EVERYDAY STORIES SPECIAL Special

Dana Lookovetzki – Nimic nu poate face o mireasă mai frumoasă decât zâmbetul și sclipirea din ochi

DSC_1339bw copyProbabil mulți veți fi de acord că cel mai remarcabil element într-un eveniment nupțial este rochia miresei. Aceasta trebuie să-și pregătească din timp cel mai important look din viața ei, de aceea felul în care va arăta în această zi, îi poate da multe bătăi de cap. O soluție tot mai solicitată devine crearea personalizată a rochiilor de mireasă, ceea ce presupune o imagine unică în ziua nunții. În interviul ce urmează, Dana Lookovetzki, fondatoarea propriului brand de rochii de mariaj, ne va povesti tot despre această etapă a vieții și cum trecem peste ea cu încredere și cu inspirație.

– Dana, povestește-ne despre cum ți-a venit ideea de a crea rochii de mireasă?

– A fost o glumă, de fapt, inițierea acestei activități – de a coase rochii de mireasă individualizate. Totul a început de la o simplă experiență cu niște prieteni pentru care coseam din când în când. Așa în una din zile o prietenă îmi spune că se mărită și vrea să-i fac rochia. Am fost luata prin surprindere, dar am acceptat provocarea, chiar dacă știam că voi avea o mare responsabilitate, pentru că nunta e un eveniment în care fiecare mireasă își are stereotipul său vizavi de cum ar trebui să arate în această zi, plus are anumite vise, doleanțe din partea rudelor și mulți alți factori, dar totuși am încercat și atunci am înțeles că asta îmi place să fac.

DSC_1235– Care este scopul activității tale ca fondatoare a brandului Lookovetzki?

Inițial totul a fost o joacă, însă acum trei ani brandul Lookovetski a început să se dezvolte atât din punct de vedere al promovării, cât și al producerii. Intenția mea este de a realiza rochița perfectă pentru fiecare mireasă în parte, ținând cont atât de aspectele sale fizice, cât și de alte detalii care-i reflectă personalitatea. Așa m-am regăsit în acest domeniu, pentru că asta îmi permite să creez necondiționat, pot spune că e o mică poveste în care eu mă simt bine și pot experimenta nu doar la nivel de design, dar și la nivel tehnologic.

– Care au fost începuturile și pregătirile tale pentru acest domeniu?

– Totul a început chiar din casa părintească, atâta timp cât mămica e pictor, iar tăticul e un mare admirator al artelor. Evident că frumosul, pictura, discuțiile și copilăria petrecută în pereții școlii de arte din orășelul natal, au pus o amprentă semnificativă pe formarea mea ca viitoare specialistă în domeniul artelor. Au urmat Colegiul de Arte Plastice”Al.Plămădeală’’ și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, apoi masteratul în domeniu. Le sunt profund recunoscătoare tuturor profesorilor care au știut cum să mă ghideze corect toți acești ani buni de studii. La moment, concomitent cu activitatea pe care o am, mai sunt și lector în cadrul Academiei de Muzica,Teatru și Arte Plastice, Catedra Design Vestimentar – e un mic refugiu, pe care îl ador, în lumea artelor.

DSC_1197bw copy

– Cât de solicitate sunt rochiile de mireasă unice printre femeile din Moldova?

– Dacă aș face o diferență față de prezent și acum 3 ani în urmă, piața de la noi s-a lărgit. Există deja un flux de rochii de mireasă importate care arată bine, fără corsaj greoi, fără suprasolicitare de straturi. Deci, potențialul client are de unde alege, chiar la nivel de design, pentru că chiar designerii locali își propun să realizeze o colecție de rochii de mireasă pentru sezon.

– Care sunt tendințele din acest sezon în lumea mireselor?

Nu sunt sigură dacă am putea vorbi de o așa-zisă tendință, cert e că accentul se pune la moment pe originalitatea rochiei pe care o va purta mireasa. Desigur că și casele de producere în domeniu înaintează anual o listă întreagă de tendințe pentru sezon, din care, concomitent cu statistica făcută pe baza rochițelor și solicitărilor pe care le avem, aș putea face o mică generalizare. Deci, rochia acestui sezon este neapărat comodă, lejeră, fără supra-dimensionări a volumelor, iar ceea ce ține de culoare deja e discutabil, tot mai des se optează pentru o rochie cu nuanță de gri, bej, piersic, dar asta nu exclude că culoarea alb-lapte se va privi întotdeauna bine.

