Călătorii de vis EVERYDAY STORIES SPECIAL Special

Bali și India din viața moldovencei Crina Andrei

Crina Andrei România, apoi Bali și India. Cam acesta a fost traseul Crinei Andrei, care a plecat din Republica Moldova în căutarea fericirii. Și și-a găsit fericire în organizarea de retreaturi de yoga în Bali și India. Astăzi afli de la Crina cum a descoperit ea cele 2 destinații, dar și cum îi reușește să călătorească atât de des. Poate te inspiră și pe tine să pui bani deoparte 🙂

Crina Andrei -Iamhere.world este un blog unde scrii despre călătoriile tale în lume. Când și în ce circumstanțe a început această aventură?

-Ideea blogului o aveam de mai mult timp, dar s-a transformat în realitate atunci când m-am mutat în Bali, la începutul anului 2015. I am here. World a pornit ca un proiect prin care voiam să scriu despre oamenii pe care îi întâlnesc în drumul meu și care mă inspira prin ceea ce sunt. Blogul are misiunea de a oferi celorlalți un pic de curaj, de inspirație, de iubire. Am mai scris și despre experiențele și calatoriile mele.

-Organizezi retreaturi de yoga, artă sau aventură. De ce ai ales acest domeniu de activitate?

-Obișnuiesc să îmi fac liste cu lucrurile pe care planific să le fac sau îmi doresc să le obțin și în timpul întocmirii unei asemenea liste am avut un moment de “Aha!”. Mi-am dat seama că this is it, că îmi doresc să mă ocup de organizarea retreat-urilor. Am început prin a organiza evenimente și retreaturi pentru antreprenorii din Australia. Am acumulat curaj și la scurtă vreme am făcut saltul și am început să organizez propriile retreaturi. Așa s-a născut cel de-al doilea proiect al meu, cel de suflet, My barefoot Journey. Am adus conceptul în România și, fiind primul de acest fel, a prins foarte bine.  Retreaturile barefoot, au menirea să-ți creeze mediul potrivit și experiența potrivită care să te ajute să trăiești mai mult în prezent. Să prețuiești mai mult ceea ce ești. Evident, primele ediții le-am organizat în Bali, dar urmează și alte destinații. Am făcut deja primii pași pentru a implica cât mai multi participanți din Republica Moldova. De fapt, în luna octombrie voi organiza un retreat impreună cu Sanda Dirivicean și cursantele ei de la cursul Renașterea Femeii.

Crina Andrei -Călătorii spirituale în grup le-aș spune eu. De ce ni le recomanzi?

-Yoga, surf, arta – toate retreaturile sunt personalizate, astfel încât alegerea în functie de pasiuni sau destinații să fie una ușoară.

Am pornit cu intenția de a le oferi participanților o experiență veritabila pe insula (Bali), ceea ce e mai greu atunci când vii neghidat. Mie mi-au luat luni bune să simt cu adevărat că sunt pregătită și să știu că ofer ce e mai bun. După primele doua ediții mi-am dat seama că, de fapt, un retreat presupune mult mai mult decât explorarea insulei și yoga zilnică. S-a creat un spațiu între participanți, care e mai greu de descris în cuvinte. Toți am plecat mai buni, mai umili, mai îngăduitori, atât cu ceilalți, cât și cu propria persoană. Am simțit că am făcut ceva care a avut un impact asupra participanților.Crina Andrei

Crina Andrei -După o experiență în Bali, ai ales India și de ceva timp ești stabilită acolo. Prin ce te-a cucerit India?

-India era pe lista mea de mult timp, din liceu, de când îl citeam pe Eliade. Știam că o sa fac această călătorie, dar nu simțeam că venise momentul potrivit. Prima dată când am venit în India a fost pentru a-mi îndeplini un vis: un curs de instructor de yoga. Asta se întâmpla la începutul anului, în februarie. După o lună de yoga, am mai petrecut alte 3 săptămâni în India, timp în care mi-am dat seama că mă voi întoarce în această țară. Se zice că ori iubești, ori urăști India, nu există cale de mijloc. Eu am iubit-o din prima. M-a cucerit prin culori, prin diversitate, prin smerenia și bunătatea oamenilor. De acum încolo, o să mă împart între aceste doua locuri magice, Bali și India.

-Asta nu e totul. Ai devenit și logodnica unui indian. Cum l-ai cunoscut și cum te-a cucerit?

-Da, așa este 🙂 Acest an mi-a adus foarte multe impliniri. Din totdeauna am simțit că mă așteaptă ceva special în India. Niciodată nu mi-a trecut prin cap că ar fi vorba despre un bărbat. Cred că ne-am întâlnit la momentul potrivit și am fost amândoi conștienți de cât de minunat, cât de rar este să întâlnești pe cineva și să zici din prima: this is it. M-a cucerit zâmbetul lui și are ochii unui om bun.Crina Andrei

-Prin ce sunt diferiți bărbații indieni față de bărbații din Europa, moldovenii, românii, pentru că
știu că ai locuit o perioadă și la București?

