INTERVIEWS SPECIAL

Carmen Ivanov: Fără o dicție bună nu ai ce să cauți în industria Radio – TV

Carmen Ivanov – om de radio și televiziune cu peste 10.000 jurnale de știri prezentate live în fața microfonului. De-a lungul carierei, a predat tehnica lecturii la microfon și a instruit peste 1000 de studenți și jurnaliști din România, cât și din Republica Moldova. În prezent este trainer la Școala de Televiziune “Tudor Vornicu” unde predă un curs de inițiere în dicția profesională.

-De unde vine pasiunea pentru jurnalism?

-Jurnalismul a fost doar o meserie pentru mine, însă în doar câteva luni a devenit o pasiune. E destul de plăcut pentru un jurnalist de radio, spre exemplu, să constați că oamenii din orașul tău reacționează (întorc privirea spre tine) în momentul în care rostești primele cuvinte, indiferent unde te afli.

-Cum a început activitatea dvs. în media?Carmen Ivanov

-Am auzit un anunț la Radio Contact. Oamenii de acolo căutau un om pe știri. Și-au primit unul chiar de-a doua zi.

-Sunteți un jurnalist cu peste 10 ani de experiență la radio. Cum a fost prima emisie, vă mai amintiți?

-Da, îmi amintesc.  Am avut patru jurnale de știri pe care le-am lecturat fără emoții și fără greșeală. Colegii mei se așteptau să fie niște jurnale de începător. După primul jurnal am primit însă… aplauze.

-Aveați un ritual pe care îl respectați înainte de a intra în emisie?

Da. Îmi citesc știrile cu voce tare de mai multe ori și fac exercițiile de încălzile a feței.

-Prin ce v-a fascinat lumea radioului?

Prin complexitatea sa. Lucrul cu sunetele. Tot!

-Țineți cursuri de dicție la Școala de Televiziune “Tudor Vornicu”. Pentru ce este importantă o dicție bună?

-Dicția este esențială în industria Radio-TV când vine vorba despre jurnaliștii care vorbesc la radio sau apar pe post. Fără o dicție bună nu ai ce să cauți în aceste domenii de activitate. Vei fi cel mult un jurnalist mediocru. Pentru a deveni cu adevarat profesionist în ceea ce priveşte prezentarea ştirilor la radio sau la televiziune, trebuie să ţineţi cont de o mulţime de elemente aparent nesemnificative cum ar fi: poziţia corpului, respiraţia, ritmul, şi volumul vocii. Chiar şi modul în care sunt scrise ştirile afectează modul de citire a textului.

-Cine are nevoie de dicție?

-Pentru foarte mulți oameni, vorbirea în public reprezintă o meserie (prezentatori radio-TV, reporteri, avocați, politicieni, ofițeri de presă etc.), iar dicția este un element esențial pentru aceste categorii de persoane.

-Ce defecte de vorbire întâlniți cel mai des în rândul studenților?

Nu putem vorbi despre defecte de vorbire. În majoritatea cazurilor le-aș numi particularități de rostire. Acestea diferă de la o persoană la alta și sincer, nu am făcut încă o statistică în acest sens.

Carmen Ivanov

-Cum arată profilul unui jurnalist de succes?

-Un jurnalist de succes este cel care a dovedit prin materialele sale, prin prestația sa, prin modul de abordare a subiectelor, că poate aduce ceva nou, că poate fi convingător și firesc în același timp.

-Ce părere aveți despre spațiul mediatic din România?

-Este destul de schimbător. Trusturile de presă sunt fracționate, iar cei care fac parte din ele (jurnaliștii) sunt, în mare parte debusolați.

-Există în viața dvs. o persoană care și-a lăsat o amprentă? Cine este ea?

-Sunt mai multe persoane care au lăsat urme în viața mea profesională. Voi vorbi însă despre primul om care mi-a arătat că știrile se pot scrie în mai multe feluri și care a crezut în câteva proiecte propuse de mine, care au ajuns mai apoi producții premiate de cele mai înalte foruri ale presei din România. Această persoană se numește Paula Neamțu și, în vremea în care lucram în aceeași redacție, era directorul Radio Contact Reșița.

-Ce face Carmen Ivanov în timpul liber?

-Carmen scrie o carte în timpul liber.  Și se joacă pe calculator Diabo III, Starcraft 2 și Angry Birds. Mai și citește, în general SF-uri și vizionează seriale de fiecare dată când are vreme.

-3 lucruri pe care nu le ştie lumea despre dvs.Carmen Ivanov

Îmi place să-mi citesc mailurile pe proiector.
Mi-e frică de păianjeni.
Nu pot să uit nicio voce pe care o aud.

-Recomandați o carte carte v-a marcat.
Great expectations – Charles Dickens

-Transmiteți un mesaj tinerilor jurnaliști!
Încercați să fiți obiectivi și informați în permanență!

——————————————
Carmen Ivanov a fost editor prezentator de știri la Radio Contact, Radio București, din cadrul Radio Difuziunii Române, și Radio Mix FM București, dar și realizatorul mai multor emisiuni de divertisment la Radio Contact Resita, Mix FM și City FM București.
Până în luna octombrie 2011 a fost directorul știrilor la radio City FM București.
În televiziune a fost pe rând, editor de știri și editor voce la canalul TV N24, iar apoi, din 2005, editor de jurnal la Realitatea TV. Carmen s-a “mutat” apoi în domeniul online, la portalul de știri realitatea.net, însă a participat și la emisiuni live la The Money Channel, Hit.ro sau Radio Romania Cultural.

Autor: Mircea MITROFAN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.