EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

Ghenadie Orbu : „Fotbalul e sportul unei echipe nu al unei singure persoane”

Este liderul și cel mai bun marcator al sezonului 2010-2011 al echipei FC Dacia. Echipa care în 2011 a luat Cupa și Supercupa Moldovei și care în acest an are toate șansele să-și repete performanțele.

– Ghenadie, cine te-a ghidat să alegi fotbalul ?

-Tatăl meu era un fan și un jucător amator al ”sportului rege”. A fost decizia lui ca și eu să fac fotbal. În acest fel am început să-l practic încă din clasa întâi.

– Ai petrecut o periodă la Intersport, după care ai ajuns la FC Dacia. Cum s-a întâmplat ?

-Odată cu absolvirea liceului am finalizat și scoala de fotbal. Am fost acceptat la Intersport. În scurt timp am fost la probe pentru FC Dacia, unde am fost acceptat și unde joc din 2001 până în prezent.

Ghenadie Orbu

– În sezonul 2010-2011, ai fost desemnat cel mai bun marcator al „dacilor”cu 22 de goluri. Pe lângă toate acestea mai ești și liderul echipei. Cum e să fii cel mai bun ?

-Aici e cazul să fiu modest , dar o să fiu sincer. E plăcut. Dar fără doar și poate, meritele se datorează întregii echipe. Mă bucură încrederea ei. Fiecare membru a contribuit la acest fapt. De multe ori un gol bun se înscrie dintr-o pasă bună, un balon care nu a ajuns în poarta echipei se datorează fundașilor. Fotbalul e sportul unuei echipe nu al unei singure persoane.

– Ești la Dacia din 2001. Pe parcursul acestor ani nu ți-ai dorit să joci pentru o altă echipă ?

-Au fost astfel de momente. Dar nu pentru că nu ma satisfăcea cariera mea de la Dacia. Am participat la probe pentru două echipe, însă nu am fost acceptat.

Ghenadie Orbu

– În 2011 „ lupii galbeni”au câștigat Campionatul și au luat Supercupa Moldovei. Cât de greu a fost să obțineți aceste victorii ?

-Ca orice luptă: cu dificultăți, cu momente bune. „ Jocul frumos” mai este și un joc al norocului. E nevoie de o pregătire bună, atât morală cât și fizică.

Ghenadie Orbu

– În Divizia Națională din acest an FC Dacia ocupă a doua poziție în clasament. Sunteți pregătită ca în acest an să repetați performanțele anului 2011?

-Zece puncte care ne despart de Sheriff sunt atât de avantajoase pentru ei , pe cât de neavantajoase pentru noi. Dar pregătirea bună a echipei ne face să râvnim la mai mult. Cu toate că nici locul doi nu sună atât de rău.

– De ce echipele noastre nu obțin calificări în campionatele europene, cum sunt : Champions League și Europe League ?

-Trebuie să fim realiști și să conștientizăm bine faptul că Republica Moldova nu are acel nivel de fotbal care ar fi necesar pentru aceste campionate.

– Din septembrie 2011 conducătoare clubului de fotbal Dacie este Zinaida Jioară. Cum e cu o doamnă în post de șef ?

-Chiar dacă cineva ar fi sceptic la capitolul ‘o femeie în fotbal’, eu chiar nu fac nicio diferență între șef – bărbat și femeie – șef. Pe lângă toate acestea, dna Jioară are ceva ani de când activează în această sferă a fotbalului.

Ghenadie Orbu

– Se știe că fotbaliștii câștiga bine. Este valabil acest lucru și pentru țara noastră ?

-Vorba aceea : Why not? Desigur ca nu aș putea compara salariile noastre cu cele de peste hotarele țării. Dar în limitele și capacitații Moldovei, eu zic că nu e cazul să ne plângem de ele.

– Ai o echipa preferată din spațiul internațional?

-Nu mă calific ca un fan al unei sau al altei echipe. Dar îi simpatizez atât pe galactici cât și pe catalani. Cu toate că sunt cele mai mari rivale spaniole.

– Ce planificări faci pentru următorii ani ?

-Nu îmi place să mă uit în viitor. Timpul le va arăta pe toate.

Ghenadie Orbu, fotbalist
Ghenadie Orbu, fotbalist
Ghenadie Orbu
Ghenadie Orbu și reporterul Everyday Journalism, Alina Bivol

Autor: Alina BIVOL

Fotograf: Inna CERGA

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.