NEWS SPECIAL

Jurnalistul din Moldova condamnat pentru spionaj în Ucraina a fost eliberat

Simion Niculin (39 de ani), jurnalist acreditat la Comisia Unificată de Control şi fost militar, a revenit în Republica Moldova, după ce a fost condamnat în Ucraina la un an de închisoare sub acuzaţia de spionaj, scrie adevărul.md

„Sunt din nou acasă!”, scrie Semion Niculin pe pagina sa pe o reţea de socializare. Aceasta după ce a ispăşit un an de detenţie în Ucraina. Potrivit kommersant.md, Niculin a fost eliberat la 12 aprilie 2013, la un an din momentul arestării sale la Odesa, după care imediat a revenit în ţară. Acuzat de spionaj Niculin a fost condamnat la 22 februarie 2013 de o instanţă din Ucraina la un an de detenţie. Bărbatul a fost arestat încă în luna aprilie 2012, însă informaţia tăinuită de autorităţi s-a scurs în presă abia în luna august 2012. Făcând trimitere la surse anonime din cadrul Serviciului de Securitate de la Chişinău, ziarul rusesc „Kommersant” a descris, în ediţia electronică din Moldova, operaţiunea demnă de scenariul unui film de acţiune.

Astfel, Simion Niculin a fost încătuşat pe 13 aprilie, noaptea târziu, într-un apartament din Odesa, iar peste trei zile o instanţă de la Kiev i-a sancţionat arestul. Aşa-zisul spion este acuzat că a adunat informaţii care constituie secret de stat în Ucraina cu scopul de a le transmite altui stat sau unei organizaţii străine, infracţiune pasibilă de o pedeapsă de la opt până la 15 ani de închisoare. Un jurnalist moldovean a fost arestat în Ucraina pentru spionaj Curios este, scrie publicaţia, că protocolul privind reţinerea lui Niculin a fost întocmit abia în seara aceleiaşi zile, însă acesta nu face referire la martori sau la acte confiscate de la moldovean. Asta deşi, potrivit acuzării, el ar fi primit documente secrete de la proprietarul apartamentului, momentul fiind fixat de camerele ascunse instalate în locuinţă mai devreme. Deocamdată, nu se ştie dacă o expertiză a confirmat caracterul secret al acelor documente şi nici dacă dosarul a ajuns în instanță.

„KGB-IST SUTĂ LA SUTĂ” Atât Ministerul moldovean de Externe, cât şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au confirmat reţinerea lui Simion Niculin. „Cunoaştem despre existenţa acestui caz şi ne îngrijorează că un cetăţean al Republicii Moldova se află în arest în străinătate. Nu putem însă oferi alte detalii sau comentarii. Chiar dacă ar fi colaborator sau angajat SIS, această informaţie este, conform legii, secret de stat”, a declarat Cristina Flocea, ofiţer de presă al instituţiei. „Jurnalistul acuzat de spionaj aduna informaţii despre circulaţia mărfurilor din Ucraina prin segmentul transnistrean” Anumite episoade din trecutul jurnalistului-militar trezesc, totuşi, bănuieli. Potrivit biografiei sale, Simion Niculin a absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa, a slujit în Armata Naţională, iar apoi a fost reporter la agenţia de stat Moldpres, fiind specializat în tematică transnistreană, a scris pentru ziarul „Nezavisimaia Moldova”, iar în momentul reţinerii activa în cadrul centrului de presă al Comisiei Unificate de Control (CUC). „A lucrat la noi doar câteva luni, în 2003. Pe atunci director era Mihail Belous, un militar numit de comunişti, care s-a împuşcat în circumstanţe suspecte. Anume el l-a adus pe Niculin de la Securitate la Departamentul Ştiri. El avea acoperire la Moldpres. Era oficial angajat aici, dar nu venea la redacţie, era permanent prin Transnistria. Era KGB-ist sută la sută, o ştiau toţi. După moartea lui Belous, a plecat”, ne-a povestit Vlad Darie, directorul Moldpres.

Citește mai mult aici.

sursa: adevarul.md

Comments are closed.