NEWS SPECIAL

Blogurile unor români sunt inaccesibile în urma unei acțiuni a Poliției Române în colaborare cu FBI

Mai multe bloguri din România au ajuns marți „victime colaterale ale unei acțiuni a Poliției Române în colaborare cu FBI”, devenind inaccesibile din cauza confiscării unor servere care le găzduiau, scrie consultantul Victor Kapra pe blogul său.

Blogurile cărora suferă în urma acțiunii sunt zoso.ro, bundaru.ro și alexradescu.ro. 

foto: roportal.ro

Poliția a anunțat marți destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice, totalizând peste 25 de milioane euro. Vali Petcu, cel care deține zoso.ro, a precizat pentru HotNews.ro că s-a ajuns la aceasta situație pentru ca blogurile erau găzduite la aceeași firmă, Linux Security Group, iar acțiunea polițiștilor a vizat un forum unde au apărut activități ilegale și care era găzduit în acelasi loc. Intre timp, Zoso a revenit online pe o adresa alternativă. Victor Kapra a precizat pentru HotNews.ro: „Nu știu ca acest eveniment să fie o campanie de promovare a unui serviciu online”, a declara pentru aceeași sursă.

Bloggerul Vali Petcu explică situația pe blogul său astfel:

Ce ştim până acum. La ora 9am serverele s-au oprit, în urma unei acţiuni a mai multor forţe de ordine din România, Germania, Anglia, SUA. Băiatul cu firma de hosting este la Bucureşti, la audieri. Şi-a sunat prietena şi i-a spus că totul e ok. Datacenterul unde erau serverele este în Germania, s-ar putea ca ăsta să fie un avantaj şi să fie repuse mai repede în funcţiune.

Ce mai ştim. RST e un forum unde oameni schimbă informaţii despre securitate informatică. Aparent, acolo s-au petrecut nişte schimburi de cărţi de credit care au atras atenţia autorităţilor. RST nu e o grupare de hackeri sau ceva asemănător, ci mai degrabă o gaşcă de oameni plictisiţi, al căror scop nu este să profite de pe urma breşelor de securitate pe care le descoperă. Nici un membru al staff-ului forumului RST nu a fost arestat”, scrie pe vali.us, așa numitul Zoso.

Consultantul Victor Kapra atenționează cu aceasta ocazie asupra necesității de backup pentru cei care oferă conținut pe internet. „Incidentul demosntrează cât de important este ca toți cei care dețin conținut online (companii, publisheri, blogeri etc) să-și facă backup cât mai des la acest conținut pentru că altfel pierderile pot fi semnificative. Pentru că a avut backup, Zoso a revenit online pe o adresa alternativă în numai câteva ore”, a precizat acesta pentru HotNews.ro.

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.