BLOG SPECIAL Special

Dintre toate fructele și legumele… „Mi piace la pasta” //EDITORIAL (Italia)

diana8diana13Exact ca în filmul „Eat Pray Love”, exact atât de savuroas mănâncă italienii. Dacă vrei să fii longeviv, adoptă regimul alimentar italian. Mâncarea este echilibrată, sănătoasă, și minim procesată.

Italienii sunt dependenți de cafea, una foarte bună. Micul dejun se poate rezuma la o singură ceașcă de cafea. Ritualul se servire a acestei băuturi de regulă se face în cel mai apropiat local, în drum spre serviciu. În doze mici, dar concentrate se consumă cafea la greu. Nu am văzut pe cineva să bea cafea solubită. Croissantul cu cremă, cereale, unt, magiun și alte umpluturi este oferit la pachet cu ceașca de cafea. Cafenelele sunt deschise de la ora 6:00, deci, chiar și cei cu cel mai matinal regim de muncă servesc cafeaua.

diana10

diana7

diana 1

Prânzul este dedicat pastei. Modul de preparare a pastei e foarte, foarte divers. Se preferă pasta fiartă „al dente”, adică „un pic crudă”. Ca dressing se prepară legume. Produsele făinoase se prepară din soiuri tari de grâu, astfel nu există riscul ca pasta să devină lipicioasă. Nu lipsește „parmigiano”, probabil cel mai popular tip de cașcaval în Italia. Brânzeturile sunt deosebite. Preparate în condiții de casă, după metode tradiționale. Așadar puteți gusta cașcaval cu gust de pere, cașcaval cu măsline, cașcaval cu ardei iute și încă o mare varietate.

diana11

În Italia principiul de bază ce ține de o alimentație sănătoasă e: „mâncăm ca să trăim, dar nu trăim ca să mâncăm”. La cină se consumă cărniță și salată. Mâncarea se prepară în cantități strict necesare. Se evită încălzirea produselor, ori fierberea în exces. Alimentația sănătoasă este estențială pentru italieni.  Și italienii mănâncă mămăligă, doar că se servește rece și în formă de turtițe mici. Sunt foarte conservativi în ceea ce ține de regimul alimentar. În magazine nu prea o să găsești mâncare de import, în schimb o să descoperi noi produse, noi legume, băuturi, dulciuri ș.m.d. Pizza italiană are în comun cu pizza made in Moldova doar numele. Din nou, ingredientele sunt simple, foarte ușor digerabile.

În fiece zi de sâmbătă în localitatea Citta Della Pieve e târg. De la ora 6:00 negoțul e în toi. Iarmarocul abundă în arome, culori și gusturi. Îmi pare incredibil modul în care se combină condimentele. Nu în zadar în lumea-ntreagă bucătăria italiană este apreciată, au cu ce atrage. O descoperire recentă și inedită pentru mine a fost pâine neagră. Deși din prima am crezut că brutarii au ars coptura, apoi am realizat că e pâine obișnuită. Gustul nu diferă cu nimic. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am putea prelua. Unul dintre ele e să cheltuim rațional banii pentru mâncare, iar de sărbători să evităm mesele cu platourile „supraetajate”.

diana 9

diana 2

diana 4

diana 3

diana12

Autoare text și fotografii: Diana Cojocari, jurnalistă stabilită în Italia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*