INTERVIEWS Journalism in Moldova SPECIAL

Daniela Jenunchi: Jurnalismului sportiv de la noi îi lipseşte profesionalism şi imparţialitate

Daniela Jenunchi este prezentatoarea Știrilor Sportive de la Jurnal TV. Timp de patru ani a intrat în casele tuturor copiilor din Republica Moldova, prezentând emisiunea “Povestea de seară” la postul de televiziune Moldova 1. Acum ea e Blonda de la Jurnal TV, plină de viață și îndrăgostită de lumea sportului.

-Care a fost traseul tău profesional de până acum?
-Primul meu job l-am obţinut la 15 ani, eram promoter, meserie care m-a învăţat că este destul de dificil să comunici cu oamenii şi că nu toţi pot fi „îmblânziţi” de un zâmbet sincer oferit. Deşi părinţii mi-au dat de toate mereu aveam tendinţa să muncesc. Fiind studentă în anul doi la FRIŞPA (Facultatea Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice) , frecventam şi Facultatea Arte Frumoase, clasa Teatrul de Revistă, (unde am şi obţinut Diploma de regizor). De aici am ajuns în platoul imens de la Moldova 1 în calitate de prezentatoare a emisiuni pentru copii “Povestea de seară”. Dupa patru ani de citit poveşti, am intrat într-o altă lume la fel de captivantă, lumea sportului, la Jurnal TV.

-Cum a fost la „Povestea de seară”? Ce ai învățat din această experiență?
-A fost cea mai dulce perioadă a carierei mele de prezentator. Am învăţat cel mai important cum e să lucrezi în echipă. Am avut o echipă minunată care m-a susţinut şi m-a învăţat să fiu eu, să fiu sinceră în faţa camerelor, doar aşa poţi câştiga dragostea telespectatorului. Iar atunci când mergeam cu Ciki prin raioane, să le citim poveşti de pe scenă picilor, dragostea copiilor pur şi simplu mă facea să mă simt inexplicabil de frumos.

-De la “Povestea de seară” în lumea sportului. Cum ai luat decizia de a face un alt fel de jurnalism, diferit decât cel dedicat copiilor?
-Aşa a fost să fie. Adrian Graur, profesorul meu de atunci, mi-a spus că eu voi pleca de la „Povestea de seara”, când voi fi în vârful muntelui, nu atunci când proiectul va fi sortit plictiselii şi rutinii. Din start am ştiut că nu vreau să prezint ştiri despre omoruri, violenţă şi alte lucruri neplăcute. Lumea sportului e frumoasă, rar când se întâmplă evenimente urâte, şi in plus, chiar îmi place acest domeniu şi încerc să fiu cât mai informată.

-Ce visai să ajungi în copilărie?
-De mică evoluam în faţa buneilor şi vecinilor pe scenă improvizată, dar visul de a deveni actriţă, în adolescenţă s-a pierdut, doream să fiu în politică sau să activez în organizaţiile internaţionale, să călătoresc şi să schimb lumea spre bine. Nobil scop. Totuşi de destin nu te poţi ascunde.

-De ce crezi că la auzul cuvântului “sport”, lumea se gândeşte automat la fotbal, supranumit de unii „sportul Daniela Jenunchirege”? Crezi că ar trebui promovate mai mult şi celelalte sporturi?
-Fotbalul pe bune este sportul rege, fiindcă este cel mai iubit gen de sport şi are cei mai mulţi fani. Părerea mea, acest fapt va fi şi în viitor neschimbat. Eu tot sunt o microbistă, deşi am şi alte sporturi pe care le urmăresc. Sporturile sunt promovate de fanii acestora, respectiv ce sport are cei mai mulţi adepţi acela este şi promovat. Fiecare e liber să decidă ce să urmărească şi pentru cine să ţină pumnii.

-Ce părere aveți despre jurnalismul sportiv din Republica Moldova?
-Jurnalismului sportiv de la noi îi lipseşte profesionalism şi imparţialitate. Unii se încumetă să scrie la comandă în interesul anumitor personaje din sportul autohton. Important să redai telespectatorului informaţia corectă nedenaturată.

