INTERVIEWS JOURNALISM SPECIAL

Camelia Căpitanu: „Televiziunea a fost prima dragoste, deși mult mai frumoasă e relația cu actoria”

Dacă ai vedea CV-ul ei, ai spune că muncește fără întrerupere. La cei 23 de ani a reușit să deschidă mai multe uși, printre care cele ale unui post de televiziune. E actriță și știe mai multe secrete din domeniul PR-ului. Camelia Căpitanu este probabil printre puținele femei ambițioase care muncesc și investesc timp și suflet în tot ceea ce fac, categoric, fără ca să urce pe spatele cuiva sau de a profita de cineva pentru a atinge culmile succesului. Ea știe că succesul înseamnă dorință, vis, sinceritate și muncă.

– Cum se împacă actoria cu jurnalismul? Trebuie să fie jurnalistul și un actor, mai ales prezentatorii TV?

– Cred că fiecare trebuie, înainte de toate, să facă lucrurile după cum le simte. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Prima mea dorință a fost să devin un jurnalist profesionist, recunoscut, demn de luat în seamă. Apoi am descoperit, odată cu întâmplările care au avut loc, bucuria de a putea crea emoții în sufletul celorlalți.

Asta e de fapt marea provocare pentru care mă entuziasmez, fie că e vorba de prezentare, fie că sunt într-o ipostază actoricească. Până acum, am învățat că pentru a transmite unei alte persoane emoția pe care o simți, e nevoie de sinceritate maximă în gândire și în simțire. Asta încerc și eu în prezent să fac – să vin în fața publicului cu stări și gânduri sincere. Doar așa poți ajunge și rămâne în sufletul lui. Până la urmă, asta e tot ce contează. Nu poate fi vorba de vreo condiție ca să fie jurnalistul și actor. Depinde doar până la ce nivel vrei să ajungi cu telespectatorul. 

foto Matematika Media
Foto: Matematika Media

– La cei 23 de ani ai tăi ai reușit să faci foarte multe, să fii actriță în filme, să fii producător și prezentatoare TV. Cum reușești să fii atât de activă?

– Am știut încă din copilărie ce vreau să fac „atunci când voi fi mare”. Țin minte că mă uitam cu bunicul la televizor și îi spuneam că într-o zi voi fi și eu acolo. Cred că el a fost printre puținele persoane care chiar mă luau în serios, ascultându-mă.

Primul pas a constat în dorința mea foarte mare, apoi mi-am creat și un ritm în care știam mereu că trebuie să fac ceva, să simt că las ceva în urmă. Partea bună e că de aici îmi iau și energia. Atunci când sunt activă și mă implic într-un proiect drag, primesc și puterea de a merge mai departe.
Să știi că îți sunt recunoscătoare pentru vorbele tale, însă nu sunt încă demnă de ele. Tot ce îmi doresc e să pot continua ceea ce abia am început, să demonstrez că visele se împlinesc atunci când nu renunţi şi crezi cu tot sufletul în ele.

Camelia Capitanu
Fotograf: Ionel Rosca

Unde te simți cel mai bine? În actorie, televiziune sau PR?

– Cea mai mare bucurie, clar, vine din actorie. Spre asta și vreau pe viitor să mă axez mai mult. Televiziunea a fost însă prima mea dragoste, deși repet, mult mai frumoasă e relația cu actoria. Mă voi simți bine în televiziune atâta timp cât materialele în realizarea cărora mă implic nu vor coborî la nivelul comercial, superficial, pe care îl vedem în majoritatea producțiilor TV.

Cât despre PR, fie că e vorba de actorie, fie că e televiziune, în ambele e nevoie de PR. Ideal e să găsesc o complementaritate între cele trei. 

– Se spune că jurnaliștii sunt cei care sacrifică mereu ceva. În cazul tău cum e? Ai fost nevoită să sacrifici ceva în numele carierei în televiziune?

