EVERYDAY STORIES NEWS SPECIAL

Inna Cerga: Sunt un fotograf-vânător

Pasiunea pentru fotografie i se trage de la tata care fotografiază de mulți ani. Experimentează și învață să oprească emoția în fotografiile ei. Inna Cerga este fotograful de pe băncile facultății de jurnalism care spune că o fotografie are mesaj nu pentru că ții în mână un aparat foto performant, ci pentru că totul depinde de măestria și fantezia celuia ce apasă pe buton.

-Când ai făcut prima poză și-ai început să-ți dai seama că are o importanță pentru tine?
-Tatăl meu a fost profesor la școală și totodată a condus cercul de artă fotografică la Centrul de Creatie a copiilor din oraș. Des mergeam cu el în studiou unde mă jucam sau eram drept model. Am albume întregi cu fotografii de când eram mică și prima poza i-am facut-o chiar tatălui meu. Prin asta e și minunată fotografia, că oprește timpul în fiecare cadru.

Inna Cerga

-Când ai început să iei în serios fotografia?
-Primele lecții de fotografie profesională le-am făcut cu fotograful Teatrului de Opera și Balet, Veaceslav Sologub. Apoi a urmat Școala fotografului Roman Rybaleov. Cunoștințele căpătate m-au făcut să am încredere în forțele proprii și în ceea ce fac. Îmi amintesc cât de tare îmi plăceau însărcinarile pentru acasă, deoarece trebuia să fiu mereu în căutare a ceva nou și neobișnuit. E adevărată zicala ”cine caută, găsește”. Și eu eram tot timpul în căutarea a ceva nou și întotdeauna găseam.

-Ai absolvit Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică. De ce ai ales acest domeniu?
-Am ales jurnalismul pentru că  profesia de jurnalist are tangențe cu arta fotografică. Nu-mi pare rău de alegerea făcută pentru că am învățat multe, iar în anii de faculate n-am uitat și de fotografie.

-De ce oamenii?
Prin intermediul fotografiei încerc să dezvălui lumea internă a oamenilor. Anume din acest motiv cel mai des fotografiez oameni. Sunt unii care pur și simplu iradiază, iar eu încerc să captez această lumină.

fotografie by Inna Cerga

-Cine te inspiră?
Mă inspiră locul și mereu sunt în căutare a ceva ce poate încă n-a fost abordat de alți fotografi. Iar după ce găsesc locul caut sau creez personajul care s-ar potrivi să se afle acolo.

-Ce este mai importantă, fantezia sau arma pe care o ține în mână un fotograf?
-Nu pot spune că nu are importanță ce aparat ții în mână și deseori o fotografie îți reușește pentru că tu ești înarmat bine. Dar totuși, în cea mai mare parte totul depinde de măestria și fantezia celuia ce apasă pe buton.

Inna Cerga, fotograf

-Ți-ai ales ca și motto expresia ”Prind clipe din Viața”. Cum te identifici ca fotograf cu acest motto?
-Fotografiez des și mult. Mă strădui să prind momente interesante, acele clipe ale vieții pentru că în tot ce ne înconjoară este prezentă o enigmă. În fiecare ființă vie: fie om sau altă vietate, în fiecare obiect cât de mult ar părea neînsuflețit. Anume în aceste clipe prinse eu vreau să dezvălui și acele enigme omniprezente. Eu mă văd drept un fotograf-vânător.

-Ce iți dorești pe viitor să faci având un aparat foto în mână? 
-Poate cineva va spune că nu sunt modestă, eu însă mă întreb cine nu are  vise? Desigur în viitor mi-aș dori un studiou amenajat, o expoziție personală, să mă fac cunoscută cu diferiși fotografi renumiți și lista poate continua. După cum a spus un erou nici nu mai țin minte din care film: vise, vise, ah ce dulci mai sunteți! Nu pot să știu pe unde mă vor purta valurile vieții, dar știu că oriunde în mână-mi va fi aparatul de fotografiat. Fotografia e o parte din mine și ce n-aș face mă simt legată de ea pe viață și asta-mi place.

Inna Cerga

-De ce ai acceptat să fii fotograful EVERYDAY JOURNALISM?
-Îmi plac schimbările și sunt mereu pregătită să le accept. Cu ajutorul acestui proiect sper că voi cunoaște o mulțime de oameni interesanți, iar istoria lor poate o să-mi influențeze într-o oarecare măsura destinul. Imi plac provocările!

by Inna Cerga

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

Comments are closed.