EVERYDAY STORIES

Dan Ioniță, fondatorul Fashion Max: Nu există nu pot, trebuie doar să te regăsești

FB_IMG_1498402015056Și-a început afacerea făcând vânzări pe site-uri de anunțuri, iar primii bani i-a reinvestit până când a obținut rezultatele dorite. Așa Ioniță Dan, un tânăr ambițios și om de afaceri, a reușit să-și lanseze propriul magazin de haine bărbătești – Fashion Max. Chiar dacă a avut eșecuri de mai multe ori, a avut tăria de caracter de a se ridica și de a continua. Acest interviu se dedică tuturor celor care au deja o afacere și celor care sunt în prag de a-și lansa o afacere, pentru că veți afla despre motive, factori și calități care sunt atât de necesare astăzi în acest domeniu destul de actual.   

– Ți-ai lansat o afacere din necesitatea proprie pentru haine stilate și la preț accesibil. Spune-ne cum ai dezvoltat această idee?

– Probabil, aflându-te doar la început de cale, te-ai cofruntat cu anumite dificultăți, care au fost acestea?

– Ei bine, asta nu e prima mea afacere, am mai avut încercări încă de la 17 ani, dar au fost fără succes. Am încercat să activez în domeniul serviciilor, însă nu m-am regăsit în el, de aceea am recurs la vânzări și atunci am văzut că asta mi se potrivește. Deja este demonstrat că dacă un om de afaceri se descurcă în vânzări, nu se va putea descurca în servicii și invers. Deci, a fost mai greu să-mi găsesc domeniul meu – vânzările. Au mai fost mici dificultăți, însă m-am adaptat rapid la sistemul de lucru în Republica Moldova. Așa că nu există ,,nu pot’’ și altceva, trebuie doar să te regăsești.

max fashion

 – Totuși, cum ai reușit să le ții piept… ai avut mentori, trainguri, susținere?

În primul meu an de activitate, nimeni nu mă vedea, nici chiar părinții nu mă vedeau prea des – lucram și zi, și noapte ca să-mi ating scopurile. Mulți își încep activitatea cu mapa în mână și cu o cămașă albă, dar înainte de toate este nevoie de muncă pe teritoriu, iar apoi vei ajunge și director în birou – altfel nu merge. Pentru a depăși riscurile, atunci când ai primele rezultate pozitive în afacere, trebuie să analizezi factorii care au adus la aceasta și să îi dublezi. În cazul meu acești factori au fost promovarea și marfa de calitate.

– Care sunt calitățile care ajută un antreprenor să depășească riscurile, obstacolele și greutățile?

O calitate care m-a ajutat pe mine a fost că indiferent de orice depresie sau dificultate cu care te confrunți într-o zi, să le lași până seara aceleiași zile, iar a doua zi de dimineață să nu existe absolut nimic. Este un principiu după care eu mă conduc – toate grijile rămân în ziua în care au apărut, iar a doua zi încep totul din nou. Alte calități ar fi ambiția de a merge înainte indiferent de orice și disciplinarea față de legile statului în care îți dezvolți afacerea.   

max fashion– Cât de profitabil sau de riscant este să îți deschizi o afacere în Moldova? Ce părere ai vizavi de antreprenoriat și instabilitate politică?

Pentru cei lenoși le spun să nu invinuiască politica, pentru că dacă e să vorbim despre micul business, ceea cu ce mă ocup și eu, atunci politica nu te încurcă deloc. Totul este posibil, doar să vrei să-ți găsești domeniul tău. Pentru mine domeniul vânzări este foarte interesant și ușor, tot ce trebuie este să știi a vinde.

– Există cumva o regulă pentru domeniul vânzări pe care ar trebui să o cunoască toți?

– Da, există regula de a convinge. Atunci când vrei să oferi ceva și să convingi că cineva are nevoie de ceea ce oferi, trebuie să utilizezi și privirea și cuvintele spre acest scop. Spre exemplu, când vreau să vând ceva, în primele 5 minute vorbesc cu persoana dată despre lucruri ce nu țin de afaceri, ci despre ceva personal. Astăzi, trăim într-un timp când pe nimeni nu interesează ce simți și cum îți merg lucrurile, de aceea când vorbești cu cineva despre asta, automat îl deschizi spre colaborare. Asta nu te costă nimic, plus e o regulă care se învață și care îți aduce rezultate.