– Eu pun mult suflet atunci când mă implic și lucrez la un proiect. Sigur, asta e un lucru bun, dar implică și un consum foarte mare. Cred că asta am sacrificat – o anumită doză de liniște și confort personal, e vorba de mult stres aici. Nu mi-e frică să recunosc că m-au afectat răutăţile venite din rândul colegilor, însă sunt conștientă că fără de ele n-aș fi câștigat încrederea pe care o am acum în propriile forțe. 

foto matematika media 2
Foto: matematika media

– În ce găsești motivația?

– Am o vorbă: să nu uiți niciodată cine ești și ce ai de făcut. Și aici nu e vorba despre a fi cineva important. Nu. Pur și simplu, să fii mereu conectat la ceea ce vrei cu adevărat să faci. Să nu renunți niciodată la visurile tale, doar pentru că așa îți spun ceilalți că e bine.

E foarte important să ai vise. Aș zice că pe mine mă motivează visele și dorințele care îmi generează acea sclipire în privire, pe care îmi doresc să o transmit mai departe și celorlalți. 

foto matematika media 5
Foto: matematika media

– Ce te face fericită?

– Sunt multe lucruri care mă fac să zâmbesc. În primul rând, caut fericirea venită din lucruri mărunte. De exempli, mi se întâmplă să plec în grabă de acasă și pe drum să văd doi îndrăgostiți, cărora li se citește emoția începutului în gesturi. Și atunci zâmbesc. E clar, am o slăbiciune pentru îndrăgostiți. Da, și mie îmi place să fiu îndrăgostită, dar îmi place să văd, simplu și firesc, oameni cărora nu le e frică să-și exprime emoțiile, sentimentele. În general, tot ce e viu și trăiește, nu doar există, îmi dă o stare de bine.

Ce o ajută pe o prezentatoare începătoare să-și convingă potențialul angajator că ea este potrivită pentru un anumit proiect televizat?

– E nevoie de un pachet complet. Eu când am mers prima dată la un casting pentru prezentatori TV aveam 16 ani. Între timp, s-au adunat aproape 7 ani și am învățat lucruri pe care poate la vârsta adolescenței nici nu le bănuiam. Cel mai important e că am înțeles ce înseamnă emoțiile constructive.

Nu știu cât de mult trebuie să-și convingă angajatorul, cât mai ales să fie convins candidatul că își dorește cu adevărat acel post. Încrederea e cuvântul magic. Iar ca să poți fi încrezător, e nevoie de o pregătire profesională, anumite aptitudini care au rolul de a te face convingător ca apariție, în primul rând. Oamenilor trebuie să le arăţi mai întâi că meriți să fii ascultat. Dar dacă nu vii cu ceva de calitate în continuare, s-ar putea să pierzi repede atenția de care te-ai bucurat. Iată de ce nu e suficient doar ambalajul. 

foto matematika media 7
foto matematika media

– Tu ai absolvit o facultate de PR, cum a fost trecerea spre jurnalism? Acum că faci masterul în jurnalism, crezi că un jurnalist sau prezentator are nevoie de aceste studii?

– Fiecare are nevoie de atâtea studii cât simte și crede că îi sunt necesare pentru a fi pregătit. Și știm deja că „omul, cât trăiește, învață”. Așa că e greu să spui de câte studii are nevoie cineva. La mine s-au întâmplat cam toate în același timp. Intuitiv, am început să aplic anumite noțiuni de PR, care m-au ajutat în televiziune, încă dinainte să încep Facultatea de Comunicare și Relații Publice. Practic, mai întâi a fost televiziunea și apoi am vrut să văd ce pot acumula din PR. Ca om de media, e util să stăpânești diferite chestiuni din PR, mai ales acum, când fără promovare e imposibil să reziști pe piață.

– Ce te motivează să te implici în desfășurarea unor evenimente de caritate? De ce îi ajuți pe cei din jur? Crezi că astfel de evenimente schimbă oamenii, societatea din România?

