Journalism in Moldova SPECIAL Special

Igor Rotari: Fotojurnalismul înseamnă mai mult decât să poți compune și edita o fotografie

Igor Rotari

Dacă jurnalistul este cel care povestește despre un eveniment, iar fotograful cel care face poze, atunci care e misiunea fotojurnalistului? Să le facă pe amândouă! Fotojurnalistul este cel care are puterea de a transmite emoția unui eveniment, cum nici cuvintele n-ar putea să o facă, iar de acest lucru ne conving și lucrările lui Igor Rotari – fotojurnalist la portalul de știri UNIMEDIA.

A studiat design-ul industrial și cel grafic, însă s-a regăsit în fotografie, atunci când, prin 2005 a apărut propunerea unui prieten de a încerca acest domeniu. „Era perioada digitalizării în fotografie și, probabil, mulți erau tentați să guste din asta. Era vorba despre un site, o comunitate a fotografilor din Moldova, unde acel prieten începuse să posteze fotografii și mi-a sugerat să o fac și eu. Nu prea aveam idee de poze și nici cu ce să le realizez, așa că, o bună perioadă încercam să fotografiez cu un telefon mobil (nu din categoria celor actuale, care se descurcă nu mai rău decât multe camere DSLR). A început să-mi placă fotografia foarte mult, însă niciodată nu mă gândeam să fac din asta meserie”, povestește Igor.

autumnal foggy sunrise

little-worker

Începutul carierei de fotojurnalist

Lucrurile au continuat în favoarea sa, parcursul profesional evoluând datorită aspirației și plăcerii de a face poze. Ca și majoritatea fotografilor din țara noastră, Igor a început să facă fotografie pentru bani, pe la ceremonii și evenimente de familie, ca mai apoi, în 2010, să apară oferta unui job și anume – fotoreporter la un site de știri. „Mi-a părut interesantă această meserie și de atunci asta fac în mare parte. Din 2012 până în 2015 am activat în cadrul unei instituții media, după care am fost angajat la UNIMEDIA, aceștia fiind într-un proces de reîntregire parțială a echipei.”

1-2

mk3_2372

Când un jurnalist se duce la un eveniment, se documentează, își pregătește o serie de întrebări, scrie textul. L-am întrebat pe Igor cum este procesul de documentare în cazul fotojurnalistului. „Cred că la capitolul pregătire e mai simplu. Trebuie să ai camera cu bateria încărcată, carduri și obiectivele necesare, care, de regulă, nu stau în altă parte decât în rucsac, deci nu e mare pregătire. Doar o informație generală despre eveniment, despre persoanele importante de acolo și cam atât.”

protest_24-04-2016

thoughts

Despre evenimente și fotografii marcante

„Evident că evenimentele mai dinamice lasă o amprentă mai mare decât o conferință de presă, de exemplu. Acele evenimente unde nu te simți în siguranță: unele proteste, istoriile personale ale unor oameni, calamități, probleme sociale… astea îmi plac mai mult. Cât despre pozele preferate, acestea sunt cele cu familia mea, soția și băiatul, pe care nu prea le afișez. Îmi plac street-urile, portretele, peisajele… îmi plac fotografiile care au un conținut”, spune Igor.

mk3_1023

untitled-1

„Nu mă consider fotojurnalist”

Deși activează de mai bine de șase ani ca fotojurnalist, Igor spune că nu se consideră un reprezentat al acestei profesii, iar asta pentru că fotojurnalismul înseamnă ceva mai mult decât să poți compune și edita bine o fotografie. „Trebuie să ai cunoștințe și din domeniul jurnalismului, trebuie să-ți pese de ceea ce se întâmplă, nu doar să mergi să fotografiezi. Deci, eu aș vrea într-o zi să pot spune, fără îndoieli, că sunt un fotojurnalist. 🙂

Totodată, un fotojurnalist trebuie să fie, după părerea mea, un fotograf matur, unul care a încercat, poate, toate genurile de fotografie și a ajuns la asta. Acum probabil o să supăr pe cineva, dar cei care consideră fotografia de nuntă FOTOGRAFIE și nu doar o modalitate relativ ușoară de a obține niște bani, nu pot, încă, deveni fotojurnaliști și, probabil, nici nu-și doresc asta.

Sfatul meu pentru cei care vor să devină fotojurnaliști e să DEVINĂ fotojurnaliști!”

untitled-2

k1

time

bird

fly-away

into-the-wild

link

mk3_7854

parlament20-01-2016_041

protest_parlament_20-01-2016

protest_13-01-2016

autumnal foggy sunrise

Mai multe fotografii realizate de Igor Rotari puteți vedea aici.

Autoare: Angelina Mașcauțan

Foto: Igor Rotari

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*