INTERVIEWS SPECIAL

Cristian Mureșanu și puterea științei la TVR Cluj

Iată că scăpat-am în 2012 de toate apocalipsele, sfârşiturile de lume prezise, fumate şi răscoapte pe mii de site-uri, televiziuni, bloguri, radiouri, pentru a ne reîntoarce în lumea reală alături de colegul meu, Cristi, realizatorul serialului “Ştiinţă și Cunoaştere” de pe TVR Cluj.

-Aşadar Cristi, tu nu ai avut absolut nicio grijă legată de anul 2012 şi ai ştiut dinainte că nu se va întâmpla nimic. Cum de ai ştiut asta?

Dragă Tury, acest lucru l-au ştiut nu doar eu ci toţi cei care uzează de minima raţiune şi înţelegere a ştiinţei, aşa că deşi din punct de vedere statistic şi ştiinţific, nu se poate vorbi la nivel de cifre absolute, eu am făcut “pariu” cu ştiinţa, şi în mintea mea am zis: eu estimez că nu se va întâmpla nimic deosebit în anul “marii apocalipse”, 2012. Pe tot parcursul anului, din ianurie şi până în decembrie am susţinut, ori de câte ori aveam ocazia, în majoritatea emisiunilor că tot ceea ce se prezice despre acest an, va fi, a fost şi este neadevărat. Şi nimeni nu m-a numit profet… pentru că de fapt, eu am “prezis” exact contrarul. Pân’la urmă şi asta poate fi o profeţie, nu ? Ei bine, oamenii de ştiinţă nu profetizează ci ei prezic (avem un termen mai elegant), ei prezic cu o anumită acurateţe, cursul anumitor evenimente şi fenomene. Şi uite că am câştigat pariul. Eu am “crezut” în ceea ce spun oamenii de ştiinţă bine informaţi (sunt şi din ăia care cam merg pe de lături dar acuma nu vorbim de ei). Am pus între ghilimele “crezut” pentru că aici noi nu vorbim de o nouă credinţă. Ştiinţa nu este o altă formă de credinţă (chiar dacă pe alocuri mai are dogme). Dacă eşti capabil să o înţelegi atunci e evident că vei ştii că e adevărată, dar dacă nu,… atunci ori crezi, ori nu crezi, nu face doi bani părerea despre ştiinţă în lipsa înţelegerii ştiinţei. De ce … hai să pun şi io o întrebare profeţilor şi vizionarilor,… de ce nu a văzut nimeni în avans, catastrofa reală a cutremurului din Indonezia din 2004 când au murit peste 400.000 de oameni ? Îi tot văd pe aceşti pseudo-prezicători cum fac pe grozavii când de fapt, TOT CE ZIC EI E O PROSTIE.

-Aşa e Cristi, dar poate că există un motiv de ce oamenii vor să creadă în aceste gogoașe, ce-au umplut buzunarele celor care le-au preparat…

-Da, există. Motivul e unul de natură pur psihologică, o nevoie acută de sens şi semnificaţie, atâta doar că ştiinţa nu poate răspunde la toate întrebările existenţiale. Acest lucru îl descria foarte bine profesorul Daniel David de la Facultatea de Psihologie, într-una din emisiunile mele.

-“Mer’em” mai departe “amu”… ce-o să fie mai precis la următoarea emisiune, din 20 ianuarie?

-Acolo am subiectul cel mai neobişnuit şi sper să fie înţeles de cât mai mulţi. În 20 ianuarie la ora 18.00, pe TVR Cluj (care din păcate nu emite şi pe internet – adaug eu, pentru că multă lume întreabă, şi nici nu avem un website unde să punem emisiunile), vom avea un episod special dedicat unui fenomen fiziologic special trăit, experimentat şi teoretizat de mine în cartea cu acelaşi titlu, şi anume: Biotransformări sub Influenţa Psihicului”.

-Cum ar fi pe scurt povestea cu biotransformările şi ce anume ai făcut?

E imposibil de redat în câteva cuvinte ceea ce am experimentat, căutat şi înţeles în 16 ani de viaţă. Deoarece aici pe blog lumea nu ar avea răbdare prea mare la citit, extrem de scurt şi la obiect aş zice astfel: am avut 3 afecţiuni cronice de foarte lungă durată, care nu au soluţie de vindecare prin procedeele cunoscute din medicina naturală sau alopată, am studiat şi experimentat diverse tehnici şi fenomene, am declanşat un mecanism fiziologic de vindecare, m-am vindecat, … acesta funcţionează şi în prezent, îl pot explica altora, îl pot argumenta în limbaj occidental de înţelegere a ştiinţei (totuşi e mai complex decât ceea ce vorbim noi acum) şi am fost … să spunem, “descoperit” de către un profesor de la Universitatea Houston-Victoria (un campus al sistemului de universităţi Houston) şi am început să corespondăm…

-Scuze că te întrerup, dar cum a ajuns acest profesor să ştie ce anume ai făcut tu aici în România?

