JOURNALISM SPECIAL Special

Lucia Scheleruc, despre experiența celor 22 de ani în radio și noile începuturi în Grecia

O cunosc pe Lucia Scheleruc de la un eveniment fashion, desfășurat anul trecut la Chișinău, unde, vorbind cu ea, am aflat că este bloggeriță și DJ la Muz FM. Mi s-a părut interesant ceea ce face, neștiind însă că, cele două domenii nu sunt nici pe aproape singurele în care activează. Citindu-i blogul, interviurile acordate anterior în presă și răspunsurile la întrebările mele, am aflat că Lucia a fost angajată la radio, încă pe când era clasa a IX-a, este prima fată Dj din Republica Moldova, care a mixat în cluburi și una dintre primele bloggerițe fashion din Moldova. Recent, Lucia a primit o ofertă de muncă în Grecia, unde a cochetat cu aparatul de fotografiat. Confesiuni despre viaţă, crâmpeie de gânduri şi sentimente, în reportajul ce urmează.

22 de ani experiență în radio

„Sunt ferm convinsă că tocmai nebunia din mine, părul negru cu roșu, bocancii şi fusta mini în carouri au fost  decisive în ziua în care am mers la castingul de la radio, unde am trecut probele cu succes.” Așa își începe Lucia descrierea personalității pe blogul său. Era în clasa a IX-a când viața a pus-o în fața provocărilor, a orelor nocturne petrecute în studioul de la radio, dar și a profesiei mult-dorite.

„Muzica este capabilă să trezească noi senzații nebănuite, să ne dea stări și să ne ducă gândurile departe, detașându-ne de realitate. Îmi amintesc și acum… eu la 14 ani: cu o garderobă în exclusivitate creată de mine, salopete cu spatele dezgolit, sacouri fără mâneci și pantaloni evazați, cusute noaptea, ascultând  primul post de radio independent din Republica Moldova. Visam la pupitru și microfon, știam că voi reuși, iar rezultatul nu s-a lăsat mult așteptat. În câteva săptămâni, după un sunet în redacție și câteva probe, am ajuns să lucrez la radio Unda Liberă, unde erau invitați primii DJ-ei ai cluburilor din țara noastră. De fapt, acolo am și învățat să mixez; având platanele la îndemână mai tot timpul, a fost imposibil sa nu mă ating de ele. Au trecut 22 de ani de atunci. Cât o viață de adolescent!”

Atuurile indispensabile unui prezentator de radio

„În primul rând, un prezentator trebuie să exprime personalitate, iar mai apoi, toate celelalte: voce de radio, modalitatea corectă de a se exprima, atitudine și caracter. Un prezentator trebuie să se deosebească, să te prindă și să te facă să vrei de fiecare dată să pornești aparul radio. Din păcate, în acest moment nu avem așa prezentatori, poate unul sau doi care se deosebesc, nu însă datorită calităților lor! Atuurile mele sunt exact ce mi-aș dori să regăsesc în toți prezentatorii: personalitate și expresivitate. Cel care nu este în stare să își controleze stările, emoțiile și gândirea nu are ce căuta la un post de radio. Personal, atât la muncă, cât și în viața de zi cu zi, sunt mega pozitivă, indiferent de ce probleme mă apasă!”

Prima fată Dj din Republica Moldova, care a mixat în cluburi

„În anii ’90, atunci când muzica electronică era în curs de dezvoltare, iar în Moldova nu găseai decât trei  Night Cluburi şi cam tot atâţia DJ-ei, s-a născut proiectul de muzică electronic StereoSonic. În spatele lui găseai doi băieţi – DJ Mars și Paul Shnaps – şi o fată – Skiller, adică eu, îndrăgostiţi de sunetul electronic, plini de idei şi flămânzi să experimenteze cu sintetizatoarele”, își descrie Lucia începutul ei ca Dj. „În muzică este exact ca și în modă, totul este un ciclu, iar revenirea la clasic este o nouă perspectivă. Ce poate fi mai frumos decât progresul, evoluând chiar de la clasic.

În play-listul meu poți găsi următoarele piese: 1.Compuphonic – Sunset (feat. Marques Toliver) 2. James Benitez-The Muzik 3. andhim- boy boy boy. 4. Touch Go- Gotta Have U 5. Din fericire, avem producători de muzică excelenți, care au dezvoltat și au adus muzica la cel mai înalt nivel.”

dsc_0745-1

O nouă viață, noi proiecte și un nou job în Grecia

„Viața, mereu ne frapează prin schimbările ei. Pe mine m-a surprins plăcut la finalul primăverii ce-a trecut, atunci când m-am pomenit cu o ofertă de muncă bine remunerată, tocmai în Grecia – țara marilor filosofi. Fiind pasionată de filosofie, deschisă la tot ce înseamnă provocare și acceptând aproape întotdeauna tot ce vine interesant în viața mea, am zis să încerc. Munca ține de arta fotografică, domeniul care mi-a fost mereu aproape de suflet, acum mi se oferă posibilitatea să învăț și să muncesc cot la cot cu fotografi foarte buni, talentați și creativi din Grecia, cu care am realizat câteva proiecte foto. A fost minunat, extraordinar, o experiență de neuitat. Acum mai am o profesie – cea de fotografă și editoare, iar în topul dorințelor mele este o cameră foto profesională! Cât despre schimbări: iubesc din nou, m-am mutat în altă țară în care, bineînțeles, voi încerca să dezvolt o mulțime de proiecte.”

Sfaturi pentru cei care vor să activeze în radio

Cred că subliniez din nou un aspect foarte important: să nu le fie frică să fie ei, să își exprime individualitatea, să-și exprime propria părere,indiferent de culoarea politică, să se dezică de acest copy-paste care există pe piața mass-mediei din Moldova! Și cel mai important: Muncește cu pasiune și cu maximă dăruire de sine, sau reprofilează-te!

Autoare: Angelina Mașcauțan

Foto: facebook.com, dressinstereo.com, muzfm.md

Sursa: Everyday Journalism

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*