EVERYDAY STORIES INTERVIEWS SPECIAL Special

Liliana Pușcașu, ofițer de presă SPCSE: E o activitate care te ține mereu în suspans

17355062_10155043014118764_499947948_n (1)

Liliana Pușcașu are misiunea să comunice publicului date despre incidentele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, pentru că este ofițer de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Liliana e prezentă în cadrul acestei instituții de mai bine de un deceniu, experiență despre care a povestit în interviul Everyday Journalism.

17327867_10155043001013764_932422349_n– Liliana, povestește-ne cum ai ajuns să activezi  ca ofițer de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.

– Activez în cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale din anul 2004, exact după absolvirea Facultății de Drept. Nu am crezut niciodată că voi face parte din acest sistem, dar acum de multe ori zic că de fapt profesia ne alege pe noi, dar nu noi pe ea. Speram să devin procuror sau avocat, dar nu a fost să fie. Am venit aici dintr-o întâmplare și am rămas pentru mult timp. În funcția de comunicator am venit mai târziu, după ce am trecut câteva trepte în sistem. Nu a fost ușor, dar am învățat multe despre oamenii de aici și despre felul lor de a lucra. Altfel spus aici am devenit profesionist și am îndrăgit această meserie.

– Care sunt atribuțiile tale ori cum arată ziua ta de muncă?

– Ziua mea începe la ora 5 dimineața cu o ceașcă de cafea și cu ultimele informații ce țin de situațiile de risc care s-au întâmplat peste noapte în țară, discuții cu colegii din serviciile operative din nordul, sudul și centrul țării. Fiecare zi e o nouă provocare pentru mine în calitate de comunicator, dar și pentru colegii mei, care intervin pentru salvarea vieților omenești. Niciodată nu știi ce îți aduce ziua, pentru că ceea ce-ți planifici poate fi cu ușurință radiat atunci când dimineața începe cu un incendiu de proporții sau accident cu victime multiple. În astfel de cazuri e important să te mobilizezi și să alegi prioritățile. Dacă situațiile excepționale nu-și fac apariția la ordinea zilei, atunci ziua mea e mult mai aranjată și revin la activitățile planificate, interviuri, aranjamente pentru noi campanii de informare sau evenimente cu implicarea salvatorilor și pompierilor.

17360594_10155043000988764_620963895_n

– Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de-a lungul carierei?

– Pentru mine orice zi e o provocare, orice situație care trebuie să fie comentată e o mare încercare, întrucât, aici nu poți planifica și regiza, mai ales când vorbim de persoane sinistrate și de vieți spulberate. Cu timpul înveți să-ți controlezi emoțiile și să-ți mobilizezi gândurile chiar dacă intervenția de salvare nu a decurs tocmai perfect. Salvatorii și pompierii sunt profesioniști, dar nu de fiecare dată le stă în puteri să facă imposibilul. Cea mai grea intervenție din experiența mea a fost lichidarea incendiului dintr-un depozit de materiale de pe strada Uzinelor nr.9  din capitală, care a avut loc în toamna anului 2016. Atunci pompierii s-au luptat cu focul 36 de ore neîntrerupt. Salvatorii erau epuizați, dar nu au cedat nici pentru un minut lupta cu flăcările. Pentru mine a fost dificil să anunț lumii întregi despre decesul celor două persoane, inclusiv a camaradului nostru. Toată societatea stătea cu ochii pe intervenția salvatorilor și era important ca informațiile despre acest incendiu să fie corecte și obiective, pentru ca oamenii să poată înțelege realitatea.

– Dar cea mai frumoasă experiență din timpul activității tale?

– Pe lângă situațiile excepționale care se întâmplă în țara noastră echipa de comunicare din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale comunică și despre campaniile de informare realizate de salvatori și pompieri. Aici e plăcut să mergi în școli și grădinițe și să lucrezi cu copii, care sunt foarte interesați de activitatea specialiștilor noștri. După o oră de activități cu micuții te încarci cu energie pozitivă pentru o săptămână întreagă.

17360836_10155043010123764_1405242292_n

– Ce înseamnă să comunici oamenilor despre situații excepționale?

– Să comunici oamenilor despre situațiile excepționale înseamnă o mare responsabilitate. Comunicarea trebuie să fie una eficientă, iar mesajul trebuie să ajungă la fiecare om. Respectiv e necesar ca fiecare situație în parte să fie cercetată, iar informația să fie una corectă. De multe ori lucrăm cu informații operative de la fața locului, iar în acest caz este necesar să verificăm  detaliile în așa fel ca oamenii să poată beneficia de date obiective.

