INTERVIEWS NEWS SPECIAL

Doina Popa: ” În Moldova este mai greu să ai vise, dar nu imposibil”

Are emoții ori de câte ori este în fața unui public și știe cât de important e să transmiți un mesaj, să ajungi la sufletul și conștiința telespectatorilor. Doina Popa, prezentatoarea de la Prime TV, ne-a spus că pentru ea orice emisie în direct este starea care reprezintă sindromul omului îndrăgostit și emoţia de a avea mereu fluturi în stomac.

Cum a fost întâlnirea ta cu lumea televiziunii?
Televiziunea nu a fost ceea ce mi-am dorit de mică, a fost probabil ceva predestinat. În casa mea întotdeauna a fost în centrul atenției  acest subiect fiindcă mama mea este jurnalist. Și de aceea , anume ea, a vrut să mă îndeparteze de acest domeniu. Admit că și-ar fi dorit pentru mine o profesie mai pragmatică.  Iar eu chiar sunt o fire practică şi realistă, nu sunt deloc visătoare şi am grijă să fiu mereu cu picioarele pe pământ. Este mai dificil în Moldova să faci ceea ce îţi doreşti cu adevărat, dar nu imposibil.

Ce a fost pentru tine? Un vis împlinit sau un accident fericit?
Doina Popa
Doina Popa, prezentatoarea Prime TV pe scena Fabricii de staturi. Foto: colecție personală
A fost o întâmplare, a fost o provocare şi eu sunt o persoană care acceptă  provocările. Consider că dacă Dumnezeu mi-a oferit această oportunitate,  nu trebuie să o ratez. Deși uneori este o povară, ești fară voia ta ținta răutăților și a bârfelor. Nu sunt adepta scandalurilor, deşi par o persoană dură şi mulţi îmi spun asta la prima vedere. Eu sunt un om ca toţi oamenii şi mă afecteaza lucrurile  nedrepte spuse la adresa mea, însă, în timp, am învăţat să nu fiu vulnerabila  şi  să evit toate răutăţile care, de altfel, sunt inevitabile  în meseria noastră. Învăț din toate câte ceva.
Prin ce te-a atras televiziunea?
Dacă vorbesc despre perioada în care eram telespectator, mi se părea frumos prin faptul că era o modalitate aparte  de a transmite informații și stări.  Acum percep televiziunea ca pe o posibilitate  care poate schimba lucrurile,  care poate face lumea mai bună, care îi poate convinge să fie mai  toleranți, să le îmblânzeasca sufletele, într-un cuvânt.
Fiind cea care spune în fiecare dimineaţă ’’bună dimineaţa’’ şi cea care spune în fiecare seara ’’bună seara’’, pot afirma că televiziunea mă atrage prin sentimentele pe care le trăiesc zilnic. Este starea care reprezintă sindromul omului îndrăgostit, adica emoţia de a avea mereu fluturi în stomac.
Televiziunea este singura ta experienţă în jurnalism?
De fapt jurnalismul înseamnă nu doar televiziune. Nu înţelegeam de ce mulţi îmi ziceau că jurnaliştii adevăraţi fac şi radio, până într-o bună zi când am facut şi acest lucru, datorită Victoriei Bucătaru. Am avut ocazia să lucrez şi în radio şi pot spune că este o muncă grea, dar foarte frumoasă. Cu siguranţă asta nu va fi ultima mea experienţă în radio. Consider că un jurnalist profesionist trebuie să ştie să facă de toate, indiferent dacă este presă scrisă, radio sau televiziune. Ceea ce contează, este să îţi placă ceea ce faci.
Prezentatoarea Prime TV, Doina Popa pe scena Fabricii de Staruri
Prezentatoarea Prime TV, Doina Popa pe scena Fabricii de Staruri

La Fabrica de Staruri ai fost urmărita de milioane de moldoveni și români. Cum depășești emoțiile când e atâta lume cu ochii pe tine?