-Pă e o poveste lungă… care trebuie să o scurtez,… Undeva prin 2009 m-am gândit să traduc o parte din carte şi să o pun pe internet să văd dacă cineva ar putea vedea vreo idee utilă sau nu, dacă e bună la ceva experienţa asta sau nu… deoarece am văzut unele rezultate aici printre prietenii şi cititorii versiunii în limba română. Unii au început să aibe rezultate, imediat ce au citit cartea… fie ele parţiale sau temporare, dar au avut. Deci ideea se poate verifica practic dar ea nu e dovedită ştiinţific. La un moment dat, o cunoştinţa apropiată îmi trimite o invitaţie să mă înscriu pe un forum de discuţii numit researchgate.com în care se află deja înscrişi peste 900.000 de oameni de ştiinţă de pe glob. Şi mi-a zis că să intru în dialog cu cei de acolo pentru că s-ar putea ca unii să fie interesaţi. Şi aici mai adaug faptul că undeva prin 2010 m-am întîlnit cu Bruce Lipton la Bucureşti, şi am făcut primul interviu cu el în luna septembrie şi a fost primul căruia îi spusesem despre biotransformări, apoi în ocotmbrie 2011 m-am înscris pe researchgate şi am făcut al doilea interviu cu Bruce Lipton unde vreo 5 minute a comentat cu multă profunzime teoria mea a biotransformărilor. Tot aici, … nu prea sunt eu foarte cronologic la ora asta,… undeva în iunie 2011, după numeroase dialoguri şi discuţii am fost căutat de directorul unei reviste online de promovare a ştiinţei, numită IJES să le scriu un articol şi că dacă va trece de peer review (o echipă de peste 45 de profesori universitari din lume care să considere viabilă ideea mea) atunci o să fie publicat. Şi deja articolul e pe site, îl poate vedea oricine. AICI atât doar că e în engleză.

Bruce Lipton

Ei bine, una peste alta, articolul meu din 2011 împreună cu interviul cu Bruce Lipton din februarie 2012 au atras multă atenţie şi discuţii deosebit de interesante pe acel forum şi m-au remarcat mai mulţi, nu doar profesorul de la Houston, însă el a fost singurul care a vrut să facă din ideea mea, o cercetare de vârf pe plan mondial. Însă şi ceilalţi, vreo 10 sau 20 de cercetători au fost foarte deschişi şi au apreciat ceea ce am făcut. S-ar putea să îi avem colaboratori în viitorul apropiat. Cine ştie engleza, poate citi toate acele dialoguri de pe researchgate AICI  (sunt în engleză).

Așa deci… captivant, scuze pentru că din nou te-am întrerupt, continuă, dragă Cristi.

-Mai departe mi-a propus să traduc cartea, să devin colaborator al universităţii (ceea ce deja s-a şi oficializat cu câteva zile în urmă), am tradus cartea, a trecut din nou de comisia de revizuire şi s-a aprobat publicarea, universitatea acordă fondurile de tipărire, s-a ocupat de corectura lingvistică (pentru că îţi dai seama ce engleză slabă ştiu eu…), au făcut toate demersurile (care înseamnă tot felul de cheltuieli) ce nu mi-au fost imputate mie, aşa că cu toţii sunt foarte încrezători în faptul că e o idee în  care merită investit. Iar restul va fi dezvăluit în emisiunea de duminică. Cartea e tradusă, e corectată, va apare un prim volum de 100 pagini, pe urmă facem cercetare, redactăm rezultatele şi tipărim volumul 2 cu încă 100-150 pagini, pe urmă volumul 3, etc etc.

-Deci să înţeleg că ceea ce vei prezenta în emisiunea din 20 ianuarie ar putea fi cel mai tare şi senzaţional subiect din câte ai avut veodată??

-Nu o să aibă aura de senzaţional deoarece am vrut să comunic informaţia utilă de cea mai bună calitate prin intermediul unui interviu cu profesorul de biologie de la UHV, Texas, SUA. Merită să îl vizionaţi. O să îl fac vizibil şi pe net, imediat după difuzare. Mai multe detalii puteţi afla pe pagina mea de Facebook: Cristian Mureșanu.

Cristian Mureșanu
-Mulțumesc frumos, dragă Cristi pentru cele-nșiruite, personal am fost și sunt interesat de subiectele abordate-n emisiunea ta așa că pe mine mă vei avea-n continuare telespectator fidel!

Autor: Alexandru Arthur Filomon, Blog de Tury

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.