BIOGRAPHIES INTERVIEWS SPECIAL

Mariana Postovanu: ‘’În Moldova voi reveni doar să-mi văd familia și prietenii’’

Nu s-a gândit niciodată că va face televiziune, fiindcă nu dorea să fie doar un cap vorbitor care citește de pe prompter un text despre care n-are habar. Ea este fosta prezentatoare a emisiunii ’’ Deșteptarea’’, Mariana Postovanu, și de ceva timp a plecat pentru a-și continua cariera în București și tot ea ne-a spus că nu s-ar întoarce în Moldova decât să-și revadă familia și prietenii. Jurnalista ne-a promis că în televiziune va reveni în forță cât de curând posibil.

-Povestește-mi despre experiența ta în mass-media.

Totul a început fără voia mea. Nu m-am gândit vreodată că voi face televiziune. Nici nu îndrăzneam să visez. Credeam că această meserie nu e pentru mine. Norocul meu a fost să întâlnesc persoanele potrivite la momentul potrivit. Mi-au propus să încerc ceva nou, pe motiv că dădeam bine la cameră. Asta nu m-a convins. Nu vroiam să fiu doar un cap vorbitor care citește de pe prompter un text despre care n-are habar. Așa am început să învăț cum se face o știre. Mai bine zis, am fost învățată cu ce se mănâncă televiziunea. Am lucrat cu profesioniști care au avut încredere în mine. Mi s-a spus că mai întâi trebuie să devin un reporter bun pentru a fi credibilă pe sticlă. M-au certat când era nevoie și m-au împins de la spate atunci când pierdeam încrederea în mine. Inițial aveam tendința să renunț prea ușor când nu-mi ieșea ceva.

-Știu că de ceva vreme ai plecat din țară și ai lăsat în urmă o carieră în televiziune. Ce a dus la această decizie? 

-Mi-a fost greu să plec din Moldova. Acolo aveam familia aproape, prieteni dragi și proiectul meu de suflet „Deșteptarea”. Nu am renunțat la televiziune nicio clipă. Este ceea ce știu să fac, o fac bine și cel mai important e că o fac cu dăruire de inimă. Am decis să mă mut la București în urma unei propuneri de a lucra pentru o nouă producție marca Antena1. Așa cum iubitul meu era stabilit la București, am zis că e cea mai bună decizie pe care aș putea s-o fac la acel moment. În Moldova eram în zona mea de confort, dar știi cum se spune, miracolele apar în afara acestei zone și așa s-a și întâmplat. Viața mea s-a schimbat radical iar uneori îmi pare incredibil câte lucruri frumoase mi se întâmplă.

 Mariana Postovan

-Ce a însemnat lumea Jurnal TV pentru tine și cum te-ai despărțit de ‘’Deșteptarea’’?

-Jurnal TV a fost în primul rând o școală pentru mine. Acolo am învățat să visez, să-mi depășesc limitele și chiar să scap de anumite temeri. Redacția se transformase în a doua casă pentru mine iar colegii îmi deveniseră o familie. Din acest motiv mi-a fost atât de greu să plec de la “Deșteptarea”. A fost o decizie spontană, am avut câteva zile la dispoziție pentru a lua o hotărâre. Îmi amintesc perfect momentul când am anunțat plecarea mea. Am apucat să-i spun Natei Albot doar că voi pleca, după care am izbucnit în plâns. Mi-a trebuit ceva timp să mă liniștesc și să explic de ce nu voi mai continua să lucrez la Jurnal TV.

Mariana Postovan

 

jurnal tv

Știu că înainte de orice emisie, tu învățai textul pe de rost. Nu aveai încredere în ”prietenul” fiecărui prezentator TV- prompterul?

-Nu am învățat niciodată textele cuvânt cu cuvânt. Nu că n-aș fi vrut, n-am putut. Acesta era lucrul pe care-l uram cel mai mult când eram la școală. Profesorii ne obligau să recitam poezii cu un numar interminabil de strofe. Depuneam un efort considerabil pentru a primi nota maximă.

De regulă textele mi le făceam singură și dacă s-ar fi întâmplat să pice prompterul ieșeam din încurcătură, aș fi făcut un mic rezumat al știrii fără prea multe detalii ca să nu greșesc cifrele sau datele. Iar atunci când aveam știri cu texte scrise de colegii mei, mă asiguram că nu intru în emisie fără să le citesc de câteva ori pentru a știi despre ce-i vorba.

