EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

Gloria Gorceag: În Moldova nu se consumă arta

Participantă a Fabricii de Staruri I, interpretă, absolventă a unei Facultății de Jurnalism, animatoare radio, Gloria Gorceag ne-a comunicat cum le reușește pe toate. Spune că Moldova nu este tărâmul showbiz-ului, dar e sigura că va rămâne devotată muzicii.

– In ce moment ai înțeles că vrei să faci muzică?
-Nu am avut un moment din asta să mă trezesc într-o dimineață și să-mi zic “Gata, de azi mă fac artistă”. A fost un proces firesc. Cânt de când mă țin minte. Eram conștientă că “meseria” de interpret este de fapt o loterie. Dar când am început să și câștig bani din muzică, mi-am dat seama că nu mai am nevoie de o alta profesie.

– Eşti participanta primei Fabrici de Staruri. Cum te-a marcat și te-a schimbat acea experienţă?
-Nu m-a schimbat în nici un fel, dar mi-a oferit experiență și m-a făcut o vocalista mai bună, este adevarat. Pe atunci eram « verde » de tot. Nu știam să-mi stăpânesc emoțiile pe scenă. Iar apoi tot eu mă criticam și mă condamnam că nu sunt suficient de profesionistă. Adevarul e că atunci nu realizam unele detalii, detalii ce țin mai mult de încrederea în sine. A fost o perioadă dificilă, cu de toate…și bune și rele. Dar mă bucur că am fost acolo. Acum privesc altfel lucrurile. Și anume Fabrica de Staruri a contribuit la asta.

Gloria Gorceag

– Interpretul Smally este boyfriendul tău. El are multe duete, printre care cel cu Dana Marchitan, Kapushon. Nu v-ați gândit la ideea să faceți un duet împreună?
-Ah, eu nu vorbesc despre viata mea personala :)) Despe Smally pot, însă, sa vorbesc ore în șir strict în calitate de interpret/compozitor. Pentru ca este un om atât de talentat și plin de idei și nu vreau ca ceea ce facem noi în studiou să se rezume la un duet. Nu asta este scopul. Noi facem muzică. Eu vin cu o ideea, apoi el o dezvoltă, iar în final se nasc piese frumoase. Mă bucur că tot mai mulți artisti tind să colaboreze cu el.

– Acum ești animatoare la Radio Noroc. Cum ai ajuns să faci radio?Gloria Gorceag
-Radioul este un fel de…drog!!! E un job care te leagă în sens direct de muzică. N-are cum sa nu-ți placă dacă ești un om dependent de muzică. Am ajuns să fac radio din întâmplare, iar acum primesc pură plăcere din asta.

– Ești absolventa unei facultăți de jurnalism. Crezi că universitățile noastre fabrică jurnaliști?
-Jurnaliștii nu se fabrică, ei se nasc. Anume asta m-a învățat facultatea de jurnalism. Poate dezamăgesc pe cineva acum, dar animator de radio poți să ajungi și fără a fi din domeniul jurnalismului. Trebuie doar să ai talent și multă pasiune pentru asta. Oricum, studiile n-au făcut rău niciodată nimănui. Sunt multe lucruri pe care le-am învățat anume datorită universității.

– Vei rămâne fidelă radioului?
Doar de un lucru sunt foarte sigură, voi rămâne fidelă muzicii.

– Cea mai recentă piesă a ta se numește „Colind”. Cu cine ai realizat-o?
-Am făcut o melodie în spiritul sărbătorilor de iarnă în colaborare cu Smally și Alexandru Brașoveanu. Foarte curând vine încă o melodie. Când lucrez cu acești doi compozitori mă simt de-a dreptul în largul meu și sigură că rezultatul va fi unul bun.


– Muzica în Moldova e o investiție avantajoasă?
-Oh, nu. Moldova nu este tărâmul showbiz-ului. De ceva timp cântă mai mult cei care investesc și mai puțin cei care au talent, din păcate. Și asta se întâmplă din motiv că acest domeniu cere investiții enorme. Nu fiecare se aventurează să „bage” bani într-un talent, pentru că la noi nu prea se consumă arta. Dar în final reușesc cei care sunt foarte ambițioși. Scena oricum e mare, aici este loc pentru toți.

– Ce muzică asculți?
Ascult aproape tot. Tot ce mi se pare mie bun. Country, R’n’B, Hip Hop, Blues, Jazz până și Dub Step. Sunt însă o fană a vocilor adevarate gen Christina Aguilera, Leona Lewis, Kelly Clarkson, Celine Dion, Lara Fabian… pe aceste femei le pot asculta la nesfârșit, de la ele învăț.

Gloria Gorceag

– Cu ce interpret ți-ai dori o colabrare?
-Hai că vă pregătesc eu o surpriză pe viitor. Veți vedea curând cine e.
– Cum ai putea să te caracterizezi? Animatoarea Gloria e diferită de interpreta și femeia Gloria?
-Acasă sunt o persoană simplă, la radio îmi văd de intervențiile mele, dar pe scenă sunt alt om, e adevărat. Nu pot să-mi explic asta, dar anume pe scenă, prin muzica, pot să-mi exteriorizez toate emoțiile.

– Ce surprize aștepți de la anul 2013? O piesă nouă? Un job nou?
-2013 va fi așa cum mi l-am imaginat eu. Deja a început bine. Vor fi mai multe melodii noi. Acum sunt suficient de matură ca să abordez un alt stil muzical. Total diferit de ce am făcut până acum. Până la finele anului voi avea ce să vă mai povestesc.

Autor: Alina BIVOL

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.