INTERVIEWS JOURNALISM SPECIAL

Maria Marian: ’’Am muncit în fiecare zi pentru ce am, iar atunci când privesc înapoi, nu am niciun regret’’

Prezentatoarea emisiunii ’’Acasă Devreme’’, Maria Marian, s-a visat de mică prezentatoare TV. Îi place medicina și nu se vede făcând altceva în televiziune. De trei ani face parte din marea familie JurnalTV, dar nu exclude faptul că, în viitor, ar putea să profeseze peste hotare. Aflăm chiar de la ea cum reușește să fie o profesionistă şi, în acelaşi timp, o soție devreme acasă.

-Maria, înainte de a intra în bucătăria mass-media, vreau să aflu câte ceva despre tine. Povesteşte-le cititorilor cum este Maria Marian atunci când nu e pe sticlă.

– Sunt, de obicei, echilibrată, realistă, ambițioasă și perseverentă. Cred că dacă nu eram aşa, nu aveam să reuşesc în media. Consider că aceste caracteristici trebuie să le aibă fiecare jurnalist.

-Care au fost primele scări păşite în lumea mass-media? Ai visat întotdeauna să devii prezentatoare TV, sau la început aveai alte planuri ?        

 –De mic copil ştiam că voi fi o persoană publică. Îmi plăcea mult să fiu admirată de cei din jur. În adolescenţă, deja am hotărât că voi face meseria de jurnalistă, că voi lucra în televiziune. Pasiunea a apărut pe vremea emisiunii ’’Surprize-Surprize’’. Ceea ce nu știam atunci şi am învățat acum, este că fără o echipă profesionistă şi mare în spate nu poate exista o emisiune, chiar dacă pe ecrane pare altceva.

Atunci când trebuia să mă înscriu la facultate, sora mea mă visa specialist în drept, mama – economistă. După lungi discuţii în familie, mama m-a lăsat să merg la «Jurnalism» – aşa cum mi-am dorit dintotdeauna. Familia mea m-a lăsat să învăţ ce vreau, cu o singură condiţie: că voi învăţa într-adevăr şi voi profesa în domeniul ales. Acum se bucură mult de deciziile luate atunci.

m2

-Aş putea spune că eşti jurnalistă, dar emisiunea pe care o prezinţi îmi dă de înţeles că nu doar de jurnalism eşti pasionată. Cărui domeniu te dedici mai mult totuşi, medicinei sau jurnalismului ?                                                                                                                              

Medicina îmi place foarte mult, nu mă văd realizând altceva în televiziune. Consider că aceasta este calea mea şi dacă voi reuşi, anul acesta mă voi înscrie şi la facultatea de medicină. Consider că o emisiune de sănătate în ţara noastră este mai mult decât o necesitate, având în vedere cultura sanitară slabă pe care o are societatea noastră.

La JurnalTV am debutat ca reporter social iar în scurt timp – m-am specializat în domeniul de sănătate. În 2009, când ne-am lansat ca televiziune, producătorii de atunci mi-au propus să realizez o emisiune de sănătate. Am acceptat şi iată-mă, peste trei ani, făcând acelaşi lucru: aducând zilnic oamenilor de-acasă o „doză de sănătate».

Maria Marian

-Ştiu că la noi sunt foarte mulţi jurnalişti care nu au o facultate terminată în acest domeniu. Tu ai toate actele în regulă. Spune-mi, crezi că te-ai fi descurcat şi fără facultate sau unui jurnalist îi sunt absolut necesare studiile ?    

Există lucruri care se învață la facultate şi nu altundeva nicăieri. Chiar dacă nu se face o facultate, oricum, este necesar de a studia mult înainte de a te apuca de profesat. Eu nu am făcut facultatea de medicină şi, din acest motiv, mi-a venit foarte greu la început. Mare noroc am avut de oamenii pe care i-am avut alături şi de acei specialişti care au crezut în mine şi m-au îndrumat la fiecare emisiune. Şi acum, la trei ani de emisiuni zilnice de sănătate, am alături aceeaşi oameni care-mi răspund cu mare plăcere la fiecare apel al meu. Le mulţumesc mult pentru acest lucru!

-Mulţi îmi zic că fetele din domeniul mass-media se căsătoresc foarte târziu şi nu au timp de familie. Tu eşti căsătorită, îţi mai rămâne timp şi pentru familie ?

– Într-adevăr, un jurnalist reuşeşte să acorde familiei şi vieţii personale mai puţin timp decât o fac cei de altă meserie. În acelaşi timp, nu pot spune că femeile din jurnalism rămân necăsătorite. Secretul cel mare este «un bărbat înţelegător». Fiecare femeie din domeniul nostru îl are acasă, altfel, acea familie nu ar exista. Rămâne timp pentru familie, doar să vrei!

-Ce alte pasiuni ai, ce îţi place să faci în timpul liber ?        

În puţinul meu timp liber, îmi vizitez părinții și familia, prietenii. Îmi place mult să citesc, o fac de fiecare dată cu mare plăcere  şi consider că, fără lectură, nimeni nu ar reuşi să devină o personalitate în adevăratul sens al cuvântului.

m22

-Mulţi visează să atingă nivelul profesional la care eşti. Unde te vezi peste vreo 10 ani, tot în familia Jurnal TV, în Republica Moldova?

–  Deocamdată nu știu. În Moldova am toate şansele de afirmare profesională şi nu am de ce, din acest punct de vedere, să plec peste hotare. Însă niciodată nu se ştie. Moldova este o țară de perspectivă, dar mult mai puţin decât alte țări.

-Emisiunea ‘’Acasă Devreme’’ este urmărită şi iubită de foarte multă lume. Ce calităţi crezi că ai și ce ajută să ţii telespectatorii cu ochii aţintiţi asupra ta?

«ACASĂ DEVREME» de la Jurnal TV este unică în Moldova şi cred că acesta este marele avantaj al emisiunii. Consider că o prezentatoare trebuie să fie, obligatoriu, inteligentă şi carismatică. Degeaba există frumuseţe dacă nu ai şi un creieraş care să gândească cu trei paşi înainte a ceea ce vorbeşti.

Elena Secrieru

-Care au fost cele mai frumoase momente din cariera ta ? Ai regretat vreodată că ai mers pe drumul acesta?
-Consider că cele mai frumoase momente din cariera fiecărui jurnalist sunt atunci când ideile propuse producătorului general, directorului, sunt acceptate şi susţinute spre a fi puse în aplicare.
Nu am regretat niciodată că am ales acest drum. Nu am de ce. Sunt apreciată şi iubită pentru ceea ce fac. Ce altceva poate să-şi mai dorească un jurnalist?

Maria Marian

Autor: Elena SECRIERU

Fotograf: Inna CERGA

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.