DIVERTISMENT NEWS News SPECIAL Special

Jazzul secolului XIX la Chișinău

jazzAtmosfera secolului XIX prezentă la Filarmonica Națională ,,Serghei Lunchevici,, cu ocazia celor două zile de muzică jazz care s-au desfășurat la cea de-a V ediție sub genericul ,,Jazz’n Chișinău,,. Ascultătorii au avut parte de un cocktail muzical, pe scenă urcând instrumentaliști și vocaliști din peste 5 țări.

Evenimentul s-a desfășurat datorită AO Muzart și a pianistului Valeriu Culea, care este și inițiatorul conceptului de Jazz’n Chișinău, având ca scop popularizarea și accentuarea acestui gen de muzică pe scena din Republica Moldova.   Printre cei care au susținut acest proiect a fost Ambasadorul Letoniei – Atis Lots: ,,Pentru mine în calitate de Ambasador este o mare plăcere și mândrie de a participa la acest festival de jazz,,. Ambasadorul Poloniei la Chișinău – Artur Michałski, care contribuie la acest eveniment de mai mulți ani a spus: ,,Angajarea noastră în festivalul de jazz a devenit deja o tradiție,,.

jazz

jazz

jazz

Prima seară de jazz a găzduit pe scena filarmonicii trupa Tomasz Wendt Trio din Polonia și International Project format din reprezentanți Moldovei, Senegalului, Italiei și a Letoniei. Cea de-a doua seară a adus jazz-ul german cu trupa Pablo Held Quartet și muzica autohtonă a pianistului Valeriu Culea și al vocalistelor Cristina Pintilie, Anna-Maria Surguci, Mihaela Handuca. Anturajul a fost creat special pentru dezvoltarea și încurajarea vectorului cultural în societatea noastră, accesibil pentru toate păturile sociale. În acest scop au colaborat mai multe instituții și agenții culturale atât din Republica Moldova cât și din Europa – Elveția, Letonia, Polonia.

Festivalul de jazz din acest an va face un tur muzical prin mai multe orașe din Moldova, inclusiv Soroca, Tiraspol și Cimișlia. Reprezentanții jazz-ului participanți la festival vor arăta master-classuri pentru toți doritorii, accesul publicului fiind liber, ceea ce va contribui enorm la familiarizarea populației autohtone cu muzica jazz și va spori interesul pentru cunoașterea și colaborarea cu alte state ale lumii, acesta fiind un eveniment internațional.

jazz

jazz

jazz

Reporteră: Axenia Samocrainaia

Sursa: Everyday Journalism

Foto: din arhiva personală a organizatorilor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*