INTERVIEWS SPECIAL

Ernest Vardanean: Spațiului mediatic din Moldova îi lipsește curaj, îndrăzneală și gândire liberă

A fost arestat de autoritățile transnistrene la 7 aprilie 2010 ”pentru înaltă trădare de stat” şi condamnat la 15 ani de privațiune de libertate, fiind grațiat printr-un ordin, semnat la 5 mai 2011, de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.  Jurnalistul Ernest Vardanean de origine armeană este considerat unul dintre cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova. Cum e să te lupți cu autoritățile de la Tiraspol și să fii susținut de presa de peste Nistru aflăm de la Ernest Vardanean.

Cine este Ernest Vardanean?

Ernest Vardanean este un politolog și jurnalist din Moldova de origine armeană.

Cum ați început activitatea jurnalistică?

Activitatea jurnalistică am început-o imediat după absolvirea Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, în 2002.

Ce părere aveți despre jurnalismul politic din Moldova?

Jurnalismul politic în Moldova este destul de murdar. Prevalează presa de partid care deteriorează imaginea jurnalismului. În acest sens, mă bucur că nu aparțin niciunei instituții media, iar blogul meu la ”Europa Liberă” reprezintă un teren de liberă exprimare, unde îmi pot exprima poziția independentă, fără afiliere politică.

Ați lucrat pentru agenţia de presă oficială a administraţiei transnistrene „Olvia-press“ de la Tiraspol. Cum a fost activitatea dvs. acolo?

Am lucrat la ”Olvia-press„ ca freelancer, scriam uneori articole politice, dar fără entuziasm întrucât eram nevoit să scriu ceea ce nu-mi plăcea.

Publicarea articolelor cu iz de adevăr v-a costat libertatea? L-ați criticat pe Smirnov?

Da, l-am criticat pe Smirnov, dar mai ales verbal, în cercuri jurnalistice, în situații neoficiale. În cazul meu critica lui Smirnov a fost doar un pretext, rădăcina problemei se afla într-un joc politic murdar derulat între Transnistria, Rusia și Moldova.

Ce program zilnic ați avut în detenție la Tiraspol?

În fiecare zi citeam cărți, învățam limbi străine, ascultam muzica – mai pe scurt, făceam multe să nu mă scot din minți.

Cum credeţi, care a fost factorul decisiv care a contribuit la eliberarea Dvs.?

Factorul decisiv a fost implicarea Bisericii Armenești și a celei Rusești.

Au imunitate jurnaliștii din stânga Nistrului în relatarea adevărului, problemelor și investigațiilor politice sau juridice?

Pe vremurile lui Smirnov, nu numai jurnaliștii, ci și deputații au fost, de fapt, lipsiți de imunitate în cazul unor critici. Niciunul n-a avut drept să-l critice pe Smirnov. Iar acum, cu Șevciuk, regimul a devenit puțin mai liber, și presa își permite să dezvăluie anumite probleme social-politice.

Există democrație în autoproclamata Transnistrie?

După cum am spus, acum Transnistria este puțin mai democratică, decât anterior. Însă, până la o democrație adevărată mai este mult.

Cum a fost relatat cazul Vardanean în mass-media din Moldova? Va deranjat ceva?

Sincer, m-a mirat activitatea colegilor mei din dreapta Nistrului. Nu m-am așteptat la așa o vehemență. Sigur că le mulțumesc tuturor jurnaliștilor care m-au susținut.

Câtă siguranță are un jurnalist în Republica Moldova?

Relativ mai mare decât în Transnistria sau în Rusia. Dar totuși nu am iluzii – nu avem presa liberă în Moldova.

Ați scris/publicat la comandă politică?

Da, a fost în Tiraspol, la ”Olvia-press”.

Ce părere aveți despre spațiul mediatic din Moldova? Ce-i lipsește?

Spațiului mediatic din Moldova îi lipsește curaj, îndrăzneală, gândire liberă.

Ce nu știe lumea despre Ernest Vardanean?

Ceea ce nu știe, nici nu trebuie să știe.

Ce nu ați face niciodată ca jurnalist?

Nu voi minți.

Care e cea mai mare realizare a dvs. până acum?

Doi copii.

V-aţi dori ca și ei să devină jurnaliști?

Nicidecum.

În acest moment, cu ce vă ocupați?

Îmi fac studii la masterat, scriu pe blog.

Recomandați o carte care v-a marcat!

Trebuie să citiți sute de cărți să înțelegeți care dintre ele este (sunt) remarcabilă (remarcabile).

Un sfat pentru tinerii jurnaliști!

Nu vă temeți de nimic, nu cereți nimic, nu credeți nimănui. Iubiți-vă meseria și luați seama de responsabilitatea pe care v-o asumați, fiind jurnaliști!

————————————————————————————————

Ernest Vardanean- născut la 11 mai 1980. Politolog. Blogger  la “Europa Liberă”. A lucrat ca freelancer pentru „Olvia-press“, presă oficială a administraţiei transnistrene. Are un atuu de bun cunoscător a mai multor limbi străine. 

Autor: Mircea MITROFAN
EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.