– De ce depinde buna comunicare dintre un purtător de cuvânt și un jurnalist?

– Un purtător de cuvânt este puntea dintre instituția pe care o reprezintă și societatea care e dornică să fie informată. E port vocea, care este transmisă de jurnalist oamenilor, iar ca această voce să fie auzită, relația dintre cei doi, jurnalist – purtător de cuvânt, trebuie să fie una profesionistă, iar comunicarea să fie deschisă și transparentă. Atunci când sunt respectate aceste criterii toți sunt fericiți. În activitatea unui comunicator este foarte importantă răbdarea. Să poți asculta și înțelege ce-și dorește jurnalistul. O relație frumoasă de colaborare cu jurnaliștii e posibilă la noi în Republica Moldova, pentru că reporterii sunt oamenii care, exact ca și noi, își îndeplinesc cu dedicație serviciul. Noi urmărim același scop – omul să fie informat –, iar dacă reușim să avem o conlucrare eficientă, el cu siguranță va fi informat și protejat.

– Ai întâlnit jurnaliști reticenți, cu care pur și simplu nu ai găsit limbă comună?

– În experiența mea am întâlnit oameni diferiți, dar în ultimă instanță, sper eu, am reușit să găsim limbaj comun, chiar dacă la început eram pe lungimi de undă diferită. Cel mai important este să nu uităm rolul nostru și scopul care ne aduce în fața publicului, iar aducându-ne aminte de aceste aspecte, vom putea diplomatic să ajungem la un consens.

17361084_10155043010388764_613237240_n

– Conlucrarea cu presa contribuie, cumva, la îndeplinirea scopurilor SPCSE?

– Conlucrarea cu presa are o importanță foarte mare pentru realizarea scopurilor SPCSE întrucât prin intermediul mass mediei putem comunica publicului despre activitățile noastre, realizările în domeniul prevenirii situațiilor de risc, proiectele lansate pentru salvarea vieților și cu siguranță fiecare om poate cunoaște mai multe despre intervențiile pompierilor și salvatorilor.

– Au fost situații care, în urma conlucrării dintre SPCSE și presă, au fost ameliorate sau prevenite unele incidente?

– Consider că au fost situații în care frumoasa colaborare cu jurnaliștii au ameliorat incidente care puteau pune în pericol misiunile salvatorilor. Ca exemplu, voi expune un caz care a avut loc trei ani în urmă în localitatea Șistaci raionul Șoldănești, unde doi oameni au fost acoperiți cu pământ în timpul curățirii unei fântâni. Situația la fața locului era una tensionantă, întrucât localnicii doreau ca această misiune să fie urgentată, iar pentru salvatori era important ca operațiunea de salvare să fie una calitativă cu șanse pentru viața oamenilor blocați. Presa a fost alături de noi și a transmis live toată operațiunea, în așa fel ca oamenii să înțeleagă că lucrurile nu se tergiversează, dar din contra, se depun eforturi maxime pentru recuperarea sinistraților.

17361127_10155043010203764_1626015750_n

– Care sunt avantajele și dezavantajele jobului tău?

– Sper să nu mă credeți subiectivă dar eu nu văd dezavantajele jobului meu. Aici simt că pot face ceea ce-mi place, iar cel mai important, oamenii pot fi informați despre riscurile care-i pot surprinde. E o activitate care permanent te ține în suspans, aici te autoperfecționezi și autoinstruiești. E un lucru de care nu te poți plictisi.

– Dar calitățile esențiale unui purtător de cuvânt?

– Comunicarea se învață, nimeni nu se naște orator. Pentru a deveni un bun speaker e nevoie de dorință și muncă. Din punctul meu de vedere un purtător de cuvânt trebuie să fie responsabil de ceea ce spune. Mai mult, fiind în această funcție ești permanent pe muchie de cuțit și trebuie să-ți asumi toate riscurile meserii, dar, probabil, asta și face profesia atractivă. De multe ori compar lucrul purtătorului de cuvânt cu cel al unui luptător pe ring. Orice luptă te face mai puternic.

– Transmite-le un mesaj jurnaliștilor.

– Jurnaliștilor le doresc rezistență și verticalitate pentru a putea informa oamenii din Republica Moldova. Să fii jurnalist la noi e mare provocare, dar sunt sigură că mulți acceptă destoinic această provocare în fiecare zi.

Foto: Arhivă personală

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*