NEWS SPECIAL

“Doar femei…” într-o Luni seară …

Există un parfum al fiecărui moment. Iar parfumul serii de 13 Mai, în cadrul stagiunii Teatrului Tabu din București, a fost parfumul de femeie, de actriță, de om de teatru care respiră cultură prin toți porii. 

Haricleea Nicolau, actriță a Teatrul I D Sîrbu din Petroșani și asist. univ.dr. la Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea din Craiova, unde predă în special actorie și improvizație, a sosit la București pentru a aduce la viață patru tipologii de femei din multitudinea ce alcătuiește  femeia universală. “Rebela”, “Criminala”, “Nebuna” și  “Curva” sunt cele patru portrete care au luat naștere treptat din reprezentația Haricleei, și care au reușit să facă publicul să treacă prin toate stările de emoție profundă pe care numai un bun actor le poate crea, de la hohote de râs la lacrimi în colțul ochilor. Mai presus de aceasta, spectacolul a fost o metaforă a femeii, a faptului că, indiferent de tiparul căruia îi aparținem, nevoia de iubire există în oricare dintre noi, iar durerea dragostei ucide la fel, chiar dacă poartă haine diferite. Rochie de mireasă, geacă de piele, fustă scurtă sau voal negru de doliu, hainele au fost la fel ca și poveștile – diferite – însă păstrând aceeași esență: impactul pierderii iubirii asupra sufletului de femeie.

spectacol

Deși numele spectacolului putea induce în eroare, făcându-i pe mulți să considere că este unul adresat exclusiv femeilor, s-ar putea spune că bărbații au fost adevărații invitați de onoare  ai acestei seri, pentru a putea gusta, deși pentru doar 50 de minute, din cupa amară a durerii feminine. Fiecare lacrimă ce a curs pe obrazul actriței, artistic desigur, fiecare strigăt de durere și fiecare zâmbet, au fost un sacrificiu în numele artei și al iubirii de pe scenă.

actriță

Cadrul intim a permis crearea unei atmosfere perfecte chiar înainte de stingerea luminilor, pregătind pătrunderea în meandrele sufletului de femeie ca pe un covor roșu. Spectacolul a fost “one woman show”, ideea aparținând în întregime Haricleei, și a fost jucat pentru prima dată pe o scenă din București. Aparent menit să destindă publicul, tiparul unic și-a lăsat amprenta în sufletele invitaților atât prin apropierea față de actrița care a interacționat cu publicul în mod direct, cât și prin puterea cu care cuvintele au rezonat în fiecare dintre cei prezenți.

actriță bucurești

Și pentru a putea împărtăși cu voi măcar o mică parte din experiența de Luni seară, veți avea ocazia să o cunoașteți pe Haricleea într-un interviu viitor.

actorie

 Tu când ai mers la teatru ultima dată?

Autor: Raluca Ioana CHIPRIADE

Sursa fotografii: din colecția personală Haricleea Nicolau

EVERYDAY JOURNALISM.COM

  

Comments are closed.