EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL

Igor Popescu: „Frica în meseria mea e dușmanul inspirației”

Igor Popescu este un make-up artist, pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu un talent deosebit. Se joacă cu toate ideile și le combină în cele mai originale moduri pentru a face femeia să se simtă frumoasă, deosebită și unică. Nu obișnuiește să-și fotografieze lucrările, pentru că fiecare machiaj e făcut pentru un anumit model, iar reacțiile clientelor îi oferă o satisfacție inimaginabilă.

-De unde a pornit nevoia și pasiunea de a practica meseria de make-up artist?

-Inițial, nu doream să mă fac make-up artist, dar fiind distribuitor de produse cosmetice într-o companie, trebuia să învăț cum să promovez produsele în cel mai avantajos mod. Compania respectivă a organizat cursuri de make-up cu o profesoară extraordinară, Irina Tiutina, membră a asociației de make-up artiști și hair-stiliști din Republica Moldova. Am urmat acele cursuri, dar nici la momentul finalizării lor nu mi-am stabilit scopul de a practica această meserie. Evident, un bărbat are nevoie de mai mult curaj decât o domnișoară în momentul când ia decizia de a urma cursuri de make-up. Să fim sinceri, la capitolul prejudecăților societatea Republicii Moldova mai are mult de lucru!

-Care este traseul pe care un liber profesionist trebuie să-l parcurgă pentru a ajunge în industrie?

-Ca să ajungi în industrie este necesară, în primul rând, dorința. În al doilea rând, trebuie să te determini în privința profesorului. Dacă ai nenorocul să dai de un profesor mediocru, riști să nu mai primești necesarul fundamental de cunoștințe și, din start, te alegi cu o poziție nefavorabilă. Concurența în acest domeniu este foarte mare.

-Care este apogeul pe care îl poate atinge un make-up artist în Republica Moldova?

-Culmile carierei de make-up artist în R.Moldova, din punct de vedere financiar, dar și al recunoașterii în societate, nu promit prea multe posibilități. De exemplu, în Republica Moldova este imposibil să-ți creezi propriul brand de cosmetică decorativă. Dacă ar fi să devii celebru în țară, oricum peste hotare îți va fi mai greu să te faci cunoscut. Astfel, brandul propriu nu-și va găsi loc pe piața mondială. Într-o țară mică și posibilitățile sunt mici. Cred că puțini vor fi cei, care vor dori să mă contrazică. Totuși nimeni nu este limitat de a fi doar make-up artist. Este mult mai interesant în crearea imaginii unei persoane, să o faci în totalitate, adică să te ocupi și de make-up, și de coafură, și de vestimentație. În așa mod, vei rămâne satisfăcut nu doar sufletește, ci și material. Eu nu sunt adeptul meseriei care aduce doar satisfacție sufletească, acest lucru foarte repede obosește.

MAKE-UP

-Ce avantaje și dezavantaje sunt în practicarea acestei meserii?

-Ca avantaje pot să menționez: emoțiile, pe care le simt când fetele se uită în oglindă după ce machiajul este finalizat, cunoașterea multor persoane noi într-un  timp foarte scurt, mobilitatea, controlul (relativ) asupra timpului de care dispun, însuși procesul de creație, lucrul asupra propriei persoane în scopul perfecționării aptitudinilor de comunicare cu persoane din domenii diferite (acesta îl consider cel mai valoros). Iar din categoria dezavantajelor aș menționa investițiile considerabile în materialele pentru lucru, inclusiv și procesul de căutare a acestora.

-Cu cine colaborezi?

-Am o colaborare foarte strânsă cu prietenii și mentorii mei: Victor Melnic și Ludmila Belousova, profesoara mea Irina Tiutina, Elena Potorac (http://www.taste-of-life.md/general/article.php?id=843), Igor și Diana Ghiter, care sunt reprezentanții regionali ai companiei de cosmetice unde am învățat meseria de make-up artist.

Frumusețea va salva lumea

-Cum definește Igor Popescu frumusețea?

-În viziunea mea frumusețea este ceea ce face ca oamenii din jur să zâmbească. Frumusețea creează bună dispoziție. Ea este, după părerea mea, un aspect al dragostei. Nu în zadar există fraza: ”Frumusețea va salva lumea”.

-E greu să faci o femeie să se simtă frumoasă?

-Nu-mi este greu să fac o femeie să se simtă frumoasă, deoarece știu cum să-i scot în evidență frumusețea. De multe ori domnișoarele și doamnele habar nu au cât de frumoase sunt. În principiu, eu nu fac mare lucru, doar ceea ce trebuie să facă orice femeie în fiecare dimineață.

-Ce te inspiră atunci când începi să realizezi un machiaj?

