SPECIAL

E-book versus cartea tipărită

Indiferent de locul în care trăim, timpul pare să își fi micșorat dimensiunea și chiar începem să ne întrebăm de ce nu reușim să facem toate lucrurile pe care ni le propunem pe parcursul unei zile întregi. Cititul a pierdut teren și el, atât din cauza lipsei de timp cât și din cauza altor activități care i-au preluat locul. Un alt motiv, îl reprezintă și banii.

Cu toate acestea, există în continuare foarte mulți oameni interesați de lectură. Dacă aruncăm o privire în mijloacele de transport în comun, putem observa cu lejeritate persoane care își “ucid” timpul într-o manieră plăcută: citind. Unii cu ajutorul cărților tipărite, alții utilizând diverse dispozitive electronice. Esența este că, indiferent de mijlocul prin care o fac, lectura încă mai există și acesta este un fapt îmbucurător.

sursa foto: engadget.com

Dar care sunt diferențele între cele două? Sau mai bine spus: există diferențe?
Privind dintr-un unghi tehnic, apar diferențe de confort dar și de “siguranță”. În primul rând, o carte tipărită va ocupa mereu mai mult spațiu față de un dispozitiv electronic. Să nu mai vorbim de momentul în care am dori să luăm alături de noi mai multe cărți. Drept urmare, dacă dorim să luăm cu noi câteva volume, este mult mai ușor să utilizăm un gadget. Pe de altă parte, o carte tipărită va putea fi oricând răsfoită, spre deosebire de un e-book, care necesită un dispozitiv de citire. Astfel, siguranța este punctul forte al cărților tipărite și asta pentru că întotdeauna vei avea acces la conținutul cărții fără a-ți face probleme că nu mai există baterie sau că o eroare a sistemului de operare va șterge tot ce ai salvat de-a lungul timpului.

Din punct de vedere al ușurinței cu care poți obține lectura, cartea tipărită încă are un avantaj și asta pentru că există librării la aproape tot pasul, unde poți avea și acces la carte fără a fi nevoit să o cumperi.

Un avantaj important pentru e-book este faptul că poți face orice modificare îți dorești, fără a fi nevoit să o păstrezi. În cazul studenților sau celor care au nevoie să extragă pasaje de text, utlizarea e-book-ului este cea mai bună metodă, deoarece o carte printată va păstra mereu “urmele”. Aș putea spune că aceasta este “o diferență care face diferenta”.

Un alt avantaj al cărții digitale este faptul că nu ai nevoie de lumină pentru a citi. Dispozitivul îți oferă lumina necesară fără a mai fi nevoie de o sursă suplimentară.

Ca o privire de ansamblu, singurele diferențe notabile sunt reprezentate de mijlocul de transmitere al informației. Drept urmare, depinde foarte mult de cititor și de nevoile acestuia, în procesul de alegere a unei cărți sau a unui e-book.

În rândurile ce urmează, am considerat potrivit să cer și părerea unei persoane direct implicate în “lumea cărților” și anume Liliana Negoi, o scriitoare pasionată de artă în cel mai mic detaliu al ei, de la muzică și sculptură până la fascinanta lume a literelor. Haideți să vedem ce părere are ea despre diferențele care există între cele două variante de existență a cărții.    

foto: din colecția personală

– Ești scriitor și ai o serie de volume de poezii publicate în limba engleză pe site-uri de profil. Cum vezi tu tehnologizarea cărții?
Cred că, dată fiind evoluția tehnologiei, era inevitabilă apariția „cărții electronice”, lucru care s-a petrecut cândva la jumătatea secolului XX, și ulterior facilitarea accesului la citirea acestui tip de document, prin inventarea și lansarea pe piață a tot soiul de gadget-uri capabile să stocheze un număr din ce în ce mai mare de e-book-uri. La ora actuală e-book-ul nu mai este ceva ieșit din comun și își dovedește utilitatea pe baze zilnice la nivel mondial, fie că vorbim de texte de beletristică sau de lucrări științifice.

-Care ar fi diferențele din punctul tău de vedere între cartea clasică, în variantă tipărită, și cartea digitală?
Depinde de ce fel de diferențe avem în vedere. Teoretic, informația este aceeași, indiferent că este citită în format electronic sau tipărit. Diferențele apar în momentul în care ne gândim la ușurința cu care dobândim acces la această informație sau la plăcerea personală pe care o poate simți cititorul în a urmări cuvintele fie pe o foaie de hârtie, fie pe un ecran electronic.

