INTERVIEWS Journalism in Moldova

Dumitru Ciorici: “În accepțiunea mea, libertatea de exprimare are o limită”

Ciclu de interviuri cu experţi şi jurnalişti despre etica mass-media în relatarea subiectelor sensibile despre copii

sursa foto: unimedia.md

Dumitru Ciorici, membru al Consiliului de Presă co-fondator şi director editorial la portalul de ştiri UNIMEDIA. Este co-fondator şi director editorial la portalul de ştiri UNIMEDIA. Anterior a activat în calitate de director executiv şi preşedinte la Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova. În perioada 2005-2006 a fost reporter la ziarul pentru tineri „Asta Da”.

-În ziua de azi nu există reglementări legale pentru conţinutul internetului (spre deosebire de audiovizual care este reglementat prin lege), le dă acest fapt mediei online undă verde la a scrie orice, fără a răspunde cuiva dacă încalcă normele etice?
Nu le dă voie să scrie orice. Presa online trebuie să respecte Codul Deontologic al jurnalistului, valabil pentru toate tipurile de presă, nu doar TV și Print. Toți trebuie să înțeleagă că presa online nu face excepție de la categoria “presă”.

-Credeţi că ar fi necesar un cod deontologic al jurnalismului online? Ar intra şi bloggerii în această categorie?
Codul Deontologic deja există. Nu trebuie reinventată bicicleta. El doar trebuie să fie respectat de toate tipurile de media. Cât privește bloggerii, nu cred că putem impune bloggerilor un regulament. Bloggerii nu sunt jurnaliști. Ei ar trebui doar să aibă bunul simț și înțelepciunea să nu tirajeze fapte și informații neverificate. Dacă totuși asta se întâmplă, el poate fi acționat în judecată. În rest, fiecare are dreptul la o opinie.

– Un moment specific al mass-media online este posibilitatea de a lăsa comentarii la textele şi imaginile video apărute pe site. Deseori ele pot fi neetice, pot încalca dreptul la viaţă privată şi demnitate al protagoniştilor. Trebuiesc ele moderate dacă încalca normele etice, sunt discriminatorii sau descoperă identitatea persoanei protejate de jurnalist?
Da, ele trebuie moderate, dacă încalcă normele legale. O parte din mediile online chiar fac acest lucru, inclusiv UNIMEDIA. Cu toate acestea volumul comentariilor uneori este atât de mare, încât moderarea lor survine cu întârziere. În accepțiunea mea, libertatea de exprimare are o limită.

– Mass media online este un domeniu relativ nou în Moldova, înseamnă aceasta că el este şi cel mai neprofesionist?
Nu cred că putem fi atât de categorici. În toate tipurile de jurnalism se întâlnesc cazuri când autorii scapă sau acceptă să se comporte neprofesionist în raport cu subiectul pe care-l abordează. Lipsa profesionalismului nu vine de la dezvoltarea new-media, dar de la mulți jurnaliști necalificați care au ajuns în presă odată cu explozia de instituții media din ultima perioadă.

Autor: Stela ROMAN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.