INTERVIEWS SPECIAL

Ecaterina Covali: Să cultivăm în tineri gustul pentru presa de calitate

Ecaterina Covali este realizatoarea emisiunii „Omul de lângă…” de la Moldova 1. O prezenţă TV care atrage publicul spre oameni frumoşi. Născută pe data de 7 ianuarie, 1989, la Chişinău, Republica Moldova. Din 2009 este Preşedinte al Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova unde promovează tinere talente în breasla jurnalistică. În perioada 2006-2009 a fost corealizatoare a emisiunii „TineRadio” la Radio Moldova. Din 2008-2010 a fost corealizatoare a emisiunii de tineret „Abraziv” de la Moldova 1.

-Ce însemnătate are astăzi Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova (CTJM) pentru tine?
Astăzi CTJM înseamnă pentru mine oameni, echipă, prieteni şi 5 ani din viaţa mea. În aceşti ani, am investit alături de colegii mei în mass-media tinerilor din Republica Moldova. Prin intermediul activităţilor pe care le-am desfăşurat, am încercat să punem bazele unei prese a tinerelior liberă, echidestantă şi vreau să cred cu o mare posibilitate de creştere.

În continuare învăţăm tinerii jurnalişti să” consume” şi să aducă informaţii cu adevărat necesare, ne dorim să cultivăm în tineri gustul pentru presa de calitate.

Ecaterina Covali-Ce ai învăţat din anii petrecuţi la CTJM?
Am trecut prin toate etapele venind în această organizaţie, am fost voluntar, asistent de proiect, manager de proiecte, coordonator de programe şi preşedinte. Timp necesar şi paşi indispensabili pentru ca să înveţi sa apreciezi, să recunoşti şi să înţelegi anumite lucruri… Iar în calitate de preşedinte a trebuit să învăţ să sudez o echipă de tineri şi să am grijă de oamenii cu care lucrez.

-Anul acesta ai lansat o emisiune la Televizinea Naţională, apreciată de ziarele cu renume de la noi din ţară . A fost şi o emisiune de raiting de altfel. Povestiţe-ne mai mult despre acest proiect.
Mi-a zis o colegă într-o zi, că atunci când vorbesc despre „Omul de lângă…”vocea îmi sună altfel, ochii au o altă strălucire şi devin foarte sensibilă… o cred!

Am lucrat cu tot sufletul şi cu toată imaginaţia la acestă emisiune alături de colegii mei. Conceptul, genericul, grafica, logo-ul, pe toate le-am creat cu grijă şi le-am plămădit mai multe luni. Nicio melodie sau coloană sonoră n-a sunat întâmplător, le-am trăit mai întâi… nemaivorbind despre fiecare poveste de viaţă a eroilor emisiunii. Oricând pot reproduce pasaje întregi din ceea ce mi-au vorbit invitatele mele, le pot reda gesturile, le cunosc răsuflările şi fiecare accent logic, asta pentru că la montaj ascultam zeci de ori interviurile, pe toate le-am trecut prin mine înainte să apară pe sticlă.

E primul meu proiect TV și mi-a intrat în inimă fără putinţă de uitare, e ca şi prima dragoste.

Ecaterina Covali
foto: Alex Iordache

-Cine au fost eroii emisunii „Omul de lângă…”?
Le-am făcut cunoştinţă telespectatorilor cu femeile din spatele celor mai puternici şi titraţi bărbaţi din ţară. Natalia Doga, Raisa Vieru, Lidia Bejenaru-Botgros, Dina Ghimpu, Margareta Timofti, Angelina Tănase, doamne care inspiră şi au ştiut să zică „am încredere în tine…”ori de câte ori au simţit că e nevoie. Mie mi-au imprimat multe din pildele şi exemplele lor, pentru o viaţă…

-Ce părere aveţi despre spaţiul mediatic din Republica Moldova, ce-i lipseşte?
Independenţa.

-Ce aveţi să le spuneţi tinerilor jurnalişti?
Să muncească mult şi să insiste pe calitate, să nu uite de bun simţ şi Dumnezeu.

-Conduceţi mai bine de 2 ani Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, aţi produs un proiect TV de audienţă, sunteţi membru al Comisiei guvernamentale pe politici de tineret, membru al biroului executiv la Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, ce urmează?

Cu siguranţă muncă, încă mă încăpăţânez să zbor…

Autor: Mircea MITROFAN

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.