-Nu cred că ar fi corect să generalizez. Eu am avut parte de experiențe frumoase și am avut multe de învățat de la toți oamenii pe care i-am întâlnit pe parcurs. Aș putea să spun că indienii au multe în comun cu moldovenii, aș îndrăzni să spun că sunt mai familiști decât europenii. 🙂 Logodnicul meu nu e hindu și nu a crescut într-o familie tradițională. Probabil ca mi-ar fi fost mult mai greu dacă ar fi fost cazul, eu fiind o fire care iubește libertatea.

 –Care sunt cele 3 lucruri pe care trebuie să le știm dacă ne dorim să călătorim în India sau Bali?

-Cele mai comune întrebări pe care le primesc sunt legate de vaccinuri și vize. Pentru Bali, nu ai nevoie de viză, o primești la aeroport și e gratis, pentru India ai nevoie de viză, chiar și cu pașaport românesc. Eu nu mi-am făcut niciun vaccine, nici pentru Bali, nici pentru India. Alt lucru pe care l-aș recomanda să-l faceți înainte să mergeți în Asia, ar fi să vă documentați un pic și să aflați câte ceva despre cultura țării în care mergeți, să respectați modul de viață al localnicilor și să încercați să nu judecați sau să faceți comparații.

Crina Andrei -Care sunt ocupațiile tale în prezent sau blogul și călătoriile sunt cele mai importante acum pentru tine?

-Chiar dacă pare că trăiesc o continuă vacanță, nu este chiar așa. In tot acest timp am lucrat online pentru o companie din Australia. Acest job m-a ajutat pe plan material în Bali și mi-a oferit ocazia de a mai călători între timp. Mai nou, încerc să mă concentrez foarte mult pe retreaturi, pentru că asta mi-ar place să fac și zi, și noapte.

Crina Andrei -Cum te-au schimbat pe tine călătoriile și faptul că ai cunoscut culturi și oameni noi?

-Călătorind, am învățat să ascult de mine. Am învățat să am încredere. Să nu-mi fac planuri și să nu-mi fac prea multe griji pentru viitor, pentru că totul se schimbă cu o viteză incredibil de mare încât orice plan îmi fac, devine inutil. Am învățat și asta încerc să transmit mai departe, că nimeni nu e perfect, nu există imaginea despre viața perfectă sau relația perfectă, e vorba despre alegeri, cum alegi tu să-ți scrii scenariul propriului film. Cei care promovează visul vieții perfecte nu fac altceva decât să îți vândă o himeră, ceva ce nu există. Drumul meu nu e drumul perfect, dar e perfect pentru mine. Asta încerc să transmit și prin blogul meu.

Crina Andrei Crina Andrei -De ce trebuie să călătorim?

-Nu trebuie să călătorim, dar TREBUIE să facem ce simțim. Nu sunt mai bună sau superioară celorlalți doar pentru ca eu am ales aceasta cale, dar această pasiune de a cutreiera lumea m-a învățat să am priorități. Aveam un scop și investeam mult în experiențe, nu în lucruri. După cum am mai spus, totul depinde de alegerile și lucrurile importante pentru fiecare persoană în parte.

-Oricine își poate permite astăzi să înceapă o aventură cum e a ta sau e nevoie totuși să ai anumite resurse financiare pentru a porni la drum?

-Eu nu am pornit la drum cu foarte mulți bani, în schimb, am avut în spate experiența altor călătorii în care am plecat fără un plan bine definit și un buget generos și în care am reușit să mă descurc. Am avut încredere că și de această dată o să găsesc o cale. De asemenea, am pornit la drum cu un bagaj de cunoștințe și cu experiența profesională în mai multe domenii și am avut norocul să dau peste oameni care au crezut în entuziasmul meu. Nu cred că există vreo rețetă, până la urmă e o calatorie și o decizie personală.

-Ce înseamnă astăzi pentru tine Moldova?

-Moldova înseamnă familia mea, copilăria mea, mâncarea cea mai bună. Moldova e încă acasă. 🙂

-Ce mesaj ai pentru cei pasionați de călătorii?

-Schițează un plan și începe să pui bani deoparte. Nimic nu e imposibil 🙂 Eu cred că există momentul potrivit pentru toate, doar trebuie să îți dai seama care este acesta. Dacă asta e ceea ce-ți oprește respirația- go for it!

crina andrei

Foto: din arhiva personală

Autoare: Victoria Ungureanu

Sursa: Everyday Journalism

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*