-Care a fost cel mai amuzant moment pe care l-ați trăit la pupitrul ştirilor?
-Ele au fost mai multe… Niciodată nu voi uita cum am zis : Sunt Tatiana Vornicescu şi vă prezint ştirile din sport, de ce mi-am uitat numele nu-mi amintesc. Micile bâlbuţe care uneori îţi scapă la fel sunt destul de amuzante dăcă reuşeşti să pătrunzi în esenţă.

-Ce este dificil în prezentarea unui buletin sportiv?
-Să ştii să pronunţi corect numele sportivilor asiatici, nume de cluburi mai deosebite şi să nu fii „fiartă”. E nevoie de dinamism şi logică în ceea ce transmiţi privitorilor, şi puţin zâmbet, deşi eu îl ofer în „porţii mai mari”.

-Trei sportivi moldoveni pe care îi admirați…
-Ion Luchianov, Cristina Iovu, şi toate sportivele clubului Femina pentru ambiţie şi pasiune faţă de ceea ce fac.

-Care e cea mai mare realizare de până acum?
-Că fac ceea ce îmi place.

-Ce-ţi doreşti să se întâmple pe viitor în carieră?
-Mai multe proiecte interesante legate de acelaşi domeniu: sport.

-Tu le aduci telespectatorilor cele mai noi ştiri din sport. Spune-mi, ţie îţi place să faci mişcare? Ai un program de sport bine stabilit?
-Pentru mine mişcarea nu este ceva ce trebuie de făcut, e stilul meu de viaţă. După ce am practicat 12 ani dansurile sportive, 5 ani i-am petrecut în sala de forţă, organismul nu te lasă să stai pe canapea. Cea mai recentă activitate a mea este alergatul, mai ales că am un parc drăguţ chiar lângă bloc.

-Ai ţinut vreodată dietă?
-Da. Multe, dar fără succese de durată, cele 10 kg în plus au dispărut constant pe parcurs de 6 ani, având un mod de viaţă sănătos.

-Ce nu știe lumea despre tine?
-Toţi se uimesc când află că ştiu să gătesc, şi trebuie să recunosc- o fac destul de bine, plus sunt foarte pretenţioasă la tot ce ţine de curăţenie în casă, e necesar să fie totul impecabil. Alţii niciodată nu ghicesc ce vârstă am, şi asta îmi place.

-Cum priveşti statutul de vedetă pe care îl ai?
-Niciodată nu am înteles sensul acestui cuvânt, sunt un om simplu care apare pe sticlă cu informaţii. Lumea încă mă ţine minte ca Daniela de la Povestea de seară, alţii mă privesc mai lung când stau în rând la casa magazinului, nu mă deranjează. Alţii, mai curajoşi pot să îmi spună că în viaţă arăt la fel de bine ca la TV, apreciez şi da îmi este plăcut.

-Ce face Daniela Jenunchi în timpul liber?
-De toate. Poate să fie la bucătărie să încerce ceva nou, să fie în sala de forţă sau la o cafea cu prietenele. Încerc să mă bucur de fiecare clipă liberă, fiindcă viaţa este cel mai frumos dar de la Dumnezeu.

-Recomandați o carte care v-a marcat!
-Am citit multe cărţi în diferite perioade ale vieţii mele, toate la un moment dat m-au învăţat ceva, dar eu am percepţia mea asupra lumii şi chiar gândesc mai special, deşi unele idei de ale mele le întâlneam în acele cărţi. Cel mai frumoase cărţi sunt cele cu poveşti, ele ne dau speranţe, ne fac să visăm, iar visele se împlinesc dacă crezi sincer în ele.

-Mulţi tineri vin la facultăţile de Jurnalism în speranţa că vor ajunge vedete de televiziune. Ce sfaturi le-ai putea da?
-Nu faptul că eşti vedetă îţi aduce împlinirea, important e să crezi în ceea ce faci să o faci sincer şi să nu uiţi care este adevăratul scop al unui jurnalist.

Autor: Mircea MITROFAN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.