– Îmi place să cred că puterea exemplului funcționează. Până acum m-am implicat în cele două ediții ale spectacolului caritabil „În Dar de Crăciun. Găești”. Octavian Constantin, un om cu suflet mare, mi-a propus să mă alătur proiectului și n-am stat nicio clipă pe gânduri. E o bucurie unică să reușești să așezi un zâmbet pe un chip întristat. Și partea frumoasă e că nu presupune decât un efort minim din partea noastră, dacă ne strângem toți cei care putem contribui la crearea acestor motive de bucurie.

Acum, la 22 aprilie, voi fi gazda unui alt eveniment caritabil „Voce pentru Suflete” și deja sunt nerăbdătoare să văd cum oamenii cu suflet mare nu rămân deoparte atunci când sunt invitați să aducă soare în viețile unde a fost prea multă vreme ploaie.

fotograf catalin georgescu
fotograf Catalin Georgescu

– Până unde vrei să ajungi în cariera ta de jurnalist TV?

– Mi-am propus să îmi văd în continuare de drumul pe care l-am început, să mă bucur de tot ce pot descoperi, învăța și acumula pe parcurs. Numai așa voi ajunge acolo unde îmi e locul.

Ce îmi doresc să reușesc prin activitatea mea, e să îi fac pe ceilalți să nu rămână indiferenți. Chiar dacă sunt sau nu de acord cu mine, important e să le stârnesc o reacție. Dacă nu de aprobare, măcar de întrebare. Și poate că e chiar mai bine să fie de întrebare.

– Te rog să dai câteva sfaturi, prin prisma experienței tale, pentru jurnaliștii începători care vor să facă televiziune.

– Trebuie să fim conștienți că toate faptele vor avea la un moment dat repercusiuni asupra noastră. De asta e bine să ne asumăm ceea ce suntem și mai ales ceea ce nu suntem. Important e să știi când să asculți și când să vorbești – o spune o persoană care a fost învățată să vorbească mult.

Iar dacă toate au fost făcute cu sinceritate, vei vedea că ce-i al tău, e pus deoparte. Asta zic eu că e valabil indiferent de domeniu.

fotograf Ionel Rosca
fotograf Ionel Rosca

– Ești foarte activă pe blog și pe Facebook. Sunt aceste intrumente virtuale bune pentru promovare? Poate au fost situații când Internetul te-a ajutat în realizarea unui scop?

– Recunosc că poate fi și o formă de promovare. Dar nu din motivul ăsta le utilizez. Eu simt nevoia să spun cum văd și simt oamenii și lucrurile din jurul meu. Îmi place să observ îndeaproape poveștile care se întâmplă și atunci n-am cum să nu descopăr și alte aspectele ale vieții, dincolo de agitația și rutina de zi cu zi.

În felul acesta poți descoperi oameni care sunt pe aceeași lungime de undă cu tine, ceea ce mi s-a întâmplat și mie. Uite, chiar și interviul acesta, tot datorită activității online are loc. 

fotograf Stefania Radulescu
fotograf Stefania Radulescu

– Ai pe blog niște postări scrise cu mult suflet. Nu te-ai gândit să publici o carte? De fapt, într-o epocă digitalizată, crezi că e bine că se optează pentru citirea cărților de pe un kindle?

– Contează mai mult cum citim, decât de unde citim. Să vezi și dincolo de rânduri, atunci când e cazul, și cu mintea și cu inima.

Cum spuneam, cam pun suflet în tot ce fac. Pe termen scurt, asta poate fi și rău. Dar pe termen lung, e mereu bine. Și zic asta din experiență.

Da, într-o zi sper să vă pot invita la lansarea unor gânduri simțite, „scrise cu mult suflet”. E și acesta un vis pe care-l am tot de pe vremea copilăriei.

fotograf dan Constantinescu
fotograf Dan Constantinescu

– Ce știi despre Chișinău?

– Am tot întâlnit oameni din Chișinău, chiar dacă n-am ajuns încă la voi. Ce am văzut la moldovenii de peste Prut e o răbdare caldă în a-i asculta și înțelege pe ceilalți. Iar pentru asta vă apreciez mult.

Și mai e ceva! Îmi place acest fel al vostru de a spune în loc de te „îmbrățișez”, „te cuprind”. 

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.