DIVERTISMENT EVERYDAY STORIES Journalism in Romania SPECIAL

”Blogul e o nouă sursă de informare și chiar are formă de jurnalism”

Napocel este pseodonimul sub care este cunoscut în mediul online din R.Moldova şi România. Blogger şi om de televiziune fiind, am solicitat părerea dlui. Filimon Alexandru Arthur în privinţa acestor două domenii care sunt într-o continuă ascensiune.

-Activaţi la  postul de televiziuneTVR Cluj, mă întreb dacă urmăriţi  vreun canal media de la noi, fie tv, online sau radio? Şi dacă e aşa, la ce credeţi că mai are de muncit media din Moldova? Ce are de învăţat de la media din România şi viceversa?

 Din păcate operatorul la care sunt abonat (Romtelecom-„dolce interactiv” – iptv), nu retransmite canale tv din R.Moldova. Le-am cerut asta prin căsuţa de comunicare clienți dar mi-au răspuns că e nevoie de mai multe cereri din partea abonaților. În schimb de 2-3 ori pe săptămână „răsfoiesc” canalele tv online (Jurnal TV în special).

Ar fi frumos, m-aș bucura ca televiziunea publică din R.Moldova să-ncheie parteneriat cu televiziunea publică românească și chiar înființarea unui studio TVR la Chișinău sub unda CIRCOM (Asociația Televiziunilor Regionale din Europa).
Sper să asistăm în viitorul apropiat la contacte mai dese și mai consistente în acest sens. Din câte știu, acum Radio România are emisiuni comune cu radioul public din R.Moldova.
 – Sunteţi la rândul dv. şi blogger, ştiind că blogul a devenit o nouă sursă de informare, ce părere aveţi despre blogosfera din R.Moldova?
Da, sunt blogher și pe site-urie unde mai scriu mă semnez „Napocel”. Mulţi basabreni mă cunosc după acest pseudonim. E o nouă sursă de informare chiar are formă de jurnalism și uite: în cazul nostru un instrument pentru interviu. În R.Moldova sunt bloguri frumoase, interesante, pline de viață, se-nmulțesc vâzând cu ochii. E foarte bine.
-Care e jurnalistul/ jurnaliştii din R.Moldova pe care îi apreciaţi şi care e motivul pentru care un jurnalist merită cu adevărat apreciat?
La acest capitol pot să scriu cu plăcere un nume: Stela Popa. Motivele pot să spun. Pe lângă conținutul informațional verifcat din mai multe surse și echidistant, aprecierile se pot înmulți dacă jurnalistul se reliefează prin particularități stilistice vizibile, originale.
– Am observat că vânaţi online basarabeni, ba mai mult, cu mulţi din ei comunicaţi. Ce vă face să manifestaţi interes faţă de românii de peste Prut?
 He, he, he, ei nu e chiar așa: sunt „vânat” și eu cam în aceeași măsură în special de pe blog unde am afișat contul meu facebook. Consider că pentru un român din România e foarte normal să manifeste interes față de românii din R.Moldova pe fondul identității noastre comune.
– Cu ce ar trebui să se mândrească românii din Republica Moldova?
Românii din R.M. ar trebui să fie mândrii pentru bogata istorie, în special pentru faptul că n-am dispărut ca popor.
– Cum vedeţi Chişinăul, R.Moldova şi cetăţenii acesteia?
Chișinăul ar putea să insiste în a-și crea un brand așa cum și noi dorim să-l creăm în vedera devenirii Clujului în 2020 capitală cultural-europeană. De ce am menționat? Pentru că-n Chișinău la prețuri foarte bune te poți desfăta cu renumitele dulciuri „Bucuria” ori vinurile Cricova. Au apărut și aici dulciurile „Bucuria” dar la prețuri „de-ale noastre”. Bucătăria seamănă mult cu cea românească, foarte gustoasă și foarte ieftină în schimb cazarea cam piperată-n prețuri. Oamenii i-am văzut, nițel stresați parcă și le dau dreptate, aș compara starea cu cea de aici imediat după 1990. Obiectivele turistice nu sunt bine definite din păcate și de asta sugeram ca și chișinăunenii să inițieze dezbateri publice în care să găsească brand-uri pentru oraș (produse, locații de vizitat).
Încercaţi să creaţi o relaţie frumoasă cu basarabenii online, nu v-aţi gândit să vizitaţi vreodată R.Moldova?
 Ooo, am fost de multe ori începând din 1990 și până nu demult anul acesta. Nu doar online fiindcă aici studiază mii de basarabeni în facultăți și licee, există aici chiar un grup de inițiativă basarabean iar anual „Festivalul Basarabia” a fost spijinit consistent de autoritățile locale, firme private și media. Anul acesta s-a desfășurat a opta ediție. Sunt 2 curse zilnice de autocar Cluj-Chișinău deci pot să spun că „basarabean” e la tot pasul aici.
Autor: Victoria UNGUREANU
EVERYDAY JOURNALISM.COM 

Comments are closed.