-Există un avantaj major al procesului de tehnologizare al cărții?
Nu știu dacă există UN avantaj major, dar avantaje există într-adevăr. Cred că primul lucru pe care l-ar menționa fanii cărții digitale ar fi economia de hârtie care se face, prin netiparirea textelor în format clasic. Apoi ne putem gândi și la economia de spațiu – dacă pleci într-o călătorie, în loc să iei cu tine o sacoșa de cărți, este suficient un e-book reader în care poți introduce o întreagă bibliotecă. Un alt motiv pentru a prefera o carte electronică ar fi ușurința cu care poate fi obținută de cele mai multe ori – un singur click îți poate descărca în doar câteva secunde cartea dorită, fără a mai trebui să aștepți sosirea curierului și fără a fi nevoie să te deplasezi personal pentru achiziționarea ei. Pe de altă parte însă, sunt destui cei care ar spune că o carte în format clasic nu va rămâne niciodată fără baterie când ți-e lumea mai dragă și nici nu pățește nimic dacă o scapi pe jos.

-Din punct de vedere financiar, vânzarea cărților digitale este mai avantajoasă decât a celor printate?
Pentru cititori da, este mult mai avantajoasă, în general cărțile în variantă electronică sunt mult mai ieftine. Un motiv este tocmai economia de hârtie pe care am menționat-o în răspunsul anterior. Un altul este faptul că întregul proces de publicare a unei cărți în format electronic este internalizat. Aceeași persoană, după ce a terminat de scris o carte, poate desfășura întregul proces de editare, corectare, formatare, prelucrare, în propriul calculator, lucru care scutește foarte multe costuri adiționale. Și datorită multitudinii de website-uri care își pun la dispoziție serviciile pentru publicarea de cărți electronice – Amazon și Lulu ar fi doar două exemple – traseul pe care o carte îl parcurge de la autor la cititor s-a redus substanțial.

-Ar putea sfera digitală să substituie “cartea”?
Intrebarea asta îmi aduce aminte de un lucru pe care l-a declarat la un moment dat un reporter la televizor: „Va veni o zi când tradiționalele cărți tipărite vor deveni obiecte de lux destinate doar colecționarilor”. Nu este exclus ca acest lucru să se întâmple, dar ziua aceea, din punctul meu de vedere, este foarte departe. „Cartea” are o istorie prea bogată pentru ca sfera digitală să o poată înlocui prea curând. Sunt prea mulți cei „de modă veche”, pentru care „cartea”, obiectul în sine, are o valoare sacrosanctă, și nu vorbesc doar de oameni în vârstă. Părerea mea este că această „conviețuire pașnică” între cartea tipărită și cea electronică va continua pentru o lungă perioadă de timp.

-A citi o carte implică pentru mulți un ritual. Răsfoitul paginilor, căutatul capitolelor, ba chiar descifrarea “aromei” paginilor unei cărți noi sau vechi. Se mai poate păstra un ritual în ceea ce privește cartea digitală? Și dacă da, care?
Pentru mine, ca și pentru alții, o carte e un fel de crisalidă: odată deschisă coperta, conținutul își întinde aripile precum un fluture și zboară spre ceruri în întreaga sa frumusețe. Cartea tipărită este un amestec splendid de fragilitate a formei și forță a conținutului. Sigur, există și oameni pentru care fluturii nu sunt cu nimic mai buni decât omida originară. Trecând însă peste asta, cred că „ritualul” de care vorbești în întrebare iese oarecum din calcul în cazul cărților digitale, cel puțin din punctul meu de vedere. Sau rămâne limitat strict la atașamentul pe care cititorul și-l creează față de conținutul textului, și mai puțin față de obiectul care îi mijlocește cunoașterea. În momentul în care dai pagina unei cărți, pentru o fracțiune de secundă degetul atinge cuvintele tipărite, și asta dă naștere la o legătură pe care cartea digitală nu o poate oferi. Așa că eu sunt puțin mai sceptică în ceea ce privește dezvoltarea unui ritual similar față de o carte electronică.

Autor: Raluca  Ioana Chipriade

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.