– Cum crezi, care e cel mai important factor care ar putea influența la deschiderea unei afaceri?

Primul motiv ar fi profitul mai mare pe care care îl poți avea din propria afacere.

– De ce merită să investești în propria afacere, decât să lucrezi cu un salariu lunar?

Să începem de la ceea că sunt două tipuri de oameni – unii acceptă ca tot stresul și grijile să se termine la ora 5 de luni până vineri și să aibă un venit fix, iar alții să își asume riscurile 24/24 și să aibă un profit mai mare și mereu în creștere. Dacă te caracterizează cea de-a doua personalitate, atunci nu îți rămâne decât să faci singur ceea ce îți dorești, atât cât poți și te țin mușchii, aici nu este limită.

–  Ce te motivează mai mult în dezvoltarea afacerii: mulțumirea clienților sau raportul financiar de la sfârșitul lunii?

Cea mai mare plăcere o am atunci când îmbrac cât mai mulți oameni. Îmi place să văd că modelele de haine pe care eu le aleg și uneori le creez împreună cu partenerii din Turcia, sunt îmbrăcate de tinerii noștri. Asta înseamnă că stilul meu este preferat pe piața Moldovei.

– Astăzi Fashion Max are deja un nume pe piața din Moldova, cât de mult trebuie un antreprenor să investească în numele și imaginea afacerii sale?

Când am început această afacere, mă gândeam că știu să vând, dar era nevoie să știu și cum să promovez. Dacă la început făceam publicitatea pe rețelele de socializare, acum această idee este plictisitoare și e nevoie de ceva nou. Mereu trebuie să fii original și să te gândești la imaginea afacerii tale, iar dacă vrei să ai succes nu merită să economisești pentru publicitate și pentru oamenii care lucrează la tine.

max fashion– Având în subordine oameni pe care trebuie să îi conduci și să îi motivezi, care sunt calitățile unui bun lider?

În primul rând un lider bun în fața subalternilor săi este cel care îi motivează financiar pentru munca pe care ar vrea să o primească de la ei. Pentru mine omul care a ales să lucreze în afacerea mea este cel mai scump și îl voi remunera pe măsură. De asemenea, un lider, chiar dacă va mustra un subaltern pentru careva încălcări, nu va uita să îl laude pentru alte merite. Asta îl va motiva să fie mai bun și să nu fie supărat.

– Pe lângă antreprenoriat, faci și modeling, având și un studiou foto pentru începători. Care este metoda de a le combina?

Pe lângă afacerea de bază, încerc să activez în mai multe domenii. Poți avea 4 afaceri pe lângă cea de bază care îți aduce 99% din venit, însă celelalte dacă nu aduc dezavantaj, atunci le poți menține. Studioul foto îmi servește în primul rând pentru fotografierea modelelor pentru Fashion Max, plus pot veni modele începătoare sau fotografi pentru a exersa. Deci, este o activitate adăugătoare care nu este greu de menținut, mai ales că am nevoie de ea.

max fashion

– Care este rețeta succesului, în viziunea ta?

După mine rețeta succesului depinde de mai mulți factori. Poți începe ceva, apoi vor fi momente când vei înțelege că trebuie să renunți la asta, însă indiferent de situații, mereu trebuie să mergi înainte.

– Ce recomandare ai pentru persoanele care sunt în prag de a-și deschide o afacere, însă mai stau la dubii?

 – Nici un fel de dubii – începe acum! Începe să faci ceea ce îți place și ceea ce poți și vei vedea că profitul va veni. Important ca după întregistrarea unui S.R.L. să nu umbli cu mapa în mână și cu cravată crezând că asta îți va asigura succesul, trebuie să te bazezi pe activitate, muncă și atunci vei avea rezultatul mult dorit. Dacă ai ajuns să ai afacerea ta, atunci să știi că banii veniți din ea nu sunt ai tăi, ci sunt tot ai afacerii – trebuie să îi reinvestești și așa vei avea rezultate duble.

Reporteră: Axenia Samocrainaia

Foto: din arhiva personală

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*