-Mă inspiră însăși persoana căreia trebuie să-i fac machiajul. Foarte mult contează ce dispoziție are persoana. Scopul meu este de a îmbunătăți starea emoțională a clientei. Este foarte greu să distrug peretele, ce și-l clădesc femeile în jurul lor. Inspirația îmi vine mult mai repede când clientul are o atitudine pozitivă.

-Dacă ar fi să alegi un singur truc pentru a înfrumuseța aspectul unei femei, care ar fi el?

-Aplicarea fondului de ten.

-Ce preferi să accentuezi într-un machiaj?

-De obicei, în machiaj accentuez ochii, deoarece cu forma ochilor este mai simplu de lucrat decât cu buzele. Și e mai simplu să schimbi forma ochilor, decât cea a buzelor, pe care dacă o schimbi, deseori nu are efectul dorit și nu arată prea bine. Uneori, evidențiez și buzele și ochii, depinde de dispoziția mea de moment. Întreb clienta numai în cazul în care sunt încrezut de faptul că are simțul stilului. Aș vrea să menționez că majoritatea îl au!

-Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac femeile atunci când se machiază singure?

-Cea mai mare greșeală și cea mai frecventă este lipsa fondului de ten. Machiajul, în acest caz, se privește destul de murdar și de multe ori îi adaugă femeii niște ani în plus. Iar aceasta contrazice esența machiajului, deoarece el s-a inventat pentru ca femeia să arate mereu tânără și frumoasă! O altă greșeală constituie faptul că femeile nu retușează fardurile de ochi și nu aplică rimelul după ce au aplicat fardurile de pleoape. Nu mai vorbesc de alegerea greșită a gamei de culori pentru tipul coloristic a propriei înfățișări!

-Cât de mult contează tendințele în munca ta?

-Tendințele contează foarte mult, dar stilul clasic nu iese niciodată din modă. Eu, totuși, sunt adeptul schimbărilor. Îmi place să-mi pun în aplicare toată imaginația. Chiar dacă, uneori, nu e condusă de reguli, ea creează un nou stil, care scoate în evidență tot ce are mai frumos femeia, o deosebește de restul lumii si îi permite să se simtă unică.

-Care a fost cel mai dificil machiaj, pe care a trebuit să-l realizezi până acum?

-Primul machiaj a fost cel mai dificil pentru mine. Lipsa experienței în acest domeniu te lipsește de încrederea în sine. Frica în meseria mea este ceva inacceptabil, practic este dușmanul inspirației.

-Make-up artistul pe care îl admiri cel mai mult?

-Wayne Goss (http://www.youtube.com/user/gossmakeupartist).

MAKE-UP

-Ce sfaturi le dai tinerilor care vor să practice meseria de make-up artist?

-Vreau să le doresc minte deschisă și să nu considere niciodată că au ajuns să cunoască absolut totul despre machiaj. Întotdeauna este ceva ce nu cunoști și trebuie să fii în căutare de noi trucuri, cosmetice etc. În caz contrar, vei stagna în profesie și vei rămâne în urmă.

Întrebări de la cititoare:

-Cum poți face un machiaj să fie mai rezistent?

-Pentru aceasta e vital să ai o piele hidratată și îngrijită, iar aplicarea fondului de ten și a pudrei este și ea esențială pentru persistența machiajului.

-Cum să aplici corect fardul de obraz în dependență de forma feței?

-Fardul de obraz se aplică pe osul pomeților. Respectiv, dacă fața este întinsă, el se aplică cât mai orizontal, dacă fața are o formă rotundă sau pătrată, atunci se aplică în formă alungită-înclinată, pentru a alungi vizual fața.

-Poate fi reușit un machiaj fără fond de ten?

-Machiajul fără fond de ten poate fi reușit numai în cazul în care tenul are o stare aproape ideală în ceea ce privește textura și culoarea.

MAKE-UP

-Cum putem schimba rapid un look de zi într-un look de seară?

-Schimbarea look-ului din unul de zi în unul de seară este simplă. Vopsești genele de câteva ori cu rimel, adică adaugi câteva straturi noi, schimbi culoarea buzelor în una mai stridentă, iar la culorile fardurilor de ochi aplicate dimineața adaugi o culoare mult mai închisă, fie în gama de zi, fie culoarea neagră și, poftim, ești pregătită pentru sărbătoare. Evident căi sunt mai multe, iar dacă nu ai timp să mergi la un make-up artist, aici îți vin în ajutor tutorialele de pe internet.

P.S. Niciodată să nu uitați de coafură. Sophia Loren a spus ”Coafura arată, cum va fi ziua ta, iar în final – toată viața”.

Autor: Nicoleta SERGENTU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.