DSC_1255bw copy

– Cum decurge de obicei procesul de creare a unei rochii de mireasă?

– Procesul e unul mai specific, deoarece durează în timp. După ce sunt solicitată, analizăm împreună cu mireasa design-ul rochiei și bugetul ei, apoi fac mostre, schițe și machete. Ca timp procedura poate dura 3 săptămâni, dar sunt situații de urgență pentru care e nevoie să lucrezi dincolo de program.

– De unde te inspiri pentru o nouă schiță… urmărești careva branduri internaționale, designeri?

Sunt genul de persoană care nu idealizează pe cineva anume – încerc să selectez din tot și toți câte ceva care cred că este bine și pot potrivi asta pentru ideile mele. Cu siguranță voi menționa creativitatea lui McQueen și Gulliano, pentru mine ei sunt două pesonalități care m-au marcat prin libertatea lor de a gândi și crea. Astăzi se vinde originalitatea și ideea, de aceea încerc să gândesc într-un mod aparte.

– Când creezi o rochie te conduci după tendințe, modă sau după preferințele miresei?

Când creez o rochie în primul rând tind ca mireasa să se regăsească în ceea ce va purta la marele eveniment, pentru că odată ce am văzut persoana încerc să simt ce model de rochie i s-ar potrivi ideal, atât din punct de vedere anatomic, psihologic, cât și din cel al confortului. Un designer bun trebuie sa fie și un psiholog bun, deoarece sunt detalii multe și foarte mici la care trebuie să atragem atenția, astfel încât ele să nu fie în detrimentul miresei.

– Care este cel mai important element într-o rochie de mireasă?

Cel mai important într-o rochie de mireasă este ca ea să se potriveasc perfect cu mireasa. Contează corelația dintre mireasă și rochie, astfel încât ele să fie un tot întreg.

DSC_1187 copy

– Ce loc, însă, are comoditatea și lejeritatea unei rochii în crearea ei… sunt acestea principalele obiective?

Ținând cont de evenimentele care se desfășoară tot mai mult în aer liber și se renunță tot mai des la încălțămintea pe toc, la suprasolicitarea de straturi. După propria experiență, pot spune că încercăm să minimalizăm, ceea îmi permite ca să oferim maximă comoditate.

– Ce părere ai vizavi de noile capodopere ale modei – rochie de mireasă neagră sau ceva mai vechi – miresele în costum național?

Indiscutabil, costumul național a fost și va fi unul din cele mai îndrăgite surse de inspirație a designerilor locali, în lista aceasta mă regăsesc și eu. El poate fi interpretat atât de diferit, încât riscul de a realiza o lucrare corectă stilistic, cromatic și ca design și o lucrare mai puțin impresionantă este destul de mare, îndeosebi dacă ne referim exact la rochia de mireasa, deci, dacă avem o sursa de inspirație bine definită și atât de bogată cum e costumul național, e nevoie de studiu în detaliu, nu doar de a ne limitata la câteva elemente ornamentale și croielii specifice iei. Cât despre rochia de mireasă neagră – de ce nu – întotdeauna am avut o atitudine deschisa față de gama cromatică, îmi place provocarea.

– Ce recomandare ai pentru miresele care în această vară își vor celebra nunta?

Nu le recomand nimic altceva decât să savureze orice clipă din procesul pregătirilor, care nu e unul din cel mai ușor, dar unul din cel mai frumos. Ceea ce ține de rochiță, să fie ideală din toate aspectele –  model, culoare, comoditate. O importanță majoră o are machioza și hair stilistul ales, care ar contura corect imaginea unei mirese… sigur ca aș continua la infinit cu recomandări, dar vreau să menționez un lucru – nu uitați dragi mirese că nu există anumite standarte și reguli, tot noi suntem cei care le facem și le cerem. Nimic nu poate face o mireasă mai frumoasă – nici rochia cea mai luxoasă, nici machiajul corect, nimic – decât zâmbetul și sclipirea din ochi… și fericirea cu care radiază în această zi importantă din viața ei.

DSC_1308 copy

Reporteră: Axenia Samocrainaia

Fotografă: Victoria Tihonova

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*