EVERYDAY STORIES

Doina Sclifos și drumul care a dus-o spre muzică // INTERVIU

Am cunoscut-o ca fiind cea care scria scenariile spoturilor publicitare pentru o agenție de creație, apoi am făcut cunoștință pe platoul de filmare și sincer, nu aveam habar cât de talentă este și că dincolo de o părere superficială, fata asta o să-mi devină o bună prietenă. Vă invit și pe voi să descoperiți muzica Doinei și cum gândește…

-Muzica a fost un vis pentru care ai lucrat mai mulți ani la rând, un vis despre care ai tot amânat să vorbești, să te lansezi. Care e sentimentul pe care îl trăiești după ce ai făcut asta?

-Nu știu dacă aș putea numi muzica un vis. E mai degrabă o realitate cu care trăiesc zi de zi. Iar pasul l-am făcut atunci când am simțit că am despre ce vorbi cu adevărat. Sau mai bine zis – am despre ce cânta. Atunci când am lansat prima piesă – ”Cântec de seară” – am avut o stare asemănătoare cu acele câteva ore înainte de aversele de ploi văratice, știi aerul cela nădușitor care te apasă… iar apoi vine eliberarea și dezlănțuirea 🙂 Însă starea aceasta de euforie trece foarte repede, te linișești și începi să lucrezi mai departe și să te dezvolți.

-Ce s-a schimbat din momentul în care ai lansat clipul? Impactul a atins așteptările tale?

-Știam că lansez o piesă de stare și una destul de specifică, care nu o să devină hit peste noapte. Am vrut să îi fac clip pentru că am simțit că merită o vizualizare. Și a avut impact! Nu vorbesc despre numărul de vizualizări, ci mai mult despre comentarii, distribuiri, despre faptul că piesa a fost inclusă în multe playlisturi și că mesajul a fost simțit.

-Și acum vii cu o nouă piesă….

-Tu nu mă vezi – e un alt copil de-al meu – pentru că așa obișnuiesc să-mi numesc eu cântecele 🙂 E o melodie care s-a născut în scurt timp după prima, pentru că, în acea perioadă trăiam niște stări și sentimente destul de puternice și contradictorii. Mă bucur că am reușit să le rezolv prin muzică.

-Copywriter, actriță și interpretă care își compune/scrie piesele. Toate țin de creativitate și de mult curaj de exprimare. În ce moment din viața ai înțeles… asta voi face eu, asta voi deveni eu?

-Nu am ales niciodată în mod conștient ce voi face în viață, totul a venit de la sine, iar eu cred că ceea ce se întâmplă în mod natural, reușește în mod inevitabil. Când eram mică le organizam părinților concerte. Sora mea era moderatoarea, iar eu cântam. Și între cântece băgam câte o pauză publicitară. Reclamam tot ce găseam prin casă – detergenți, săpun, ceai, etc. Mă amuză acest lucru acum, când îmi dau seama că de mică mi-am ales calea fără să știu. Probabil este totuși ceva scris în univers pentru fiecare om.

-Știu că scrii muzică și pentru alți artiști. Iată te-ai lansat și tu ca artistă. E scump să faci muzică?

-E relativ acest termen – scump! Uite, mie de exemplu mi-e scumpă muzica. Tare 🙂  Timpul e scump, mai ales în industria muzicală, unde trebuie să fii mereu pe val. Iar dacă te referi la bani – orice produs calitativ necesită investiții. Totul este matematic, ca într-o afacere – cât investești – atâta primești și nu vorbesc aici doar de bani ci în primul rând de timp, efort, suflet și energie.

foto: Mihail Turculet

-Nu doar muzica, dar și clipul a fost gândit de tine, pentru că ai o altă experiență… experiența de a scrie scenarii pentru spoturile publicitare și de a asista la filmările acestora. Practic, tot ce ai făcut tu până acum au fost experiențe care te-au făcut un artist complet… un artist care poate lucra și își poate lansa un produs muzical de la A la Z. De cât timp este nevoie să lucrăm la visul nostru înainte de a-l trăi? Cât timp ți-a luat ție?

-Nu mă pot numi în nici un caz un artist complet, mai am mult până acolo. Însă o personalitate complexă – da. Nu știu însă dacă aceasta este rețeta succesului neapărat. Îți explic de ce – eu m-am tot căutat pe parcursul anilor în diferite domenii, am experimentat, am învățat. Aceasta mi-a format caracterul, personalitatea. Însă eu înțeleg perfect că dacă mi-aș fi direcționat energia mea doar asupra muzicii aș fi fost astăzi mult mai departe, muzical vorbind. Referitor la vise – nu cred că există o noțiune valabilă pentru toți – unii își trăiesc visele de mici, altora le trebuie o viață să ajungă la ele, iar alții, din păcate, le uită de tot.

-Există momentul potrivit, momentul când simți să o faci sau există acel acum pe care trebuie să-l faci și să-l trăiești? Tot la visul de a face muzică și de a o face publică mă refer… Crezi că ai făcut-o la timp sau trebuia să o faci mult mai devreme?

-Nu voi ști niciodată răspunsul la această întrebare. Și nici nu vreau. Orice drum nu aș fi ales, ar fi fost corect. Mulți vorbesc despre momentul potrivit, însă nu cred că este vreun om care real cunoaște când vine acel moment. Fie îl simți, fie îl creezi tu, fie fugi de el. Eu am avut câteva tentative să fug de muzică, dar ea fugea după mine și mă ajungea de fiecare dată în cele mai interesante momente. Vorba aia, oricât ai încerca, nu poți fugi de tine niciodată.

foto: Mihail Turculet

-Televiziunile din Moldova au reacționat pozitiv. Cum au reacționat radiourile, pentru că după mine muzica ta nu este una neapărat comercială. Ai întâlnit anumite impedimente în promoavarea piesei?

-Muzica mea se aude la radio, dar nu peste tot. Unele radiouri au formate care nu permit difuzare acestui stil muzical. Dar e ok – acum trăim în era digitală, în care prezența pe internet te face internațional și acolo, defapt vezi feedbackul real. Nu există impedimente în a te promova – iar refuzul unui radiou nu ar trebui să îl demotiveze pe nici un artist începător. Atenția noastră trebuie să fie orientată asupra creației și artei. Iar din momentul în care prinzi valul – să reușești să te menții pe el.

-Unde vrei să ajungi cu muzica ta?

-Direct în suflet.

Sursa: Everyday Journalism

Autoare: Victoria Ungureanu

Foto cover: Sofia Golovinscaia

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*