EVERYDAY STORIES SPECIAL

Iuliana Mămăligă:Trebuie să demonstrăm că nu suntem cerşetori de glorii şi bani

Iuliana Mamaliga

Face voluntariat de mai bine de 5 ani şi spune că experiența a schimbat-o în totalitate. Iuliana Mămăligă a fost desemnată anul acesta cel mai bun jurnalist care a promovat voluntariatul. În prezent este implicată în proiectul Institutului de Politici Publice, „We Bridge” care are ca scop consolidarea relaţiilor dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. Ea spune că nu  va renunţa să facă şi să promoveze voluntariatul în continuare. Află de la Iuliana de ce trebuie să facem voluntariat.

Cum ai încercat să promovezi voluntariatul și de ce ai facut-o?

Din 2010 promovez voluntariatul. Chiar în acel an am obţinut prima dată premiul pentru cel mai bun jurnalist la Festivalul Voluntarilor. Succesul s-a repetat şi anul acesta, ceea ce mă face fericită şi împlinită. Vedeam în jurul meu foarte mulţi tineri care încearcă să facă anumite schimbări în localitatea lor, care doreau să demonstreze că tot ce înseamnă altruism şi spirit civic există şi în ţara noastră. Mi-am propus ca toată lumea să ştie de ei, să îi respecte şi să înţeleagă efortul lor. În plus, fiind încă studentă, am exersat scrierea interviurilor şi a reportajelor-portret prin realizarea de materiale cu voluntari. Ei sunt altfel, ei sunt receptivi şi modeşti, ei nu cer lauri şi osanale, ei vor doar ca lumea din jur să fie mai tolerantă şi mai bună.

Ce înseamnă pentru tine acest premiu și ce ai de gând să faci mai departe? În ce mod vei continua să promovezi voluntariatul?
Nu este premiul meu, ci al tuturor persoanelor pe care le-am intervievat. Fără ele nu cred că obţineam acest trofeu. Eu voi continua să caut şi să descopăr tineri care vor să facă un bine lumii din jur. Eu nu pot să nu scriu despre un tânăr din RM care a făcut voluntariat în ţări străine, de exemplu, pentru că este o experienţă unică şi ar fi păcat dacă nu ar fi împărtăşită. Anul 2012 mi-a adus şi primele experienţe de trainer în materie de jurnalism civic şi voluntariat. Chiar acum lucrez la teza mea de master care cuprinde aceste două elemente.

Iuliana Mămăligă alături de Antonita Fonari la Festivalul Voluntarilor 2012.
Iuliana Mămăligă alături de Antonita Fonari la Festivalul Voluntarilor 2012.

De ce trebuie să facem voluntariat?
Trebuie să fim voluntari pentru a demonstra că nu suntem consumatori şi materialişti, că avem suflet şi dorinţă de a schimba lumea în ceva frumos, că nu suntem cerşetori de glorii şi bani. Avantajele voluntariatului sunt multe. Călătoriile, schimbul de experienţă, socializarea, starea de bine când vezi că un om aflat la necaz se simte mai optimist după ce l-ai ajutat, sunt avantajele muncii de voluntariat. Voluntariatul pentru mine înseamnă o activitate din restul pe care le am. Tot ceea ce am enumerat mai sus reprezintă pentru mine acest lucru. De asemenea, nu pot să uit şi de anul 2011 când am obţinut Premiul Naţional al Tineretului în domeniul activismului civic, premiu care a compensat eşecul meu de la Festivalul Voluntarilor din acel an!

Te-a schimbat voluntariatul?
Fac voluntariat din 2007 dar cu unele întreruperi. M-a făcut să văd altfel viaţa, să înţeleg că lucrurile bune se pot face şi fără bani. Oamenii care sunt implicaţi civic sunt mai prietenoşi, mai toleranţi şi mai deschişi. Ei vor să vadă lumea fericită şi ei nu caută anumite beneficii materiale.

În ce punct crezi că se ciocnește jurnalismul și voluntariatul?
Voluntariatul este un subiect de jurnalism şi din el poţi să scrii o mulţime de articole. Cred că respectivele domenii se intersectează atunci când în lumea activismului civic este ceva nou, interesant sau exemple frumoase ce urmează a fi mediatizate şi sunt demne de urmat.

Cum poate contribui un jurnalist la promovarea voluntariatului?
Foarte simplu! Aşa cum un jurnalist economic este în căutare de noutăţi în domeniul respectiv, la fel şi un jurnalist care se axează pe domeniul societăţii civile este un căutător de subiecte interesante! Fiecare deja îşi are tactica sa de căutare!

Iuliana Mamaliga in studio la Radio Moldova
Iuliana Mamaliga in studio la Radio Moldova. Prezenta activitatea civică a ONG-ului Comitetul Internaţional pentru Diplomaţie Civică

Un jurnalist întotdeauna își urmărește colegii. Spune-mi ce notă le dai jurnaliștilor la capitolul voluntariat? 

Foarte multe instituţii nu promovează acest subiect pentru că ele caută senzaţii, audienţă. Chiar vorbeam cu cineva de la un portal de ştiri despre tema voluntariatului, şi mi-a spus : „Dar pe cine interesează? Cine o să citească?”. Cred că aş acorda un 6, nu mai mult.

Mai cunoști jurnaliști care promovează sau sunt voluntari?
Din presa scrisă şi on line nu mai cunosc. Dar pot să menţionez echipa Radio Moldova Tineret şi RadioActiv! Chiar sunt bravo! Merită un 10 puternic pentru această muncă!

În ce proiecte se pot implica tinerii și unde se pot adresa ca să devină voluntari?
Sunt o sumedenie de ONG-uri în ţara aceasta. Trebuie doar să te implici în unul din ele ca să faci voluntariat. Nu este mare filosofie. Fiecare ONG îşi are proiectele sale. Un search pe google şi se rezolvă problema!

Iuliana Mamaliga şi profesorul ei, Victor Moraru,  la Concurs de materiale privind toleranţa "Cultura coexistenţei"Voluntariatul, în mare parte e muncă neremunerată. Pentru tine e ceva mai mult decât atât?
Voluntariatul îţi aduce acele cunoştinţe pe care facultatea nu le oferă. Îţi oferă libertatea de a crea , de a socializa. Recomand tuturor să se implice activ pentru că, din experienţa mea, la angajare cei de la HR au apreciat munca mea de voluntariat. Ca jurnalist, participarea la seminare, training-uri, diferite şcoli, proiecte, concursuri este foarte esenţial, vital chiar pentru carieră şi personalitate. Ai şansa ca lumea să te cunoască şi să îţi faci prieteni.

Cum vezi tu viitorul voluntariatului în Moldova?
E unul frumos. Am speranţe mari. El va progresa enorm. Daca în urmă cu vreo 10 ani erau cîteva organizaţii timide care doreau să aducă schimbări societăţii, acum sunt mult mai multe şi mai diverse. Generaţia care vine chiar e pe drumul cel bun. Eu cred în ea!

Le poți da un sfat tinerilor. De ce ei trebuie să facă voluntariat?
Nu am o experienţă magnifică, dar le pot spune doar un singur lucru: uitaţi de drumul facultate- casă. Astă e cel mai dăunător şi prost drum. Vă îndemn să nu fiţi tocilari şi să vă implicaţi în acţiuni din afara facultăţii, asta ceea ce ţine de studenţi. Aceleaşi cuvinte le atribui şi elevilor! Credeţi-mă, chiar ajută!

 

Autor: Victoria UNGUREANU

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

 

Comments are closed.