JOURNALISM Journalism in Moldova SPECIAL Special

Interviu cu Igor Vrabie: Încerc să fac fotojurnalism și când fotografiez nunți

Igor Vrabie

Igor Vrabie și-a început activitatea de fotojurnalist în 2011, atunci când a fost angajat la un portal de știri. Datorită profesionalismului de care a dat dovadă, în 2013 a obținut titlul de cel mai bun fotojurnalist al anului. În 2014, Igor a trăit o experiență frumoasă în Maldive, unde, timp de nouă luni a realizat diverse proiecte fotografice. A revenit acasă, iar astăzi, Igor activează la AGORA acolo unde are misiunea să transmită prin poze emoția fiecărui eveniment important. Mai multe despre activitatea și experiența lui Igor Vrabie, în interviul de mai jos.

12604758_10206856861013250_1314442148704150844_o– Povestește-ne cum ai ajuns să faci fotografie.

– Era prin 2011, în anul II de facultate. Mi-am cumpărat o cameră, făceam fotografii, dar nu știam cum aș putea să devin bun în acest domeniu. Un an mai târziu, la recomandarea unui prieten, m-am angajat la UNIMEDIA. S-a dovedit a fi o experiență foarte interesantă, încă din prima săptămână de lucru, atunci când am mers să fac fotografii la un eveniment la care era prezent și vicepreședintele Americii, Joe Biden.

– Ai studii în domeniul fotografiei?

– Nu. Am făcut doar câteva cursuri și masterclasuri în Moldova și în Bulgaria.

– În 2013 ai obținut titlul de cel mai bun fotojurnalist din Moldova. S-a schimbat, oarecum, activitatea ta datorită acestui premiu?

– Da, am dat două interviuri. (zâmbește)

– Care, după părerea ta, sunt calitățile unui fotojurnalist bun?

– Nu pot să vorbesc despre alte persoane, pot spune doar despre mine. De exemplu, faptul că nu sunt o persoană foarte sociabilă, mă face deseori să observ tot ce se întâmplă în jurul meu și să surprind multe interesante. Dar desigur că avem și fotografi foarte buni în Moldova ca Igor Rotari, Dumitru Doru, Tudor Iovu…

– Aveți o breaslă a  fotojurnaliștilor?

– Neoficial, da. Nu suntem mulți și nu suntem toți buni. Nu știu dacă eu sunt bun…

– În 2014, timp de aproape un an, ai activat ca fotograf în Maldive. Care sunt posibilitățile de creștere pentru un fotograf aflat într-o țară străină?

– Nu pot spune că posibilitățile de creștere sunt altele decât cele din Moldova. Totul depinde de tine, cât de mult îți dorești să crești, cât de bun ești în ceea ce faci și care este scopul tău. În Moldova, Maldive sau oriunde altundeva, nimeni nu o să te învețe să faci fotografii. Din propria inițiativă, tu crești sau nu. Și asta e tot.

ua-10

11069318_10204989141401427_331650093_o

– Care e următoare destinație în care ți-ai dori să mergi în calitate de fotograf?

– Ca fotograf, cred că în America Latină, însă mi-aș dori să merg în multe locuri, dar nu neapărat însoțit de camera foto, ori, întrebare banală pentru cei din breasla noastră atunci când mergi undeva e: „Dar unde îți este aparatul de fotografiat?” Ei bine, noi nu facem doar asta! (zâmbește)

– Dar în zonele de conflict, ai merge să fotografiezi?

– La moment, nu. Zona de conflict distruge psihica omului. Referindu-ne la război, de exemplu, acesta e cel mai cumplit lucru ce se poate întâmpla în lume și eu nu știu dacă aș putea accepta, de bună voie, să trec printr-o atare perturbare psihologică. După război, omul e diferit și nu întotdeauna se poate reîncadra în societate.

2l3b2586

2l3b8238

– Au fost evenimente la care, intenționat, n-ai vrut să mergi?

– Da. În Maidan. Era iarna, pe jumătate război și eu m-am gândit că mai bine ar fi să nu merg. Alte persoane mai impulsive s-au dus.

– Ai și poze reușite, dar care nu au fost publicate?

– Eu fac multe fotografii și doar 10% din munca mea este arătată publicului. De mine depinde doar să fotografiez, redactorii aleg ce e potrivit.

– Faci și fotografii de nuntă. Care e diferența dintre o poză artistică și una de presă?

– Eu încerc să fac fotojurnalism și când fotografiez nunți. Nu-mi place să mă implic cu idei foarte creative, ci să redau momente adevărate, așa cum sunt ele, însă uneori sunt nevoit să creez. Cât privește fotografia de știre, aceasta trebuie să exprime emoție și să aibă impact.

img_8051

igor8579

– Dacă n-ai face fotojurnalism, în ce alt domeniu ți-ar plăcea să activezi?

– Mie îmi place fotografia. E un domeniu ușor, interesant, dar eu nu sunt mulțumit sută la sută. În ultimul timp mă interesează tot mai mult domeniul științific. Mi-aș schimba activitatea, dar nu știu dacă aș reuși să fiu bun.

– Cum vezi evoluția și importanța fotojurnalismului de la noi?

– Nu cred că e vorba de vreo evoluție. Nu e o chestiune care să se transforme, pur și simplu e evenimentul, fotograful și rezultatul.

2l3b9448

ua-25

2l3b3121-2

img_8311

2l3b7316

img_9671

img_9610

igor7195

img_8528

2l3b6141

Mai multe fotografii realizate de Igor Vrabie puteți vedea aici.

Autoare: Angelina Mașcauțan

Foto: Igor Vrabie, Facebook

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*