Fabrica de staruri pentru mine a fost ca un examen. Atunci am învățat să-mi depășesc condiția. Această experienţă m-a ajutat să fiu mai liberă, mai expresivă, mai sigură pe mine. Mi-a fost greu fiindcă nu am făcut asta niciodată, eram obişnuită cu prompterul. Am mai prezentat sportul şi la alte două televiziuni, în afară de Prime, şi mi-a fost greu să trec de la prompter la pură improvizare şi aveam nevoie de libera exprimare şi de experienţă. În schimb, am înţeles că dacă îţi doreşti un lucru cu adevărat, îl obţii. A fost o plăcere să lucrez cu oameni talentaţi, oameni care știu ce vor de la viaţă, oameni care te fac să speri, fiindcă în Republica Moldova este greu să ai aripi, să ai vise. Acest poiect mi-a dat energia creatoare de care aveam nevoie.
Şi acum am emoţii în direct şi sunt sigură că si profesioniştii,  la fel le au. Ce e frumos în televiziune, este că trebuie să înveţi să-ţi controlezi aceste emoţii. Începutul este mai greu însă cu timpul te obişnuieşti.Trebuie să fii mereu bine dispus, pentru că telespectatorii simt când truchezi,  ei sunt cei care își doresc ca în fiecare dimineaţă când conectează  televizorul, să găseasca acolo lucruri frumoase și oameni frumoși.
Cum e să fii prezentatoarea mai multor emisiuni și proiecte în același timp? Îți mai rămâne timp și pentru tine, familie?
A face această meserie este într-adevăr greu pentru că îţi ia foarte mult timp. Pe lângă faptul că este meseria ta, asta este şi un hobby. Este imposibil să faci această muncă doar pentru bani, e obligatoriu să o faci din tot sufletul. Jurnalismul, de fapt, nu reprezintă doar  timpul din  emisie. Pentru a pregăti un material este necesară o muncă grea în spate a unei echipe. De aceea  este o responsabilitate enormă de a fi prezentator, fiindcă până la urmă munca depusă de colegii  tăi, este în mâinile tale.
Tu trebuie să redai  exact ceea ce şi-a propus  echipa să transmită telespectatorului. Într-adevăr, toate acestea  necesită seriozitate si implicare şi nu îmi mai ramâne prea mult timp pentru mine. Am puţine vacanţe, însă dacă vrei, găseşti solutii salvatoare, în caz de necesitate. Dacă eşti un om calculat,  îţi faci timp şi pentru familie, şi pentru prieteni.
Doina Popa
Cum te simţi atunci când prezinţi ştirile din sport, știind că ești urmărită în mare parte de bărbați?
 Nu mă gândesc că prezint doar pentru bărbaţi sau doar pentru femei. Pupitrul de știri este locul de unde noi încercăm să transmitem credibil  evenimentele zilei. Mă bucur  când cineva se apropie de mine şi îmi spune că mă admiră. Fie barbat sau femeie. Încerc să fiu aşa cum sunt. Ceea ce mă încântă de-a binelea  este că telespectatorii mei cei mai fideli sunt copiii. Ei nu mint,  sunt cei mai sinceri.
Prezinți sportul pentru că ai fost pasionată și interesată de sport?
Prezint sportul fiindcă aşa a fost să fie. Probabil pentru că sunt o fire mai sportivă.  Eu oricum fac sport, mă străduiesc să îmi fac timp cel puţin de 3 ori pe săptămână să merg la sală. Am fost exact ca un băiat în copilărie, am jucat fotbal, am jucat baschet şi în general am avut o copilărie foarte frumoasă datorită părinţilor şi bunicilor. Sunt din Chişinău însă faptul că am copilărit la ţară m-a făcut să văd altfel lucrurile. Acolo am înţeles care sunt adevăratele valori şi am învăţat să apreciez ceea ce am.
Ai vreun tabiet anume înainte de a intra în direct?
De felul meu nu sunt superstiţioasă, pur şi simplu de fiecare dată când intru în emisie zic ‘’Doamne ajută’’, asta mă face sa fiu mai liniştită. Emisia în direct oricum te emoţionează şi atunci când simţi că Dumnezeu este cu tine ştii că totul va fi bine. Până la urmă, telespectatorul înțelege că nu suntem roboţi, mai putem  să si greşim. Sunt firească, și atât.
poza nr 3
E greu sau nu e greu să ajungi pe sticlă?
Cu siguranţă este greu. Trebuie să ai multă experienţă şi trebuie să faci studii în mai multe şcoli destinate acestui domeniu pentru a şti cu adevărat ce înseamnă jurnalismul profesionist. Îmi pare rău pentru persoanele care vor să ajungă pe sticlă doar pentru faptul că le place să fie văzute acolo. Pentru mine a fost o experienţă extraordinară atunci când am lucrat în radio şi se ştie că acolo imaginea nu contează, trebuie să transmiţi doar prin căldura vocii şi apropo, este mai greu ca la televiziune. Dacă cineva îşi doreşte un lucru, atunci îl obţine. Este nevoie doar să munceşti mult şi să ştii unde vrei să ajungi.
Ca să fii prezentatoare nu trebuie să fii un geniu sau să fii cea mai frumoasă femeie din lume. Este necesar să fii naturală. Nu există oameni care nu au ceva de spus, care nu au nimic de transmis. Dacă vrei să ajungi prezentator trebuie să înveţi să ştii cum să transmiţi mesajele tale publicului şi să te faci înţeles şi apreciat.
poza nr 4
Zi de zi, de luni până vineri eşti ‘’bună-dimineaţa ‘’ din casele noastre. Ce înseamnă pentru tine emisiunea ”Discuţii la o cafea” ?
Este  o mare bucurie, fiindcă am posibilitatea în fiecare zi să întâlnesc persoane de la care  învăţ, sunt personalități, care au povești de viață ce merită să fie cunoscute.  În acest proiect eu sunt doar cea care  adresează întrebări atipice, neprotocolare, dar discrete invitaților. Cei care câștigă sunt telespectatorii. Acest proiect m-a făcut să înțeleg și cât de importantă este implicarea unui producător adevărat.
Unde te vezi în următorii ani? Tot pe sticlă?
Țintesc spre tot ce este adevărat şi muncesc pentru asta. Sper să păstrez oportunitatea de a transmite oamenilor tot ce este mai frumos si mai adevărat.
Mi-aş dori să le urez cu această ocazie fiecărei persoane care viziteaza site-ul vostru… lumină în suflet si în casă! Sărbatori Fericite!
Doina Popa
Autor: Elena SECRIERU
Fotograf: Inna Cerga
EVERYDAYJOURNALISM.COM

Comments are closed.