INTERVIEWS SPECIAL

Dorin Chioțea: „Presa sportivă înseamnă -10°C pe un teren de fotbal”

Dorin ChioteaDorin Chioţea este jurnalistul român care îşi priveşte profesia ca pe o continuă vacanţă. E unul din puţinii jurnalişti români care a reuşit să pătrundă în Coreea de Nord. În 2007, alături de un fotoreporter, a petrecut acolo o săptămână. A fost editor-şef adjunct la Gazeta Sporturilor,  editor coordonator la Libertatea, redactor- şef al cotidianului sportiv ProSport şi Adevarul. Acum este editor General  –  Kanal D România, iar în continuare va colabora în calitate de reporter special la postul Realitatea TV.

A început să fac presă atunci când era elev în clasa a IV-a și pentru prima dată a citit un ziar de sport. A studiat la medicină și părinții îl vedeau medic de profesie, însă jurnalismul la cucerit.

Debutul său în presă începe în anul 1995, atunci când s-a dus la ușa redacției ziarului ZIUA. ”Acel ziar organiza un concurs pentru jurnaliști ca să scrie pentru o rubrică de sport, fiind dirijată de Dragoș Stănescu. Nu am fost selectat, însă după un an am fost primit în redacție. Eram pasionat de sport și în fiecare sâmbătă veneam la redacție ca să învăț, să fur din secretele acestei meserii. Mai târziu, am început să dedic mai mult timp, venind şi duminica. Fiind în anul patru la medicină, aveam stagiul de practică care îmi oferea timp liber, astfel continuam să vin la ZIUA. Eram considerat un student bun”, povestește jurnalistul.

Nu-i pare rău că nu a continuat cariera în medicină. ”Consider că decât să fii un doctor prost mai bine un ziarist bun. Tatăl meu îmi spunea că este cel mai bun doctor dintre jurnaliști. Eram conștient de greutățile pe care le întâmpinam, dar am încercat să mă implic în activităţi ziaristice care nu le plăcea celorlalți din redacție”, spune Dorin Chioțea.

Pentru el meseria de bază, cea de reporter, nu se uită niciodată, șefia te distruge. ”Încercam să fiu apreciat și văzut datorită unui material bun. Mergeam le meciuri, făceam interviuri pe frig, ploaie. Îmi plăcea munca pe teren. A venit perioada când jumătate din articolele publicate în ziarul ZIUA erau ale mele. Îmi amintesc o situație atunci când nu eram angajat la ZIUA, colaboram, și am fost trimis la un meci de fotbal. Gheorghe Hagi nu oferea nicio declarație presei în acea perioadă. Eu am încercat să obțin un interviu cu acesta și am reușit. Și l-am convins spunându-i că voi fi dat afară de la muncă dacă nu obțin o declarație, chiar dacă în realitate nici nu eram angajat la ZIUA”, își amintește el.

Visul lui dintotdeauna era să obțină o legitimație de jurnalist. Cu timpul, ziarul ZIUA a început să-l remarce pe Dorin Chioțea.” Prima jumătate de an la acest ziar nu am primit nici un leu. Mă întrețineam din cei 100$ pe care tatăl mi-i trimitea lunar. Primul  salariu a fost de 125$ atunci când eram angajat la ziarul Libertatea. Așa am văzut toată țara călătorind prin vagoane și mergând la meciuri. În acea perioadă nu erau fete în presa sportivă”, punctează Dorin.

Redacția a început să aibă încredere în Dorin și era trimis la meciuri de primă ligă. Cu timpul se reprofilează și scrie anchete pe diverse sporturi: volei, baschet, tenis. ”O dată angajat la Libertatea aveam un program full time. Treceam printr-o perioadă dificilă. Iubita mă părăsise. În 1996, redactorul-șef de la Libertatea mi-a propus să plec cu echipa națională de fotbal în Thailanda pentru o săptămână și am acceptat. Conducerea ziarului era mulțumită de activitatea mea pentru că făceam reportaje foarte bune. Și în Thailanda încercam să găseasc subiecte, nici vorbă să mă odihneasc. Astfel, le-am atras atenția ziarele thailandeze unde am încercat prin intermediul acestora să fac câteva reportaje. Într-un ziar am descoperit câteva fotografii cu niște țigani români care furaseră ceva în acea țară. Întors în România,  cu acest subiect am ocupat prima pagina a ziarului Liberatatea mai mult de câteva săptămâni”, afirmă el.

Cu trecerea timpului, Dorin Chioțea devine șef pe departamentul sport de la Realitatea TV, având un salariu de 300$. „Meseria de jurnalist este una solicitantă, dar ai un program liber”, adaugă el.

Jurnalismul e unica meserie în care mă simt în vacanță. A călătorit în peste 70 de țări și consideră că sportul este singurul care a scos lumea în stradă.

Lui îi aparținea ideea proiectului “ProSport”. A dat un anunț în ziar de angajare și astfel și-a format echipa. ”Pentru realizarea acestui produs sportiv, mi-am amânat nunta 4 luni din cauza solicitării prea mari de muncă asupra ziarului ProSport. Munceam de la 8 dimineața până la 2 noaptea ca să pun pe picioare acest ziar.

Am devenit redactor-șef la ProSport, coordonând o echipă de tineri ambițioși. Am activat și la Gazeta Sporturilor, dar în comparație cu aceștia, noi aveam subiecte mai bine tratate și inedite. Încercam de fiecare dată să am o relație corectă cu oamenii, câștigând astfel respect din partea lor. Pe lângă activitatea de ziarist, mă implicam și în proiecte foto, mă ocupam de resurse umane ș.a.”, povestește el.

Șirul experiențelor continuă, a administrat la ziarul „Adevărul” o echipă de paparazzi, unde avea o muncă foarte dificilă. ”Pentru un jurnalist cea mai mare avere este credibilitatea, să fii de încredere și să nu dezamăgești, să ai o agendă de contacte și să nu uiți de unde ai plecat. În meseria de jurnalist pasiunea spune totul, nu talentul, acesta se descoperă în timp. Presa sportivă înseamnă – 10 grade pe un teren de fotbal”, încheie Dorin Chioţea.

Autor: Mircea MITROFAN

EVERYDAY JOURNALIS.COM

Comments are closed.