Dida Drăgan: ,,Îmi apăr cu credință darul de la Dumnezeu”

dida draganSeara zilei de 27 mai 2017 a fost încă o ocazie de interacțiuni culturale românești din cadrul întâlnirilor TVR Moldova. De această dată invitata serii a fost artista Dida Drăgan, denumită și ,,vocea de flacără a rock-ului românesc”. Gazda evenimentului a fost teatrul Satiricus I.L.Caragiale din Chișinău.  

Dida Dragan

dida dragan

Interpreta a purtat o discuție sinceră cu moderatorul întâlnirii – Alexandru Grecu. Aceasta a povestit despre părinți, carieră și colaborări. Interpreta a recunoscut că părinții ei nu au vrut ca ea să fie artistă, iar facultatea de Drept a terminat-o doar pentru că așa a dorit tatăl ei. Debutează în Slovacia, apoi la Mamaia, unde reușește să întâlnească artiști emeriți și să ia premii. ,,Așa a vrut Dumnezeu”, spune artista când își amintește de primele sale realizări, care au fost doar cu voia Celui de Sus, pentru că doar El i-a dat acest dar: ,,îmi apăr cu credință darul de la Dumnezeu”. Tot la acele începuturi, Dida Drăgan și-a jurat că va purta pe scenă doar negru, pentru că a debutat într-o rochie neagră, pe care, după cum spune artista, au tot încercat nemții să i-o ia când urca pe scenele din Germania. Solista a mai povestit despre turneele sale în Japonia, Israel, Rusia, ceea ce era o raritate în perioada lui Ceaușescu.

Dida Dragan

Dida Dragan

Dida Drăgan și Chișinăul au făcut cunoștință datorită poetului Grigore Vieru. Artista își amintește și azi cum a venit în acest oraș și l-a cunoscut pe Vieru. Mai târziu acesta i-a scris niște versuri pentru un cântec, însă interpreta încă nu a reușit să-l cânte, spunând că o va face atunci când va găsi un compozitor pe care să-l doară… pentru că ,,eu sunt un om care simte”. De asemenea, invitata serii a colaborat cu alte personalități marcante din Moldova, printre care Ion Aldea Teodorovici. Alte realizări ale artistei sunt colaborările cu formațiile ,,Roata”, ,,Mondial”, ,,Roșu și Negru” etc. Desemnată drept Artistă a Poporului din Republica Moldova în 2014, aceasta nu consideră ceea ce face o meserie, ci o formă de exprimare, iar pe artiști îi definește ca ,,alergători de cursă singuratici,,. Au urmat câteva întrebări din partea publicului, iar una dintre ele a fost ,,care e visul Didei Drăgan?” iar aceasta a răspuns că visul ei este acela de a nu dezamăgi pe nimeni prin creația sa.

Dida Dragan

publicul

Dida Dragan

Spre final, spectatorii au avut parte de un mic recital din partea Didei Drăgan, aceasta aducând pe scena teatrului Satiricus piese care au ridicat în picioare publicul. Acest fapt a demonstrat încă oadată de legătura strânsă între poporul de pe cele două maluri ale Prutului, pe care interpreta îl condideră ,,doar apă” și care nu e capabil să despartă niciodată cele mai scumpe valori comune – patrie, neam și credință.

Întâlnirile TVR Moldova se află la cea de-a cincea ediție și au menirea de a apropia și de a menține elementul cultural dintre Republica Moldova și România, prin intermediul personalităților artistice cunoscute în aceste două țări.

Reporteră: Axenia Samocrainaia

Sursa: Everyday Journalism