NEWS SPECIAL

Inițiativa Gagauziei de a licenția portalurile on-line ”cenzură pentru jurnaliști”

Pe 8 februarie anul curent, Adunarea Populara a UTA Gagauz-Yeri a decis cu majoritatea de voturi să susțină inițiativa de a licenția portalurile on-line, care vor intenționa sa transmită în timp real ședințele organului legislativ al autonomiei, scrie ijc.md.

ONG-urile de media din Republica Moldova își exprimă dezacordul în legătură cu această decizie a legiuitorilor din autonomia găgăuză și o consideră drept o încercare de a cenzura jurnaliștii, care operează în spațiul virtual, o îngrădire a accesului cetățenilor la informația de interes public și un precedent periculos pentru libera circulație a informației în societate. A obliga portalurile on-line, care utilizează spațiul virtual, sa obțină licențe de rând cu radiodifuzorii, care utilizează frecvente terestre, patrimoniu național, este o inițiativă inacceptabila într-un stat, care și-a anunțat adeziunea la valorile democratice și aspirațiile de integrare europeana.

Din aceste motive, mai mult decât îngrijorătoare, semnatarii prezentei scrisori fac apel la autoritățile statului, cu solicitarea de a interveni de urgență pentru a asigura realmente libertatea activității portalurilor on-line, garantată de legislația națională a Republicii Moldova și de ceea internațională.

ONG-urile de media speră la o intervenție promptă din partea autorităților moldovenești pentru a evita pericolul îngrădirii dreptului cetățeanului de a primi informație și a dreptului mass-mediei de a-i oferi această informație.

Semnatari:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Electronice
Asociaţia Presei Independente 
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul „Acces-Info” 
Comitetul  pentru Libertatea Presei
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova

Sursa: ijc.md

Comments are closed.