INTERVIEWS

Cristina Kelly – pictorița care face business online din pictură

Nu este o noutate, online-ul oferă oportunitatea oricui de a-și găsi potențialii clienți pe rețelele sociale. Deși la Cristina Kelly totul a început dintr-o pasiune pe care și-a expus-o pe facebook și instagram, astăzi are clienți din diverse colțuri ale lumii, care îi solicită de cele mai multe ori portrete pictate. Am discutat cu Cristina (tot online) despre cum e să faci pictură și să o vinzi online.

-Pictura… cu acest talent unii se nasc, alții îl dezvoltă. Tu cum l-ai descoperit?

-M-am născut cu un set genetic probabil, pe care l-am moștenit de la tatăl meu care a desenat și el cândva. Dorința de a picta a existat întotdeauna, însă conjunctura favorabilă care mi-a permis să lucrez cu insistență în această direcție s-a creat abia acum câțiva ani, atunci când după 3 ani de design interior, aici în Dublin și alți 2 ani de concediu de maternitate (când mai crescuse copilul), au apărut câteva ore mai libere, dar și dorința acută de a crea devenise prea puternică ca să-i rezist. Am cedat falsului crez pe care îl aveam toți acești ani că doar cei care fac școala de artă pot și au dreptul să picteze.

-Dacă reușești să faci ceea ce îți place și să fii plătit pentru asta, atunci ești un om împlinit. Tu cum ai ajuns să faci bani din pictură? 

-Eu am început sa pictez și atât, după ce am cedat în sfârșit presiunii din interior. Am pictat cu insistență, cu dedicație, planificat, zi de zi. Am publicat fiecare desen bun sau rău pe contul meu de facebook și instagram. Le publicam pentru mine, pentru a mă responsabiliza și urmări progresul. În timp a apărut și interesul din partea altor oameni. 

-Ce pictură ți-a adus primii bani?

-Acum 2 ani, cam la început de cale, o amică m-a rugat să pictez portretul prietenei sale. A fost un cadou cu ocazia unei aniversări pentru ea, pentru mine însă a însemnat ceva mai mult. O validare că ceea ce fac eu are și o valoare pentru alți oameni.

-Pictezi oameni, trăsăturile… sufletele acestora aș spune. De ce ai ales să pictezi portrete?

-Pictez portrete cel mai des pentru că asta îmi place cel mai mult. Așa îmi manifest eu dragostea, ca un ambivert ce sunt, pentru oameni probabil. Și apoi ce poate fi mai interesant decât un om și sufletul acestuia?! Eu fac ceea ce îmi place și îmi ascult inima. Fac și altfel de desene, dar plăcerea cea mai mare o am când pictez un portret totuși.

-Ce ți se pare dificil în a picta oameni?

-Suma trăsaturilor e cam aceiași la fiecare om, dar combinațiile sunt infinite. Totuși, cel mai greu este să-i prinzi esența omului, acel „je ne sais quoi” care îl face unic și distins de semenii săi.

-De ce și-ar dori cineva un portret pictat? Sute de ani la rând pictați erau regii și reginele, mai bine zis toți oamenii cu statut important în societate. Astăzi îl poate avea oricine. Unii ar spune că e un soi de narcisism să agăți în casă propriul tău portret. Tu ce crezi?

-Eu cred că nu toți pot să-și agațe un portret în casa. E nevoie de o persoana încrezută în sine, cineva care se simte absolut confortabil în propria-și piele. Cineva care se acceptă necodiționat cu tot cu neajunsuri și desăvârșiri. Când această dragoste de sine e una sănătoasă, lipsită de adieri narcisiste, atunci portretul tău îl primești ca o celebrare a omului pe care ai reușit să-l crești în timp. Oare nu e frumos asta? Plus mai e și o amintire inedită a unui moment specific din viața ta cu toate trăirile și emoțiile de atunci.

Îți poți face portretul tău dar și a celor dragi. Nu cred că e nevoie de explicații de ce cineva și-ar dori portretul unui om drag însă. 

-Voiam să te întreb… poți trăi din pictură în Moldova, însă am descoperit că ești în Dublin. Cum este apreciată arta acolo? Cum te promovezi?

-Arta este un lux peste tot. Oamenii în principiu pot trăi fără obiecte de artă, pentru că nu este în esență o necesitate vitală ca cea de a mânca sau a te îmbrăca cumva. Dar viața la acest nivel este una total lipsită de farmec și magie. Aici ca și peste tot arta este apreciată, dar trebuie să-ți găsești nișa ta ca artist. Acum sunt în proces de creare a unui site personal, iar între timp mă promovez mai mult online pe rețelele de socializare, pentru că e cea mai accesibilă metodă. Pentru moment îmi este suficient în raport cu volumul de tablouri pe care le produc. Curând urmează să organizez și o expoziție, unde participă și alți artiști locali din Dublin.

-Cine sunt clienții tăi? La ce preț este un portret realizat de tine?

-Clienții mei, de obicei, sunt oamenii care mă urmăresc pe rețelele de socializare. Portretele au diferite prețuri, în dependență de dimensiune și mediul ales pentru pictură, dar încep de la 160 euro.

-Odată cu digitalizarea au apărut și adevărate idei de business cu picturi digitale. Cum vezi tu digitalizarea artei? 

-Ba nu, eu lucrez și digital și cred că e loc pentru orice fel de exprimare artistică. Am o tabletă profesionistă și am produs și o serie de lucrări și sunt sigură că nu mă opresc la atât. Orice pictor care pictează tradițional trebuie să fie versat și în domeniul digital în secolul nostru. Altfel nu ai cum.

-Care e următorul pas? Vei rămâne la pictură?

-Sigur, am să perseverez pentru că mă regăsesc în pictură și-mi face bine la suflet. Sunt o norocoasă că am înțeles asta, chiar dacă a fost mult mai târziu decât ar fi trebuit.

Puteți vedea lucrările Cristinei pe contul de Instagram AICI  și pe cel de Facebook AICI.

 Sursa: Everyday Journalism
Foto: din arhiva personală

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*