DIVERTISMENT

Daniela Dermengi, inițiatoarea campaniei ”Meatless Friday” : Spuneți adio mezelurilor!

IMG-119-of-318

Vineri, 19 august a avut loc petrecerea dedicată campaniei ”Meatless Friday”, care a împlinit un an de existență în Republica Moldova. Proiectul a fost lansat în premieră anul trecut de bloggerul-ambasador, Daniela Dermengi împreună cu blogul pentru femei, Ladylikewoman.com.

Peste hotare, proiectul ”Meatless Friday”  se bucură de o popularitate sporită, pe când la noi în țară mai puțin. Din acest considerent Daniela și-a propus să aducă și la noi această inițiativă, unde să poată vorbi despre riscurile în urma consumului excesiv de carne, dar și să promoveze un stil de alimentație sănătos și echilibrat.  ”Mi-am dorit să vorbesc prin această campanie unui public mult mai larg despre cât de riscant este consumul în exces de carne și câte beneficii are stilul de viață alimentar echilibrate. Având un blog pentru femei deja lansat, aveam și platforma necesară pentru a promova o astfel de campanie. Inițial, am gândit campania ca ceva foarte grandios – colaborări cu supermarket-uri, restaurante, cafele, autorități publice, dar mi-am dat seama că în Moldova nu e atât de simplu cum e în celelalte țări unde se promovează campania. Acolo se fac politici publice, este implicat Ministerul Sănătății, se fac dezbateri în Guvern și Parlament vizavi de consumul de carne. Restaurantele sunt deschise să accepte crearea unui meniu 100% vegetarian, care să fie prietenos nu doar cu vegetarienii, dar și cu cei care au drept scop să reducă consumul de carne. Așa că am luat-o pe calea pașilor mici. Sper să reușesc să determin cât mai multă lume să consume în cantități moderate carnea”, a spus organizatoarea evenimentului.

IMG-168-of-318

Este un proiect ce are drept scop să educe obiceiuri alimentare sănătoase. Este o campanie care e bună pentru om, bună pentru animale și bună pentru planetă. Având în vedere circumstanțele actuale ale omenirii, când ne confruntăm cu poluare și încălzire globală, războaie, extreme care co-există – cum ar fi luxul și sărăcia, foamea și abuzul – o astfel de campanie trage semnale de alarmă. Ce legătură există între consumul de carne și toate aceste fenomene? Fermele de animale poluează, pentru creșterea unui kilogram de carne e nevoie de circa 7 kg de vegetale și asta în condițiile în care în anumite colțuri ale lumii se moare de foame. Cum zicea și Lev Tolstoi – „Atâta timp cât vor exista abatoarele, vor exista și războaie”. În concluzie, Meatless Friday este cu siguranță un proiect de perspectivă”, a precizat Daniela.

Iar dacă vă întrebați cât de des consumă carne organizatoarea acestui eveniment, atunci să știți că de 11 ani a exclus acest produs din alimentația sa zilnică.”Daniela nu consumă deloc carne ? Sunt vegetariană de 11 ani, dar nu încerc să transform pe nimeni în vegetarian. Prin intermediul campaniei, transmit ideea de echilibru și moderație”, susține Daniela.

La petrecere au participat bloggeri, parteneri, presa, parteneri și participanți solidari cu ideea da a mânca carne într-un mod echilibrat și rațional, unde au socializat și au mâncat sănătos. De asemenea, a fost organizat și un târg cu scopul de a o susține pe fotografa Elena Mocrii. ”A fost un eveniment la care am lucrat 2 luni. Este o primă experiență pentru mine ca și eveniment organizat cu atât de multe persoane – circa 70 la număr. Au fost mulți invitați, presă, bloggeri, parteneri, participanți solidari cu ideea de Meatless. A fost o petrecere aniversară, în care am ținut ca lumea să se simtă bine, să socializeze, să mănânce sănătos și gustos și am pregătit și câteva momente de intrare în scenă care să le capteze atenția și să le facă seara mai plină. Aici mă refer la intervenția invitatelor mele speciale – Luminița Suveică, Maria Marian și Corina Dascălu – prezentarea de modă la care au defilat reprezentante de parteneri apropiați campaniei Vinerea fără carne, dar am avut și un târg de vânzare realizat cu scopul de a o susține pe fotografa Elena Mocrii. Anume, în cel din ultim context am o mică dezamăgire – nu s-au strâns bani prea mulți pentru Elena și totuși unii parteneri vor continua până la finele lunii august să contribuie cu o parte din vânzările lor. Le mulțumesc enorm!

A fost frumos, m-am simțit luată de valul pregătirilor, nu am reușit să observ toate detaliile, să gust din mai nimic ce a fost pe masă, abia de am apucat să fac poze și să le dau o mână caldă tuturor celor care intrau pe ușa evenimentului, dar ulterior când m-am liniștit, am înțeles că a fost o reușită. Loc de mai bine există mereu, dar faptul că am făcut tot ce a depins de mine îmi dă o stare de liniște și satisfacție”, a menținut organizatoarea.

IMG-238-of-318

Daniela ține să transmită celor care depășesc cantitatea optimă în consumul de carne că ”Meatless Friday” e pentru ei, de asemenea să fie atenți la ce tipuri de carne consumă. ”Dacă mănâncă zilnic să știe că per fiecare kg din masa lor corporală nu au nevoie de mai mult de 0.5 g de carne. Dacă depășesc cantitatea optimă, atunci Vinerea fără carne e pentru ei ? De asemenea, trebuie să fie atenți la ce tipuri de carne mănâncă și cum o prepară. Nu faceți supă din bulion, pentru că e total nesănătos. Și spuneți adio mezelurilor! Lucrația la aspectul vostru exterior, dar fără a uita de sănătatea voastră spirituală”, a declarat Daniela Dermengi pentru everydayjournalism.md.

Pe parcursul unui an de existență a acestei campanii, Daniela Dermengi a organizat 5 masterclass-uri, unde participanții găteau mâncare fără carne. Pe lângă evenimentele gastronomice pe care le-a organizat, Daniela planifică și alte metode pentru  promovarea stilului de alimentație sănătos în rândul moldovenilor.

Autoare: Sabina Hirianov

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*