel mult un sfert de oră pe zi. În materie de aspect exterior, atât banii, cât și timpul prefer să-l investesc în a face așa ca și fără machiaj să fiu ok: fac sport, am în colecție doar parfumuri bune, mănânc sănătos și mă hidratez corespunzător. Adesea ascundem sub machiaj imperfecțiunile, pe când putem să îndepărtăm circumstanțele în care acestea apar. Un om activ e un om sănătos, iar un om sănătos nu are cum să nu fie și frumos. Chiar și în aceste condiții, recunosc, eyelinerul mi-e totuși un bun prieten.

_MG_6567

– Ce părere ai despre jurnalistele care aleg tocurile și machiajul zilnic?
– Jurnalism se face și în stradă, în mijlocul protestatarilor supărați, dar și la o expoziție de artă sau la calculator, editând ceea ce va apărea pe post. Indiferent de situație, sunt ultimul om de pe planetă care își va permite să judece pe cineva după ce a ales să îmbrace. Important e ca și fiind pe tocuri să nu fii mai puțin mobilă, iar asta să știrbească din calitatea produsului final furnizat publicului.

_MG_6641

– Cum definești tu frumusețea feminină?
– Frumusețea feminină, ca și cea masculină de altfel, este o noțiune subiectivă. De multe ori s-a dovedit că ceea ce îmi părea mie foarte frumos nu a fost apreciat de altcineva. Suntem diferiți și asta-i minunat. Cert e totuși că frumusețea nu se referă doar la o formă a corpului perfectă, ca în revistele de modă, așa cum obișnuiește să se creadă. Armonia în tot ce faci și o picătură de originalitate în ceea ce alegi să porți, e rețeta care va funcționa oricând.

_MG_6572

Ce piesă vestimentară predomină în garderoba ta?
– În garderoba mea cele mai multe sunt rochițele. Am de toate culorile, pentru toate ocaziile. Sunt dese zilele în care știu că am nevoie de mobilitate maximă și iau pantaloni, dar astea-s riscurile meseriei pe care le accept ca atare 🙂 Oricum, adevărata provocare vine acum, când mi-am luat o bicicletă de care nu mă despart nicio zi. E clar că va trebui să schimb ceva în garderobă. Cel mai probabil, va fi vorba despre achiziționarea de rochițe și fustițe potrivite, că să renunț la ele nu sunt pregătită și nu cred că voi fi vreodată.

_MG_6479

– S-a schimbat cumva stilul vestimentar de când ești reporter?
– De când activez în jurnalism am căpătat încredere în mine. Am educat-o, de fapt. E o schimbare inevitabilă, pentru că un jurnalist n-are dreptul moral să nu poată vorbi în public hotărât și răspicat sau se teamă de propria umbră. Odată ce mi-am educat îndrăzneala, în garderobă au apărut și culorile. Anterior purtam haine, accesorii și nuanțe care să nu mă prea scoată în evidență. Acum, culoarea mea preferată e galbenul, iar hainele de culoare neagră sunt mai degrabă o excepție.

_MG_6557

– Ce schimbare de Look îți dorești să faci în viitor?
– Chiar zilele viitoare intenționez să mă alătur campaniei #doneazăcosița. Potrivit organizatorilor, părul va ajunge la femeile bolnave de cancer, care în faza de tratament au nevoie de peruci pentru a masca faptul că le-a căzut părul. Ținând cont că păr scurt am avut ultima dată la grădiniță, cred că schimbarea va fi una semnificativă.

_MG_6453

– Recent ai primit pașaportul român, te gândești să emigrezi în viitor?
– Redobândirea cetățeniei românești și perfectarea actelor nu ține sub nicio formă de dorința mea de a emigra. Astfel, am vrut să repar greșeala istoriei, când românii de la est de Prut au rămas fără cetățenia României peste noapte, fără a fi întrebați ce-și doresc ei de fapt. Totuși, nu exclud faptul că aș putea părăsi curând Republica Moldova. Corupția din justiție, politică și medicină, învățământul de proastă calitate și aceleași salarii în lei pe fundalul chiriilor în euro au alungat deja din țară sute de mii de cetățeni. Eu nu voi fi o excepție mai ales că în opinia mea – toți suntem cetățeni ai planetei.  Din moment ce un stat nu îți oferă siguranța zilei de mâine, cea mai corectă decizie ar fi să pleci acolo unde te vei simți cu adevărat bine.

_MG_6628

– Cum ți s-a părut experiența în proiectul Fashion Journalism în parteneriat cu magazinul My London Shop?
– Experiența a fost una de neuitat. Am fost la prima sesiune foto de acest gen, dar răbdarea și creativitatea fotografei și a stilistei m-a făcut să uit de disconfort și să savurez momentul. Hainele și accesoriile la fel cred că au fost alese foarte bine. Pe de o parte, era ceva ce singură n-aș fi luat de la raft, iar pe de altă parte în toate țintele m-am simțit de parcă au fost croite exact pentru mine.
Imediat după sesiunea foto am și cumpărat perechea de cercei pe care i-am purtat. Azi dimineață, la câteva zile după, iar am fost în vizită la „My London Shop” și de această dată am ales și alte bijuterii, care m-au făcut să strâng pe parcursul zilei toate complimentele din oraș.

_MG_6382

Partenerul proiectului: magazinul ”My London Shop”
Stilist: Ylianna Danko
Fotograf: Mirell Rosh
Reporter: Sabina Hirianov
Autorul proiectului: Victoria Ungureanu
Sursa: Everyday Journalism 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*