Dar… nu pot să spun că n-am avut parte de incidente neplăcute. În prima mea zi de emisie directă mi-a picat prompterul exact când citeam lista câștigătorilor de Premiile Oscar. În acel moment mi s-a tăiat respirația și am simțit cum îmi fuge pământul de sub picioare. Evident, nu puteam să memorez întreaga listă cu nume, denumiri de filme și premiile câștigate. Marele meu noroc a fost să țin în mână foile cu informația dată. Desigur, după emisie mă înecam în propriile lacrimi, ziceam ca am început-o cu stângul. Aceasta a fost doar o lecție pentru mine, să nu am niciodată încredere totală în tehnologie, oricât de performantă ar fi ea.

-Ținând cont de faptul că ai reușit să cucerești publicul din Moldova, te gândești să faci același lucru și în străinătate?

-Unul din motivele plecării mele din Moldova a fost să continui să fac televiziune în România. Am întâlnit aici adevărați profesioniști iar eu eram ca un burete care absorbea toată informația din jurul meu. Îmi era frică să dezamăgesc oamenii care au avut încredere în mine, poate chiar mai multă decât aveam eu. Și da, îmi voi continua cariera fie că voi rămâne în România, fie că voi pleca în altă țară. Din fericire această meserie o poți practica oriunde în lume.

Mariana Postovan

-Cu câteva luni în urmă te-am văzut în rochie albă. Povestește-ne cum este viața de familie. Cu ce te ocupi momentan?

-Dintotdeauna mi-a fost frică de o căsnicie. Vedeam prea multe cupluri care se destrămau la scurt timp după ce-și jurau dragoste până când moartea-i va despărți. Norocul meu a fost că am un soț foarte înțelept care m-a învățat că la o relație se lucrează zilnic dacă nu vrei ca rutina să intervină. Relația noastră e la fel ca la început, plină de romantism, surprize și fluturași în stomac.

Momentan am făcut o pauză în carieră pentru că sunt însărcinată. Inițial îmi era foarte greu să mă împac cu gândul că nu voi mai avea același ritm de viață. Eram obișnuită să merg la filmări dimineața și să mă întorc acasă seara tărziu. Evident nici acum nu pot sta toată ziua acasă. Merg la Institutul Cervantes pentru că acum e momentul oportun să învăț o nouă limbă. Iar în televiziune voi reveni în forță cât de curând.

Mariana Postovan

-Când plănuiești să revii în țară și ce ai de gând să faci când te întorci?

-În Moldova voi reveni doar să-mi văd familia și prietenii. Nu cred că m-ar ademeni vreo propunere chiar dacă ar fi pentru un proiect de scurtă durată.

-În viața ta a existat doar jurnalismul sau sunt și alte domenii de care ești pasionată?

-Dintotdeauna am fost atrasă de actorie. Am avut câteva ocazii să joc mici roluri și de fiecare dată mergeam acasă emoționată și visătoare. Mă voi lăsa pe mâna specialiștilor să mă șlefuiască așa cum știu ei mai bine, să vedem ce iese. Un lucru e sigur! Nu voi lăsa televiziunea pentru actorie, e prima mea dragoste și n-am de gând să renunț la ea.

-Ai o carieră deja începută, ai devenit soție, iar în curând o să devii și mămică. Până la urmă spune-mi, ai reușit să realizezi tot ce ai vrut? Ești fericită? Care sunt următoarele țeluri pe care vrei să le atingi?

-Sunt extrem de fericită și împlinită. Nu credeam că mi se pot întâmpla atât de multe lucruri frumoase într-un timp atât de scurt. Nu știu ce altceva mi-aș mai putea dori. Ceea ce ține de planuri de viitor – nu mi le fac. Sunt o norocoasă! Întotdeauna am avut parte de surprize plăcute de unde mă așteptam mai puțin. Niciodată n-am luptat să obțin ceva, munceam doar să mențin ceea ce primeam și să demonstrez că nimic nu mi s-a dat în zadar.

Autor: Elena  SECRIERU

Sursa foto: din colecția personală

EVERYDAY JOURNALISM.COM

 

Comments are closed.